Ντόναλντ Τραμπ: Δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος την τελευταία χρονιά του στην προεδρία

ντόναλντ-τραμπ-δεν-πλήρωσε-φόρους-εισ-1593391

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος κατά την τελευταία χρονιά του στην προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ανέφερε ζημίες από τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μια επιτροπή του Κογκρέσου.

Οι φορολογικές δηλώσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης από την Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων –η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς– δείχνουν ότι το εισόδημα του Τραμπ και οι οφειλόμενοι φόροι του παρουσίαζαν τεράστιες διακυμάνσεις κατά την τετραετή θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις αυτές αμαυρώνουν την εικόνα του επιτυχημένου επιχειρηματία που καλλιεργούσε επί μακρόν ο Τραμπ, την ώρα που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια πλήρωσαν κάποιους φόρους αυτήν την τετραετία, όμως κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τον φόρο εισοδήματος για πολλά χρόνια αφού τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του Τραμπ αντισταθμίστηκαν από τις φοροαπαλλαγές και τις απώλειες. Η Επιτροπή αμφισβήτησε τη νομιμότητα ορισμένων από αυτές τις φοροαπαλλαγές, όπως μία ύψους 916 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέλη της είπαν την Τρίτη ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν περιείχαν πολλές λεπτομέρειες. Η Επιτροπή αναμένεται ότι θα δώσει στη δημοσιότητα λογοκριμένες εκδοχές των εγγράφων αυτών εντός των επόμενων ημερών.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και τις δύο φορές που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, σπάζοντας την παράδοση που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή παρέλαβε τα έγγραφα την Τρίτη, έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, και ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησής τους.

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ είπε ότι η δημοσιοποίηση είναι πολιτικά υποκινούμενη. «Εάν αυτή η αδικία μπορεί να συμβεί στον πρόεδρο Τραμπ, μπορεί να συμβεί σε όλους τους Αμερικανούς χωρίς λόγο», είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου Trump Organization, Στίβεν Τσέουνγκ.

Οι Δημοκρατικοί που μετέχουν στην Επιτροπή υποστηρίζουν ότι οι φορολογικές αρχές δεν έλεγξαν σωστά τις περίπλοκες φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για να διασφαλίσουν ότι είναι ακριβείς. Μολονότι η φορολογική υπηρεσία (IRS) υποτίθεται ότι εξετάζει τις φορολογικές δηλώσεις των προέδρων κάθε χρόνο, δεν το έπραττε μέχρι που οι Δημοκρατικοί άσκησαν πιέσεις, το 2019. Η IRS ανέθεσε σε έναν και μοναδικό υπάλληλο να κάνει τον οικονομικό έλεγχο και δεν ερεύνησε ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που διεκδικούσε ο Τραμπ, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Προτού εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ δήλωνε, επί πολλά χρόνια, μεγάλες ζημίες από τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με πηγές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης και καταθέσεις μαρτύρων σε μια δίκη για τα οικονομικά του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ίδιος και η σύζυγός του πλήρωσαν συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Το 2017 ο Τραμπ και η πρώην πρώτη κυρία δήλωσαν ζημίες 12,9 εκατομμυρίων και, ως αποτέλεσμα, το καθαρό εισόδημά τους εκείνη τη χρόνια ανήλθε στα 750 δολάρια. Το αναπροσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημά τους το 2018 ανήλθε στα 24,3 εκατομμύρια – και πλήρωσαν φόρο 1 εκατομμύριο– ενώ το 2019 ανέφεραν έσοδα 4,4 εκατομμυρίων και πλήρωσαν 134.000 σε φόρους.

Το 2020 δήλωσαν ζημία 4,8 εκατομμυρίων και δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook