Νότια Χανιά: Στα πράσινα μονοπάτια του Χειμώνα

νότια-χανιά-στα-πράσινα-μονοπάτια-του-410726

Για όσους ξέρετε το νότο των Χανίων το καλοκαίρι, ο χειμώνας θα σας καταπλήξει.

Εδώ που η Ελλάδα συναντά την αύρα του Λιβυκού, εδώ που η αυθεντική φύση του Νότου δημιουργεί τις δικές της ισορροπίες. Βρισκόμαστε στη νότια Κρήτη, και απολαμβάνουμε τις πιο όμορφες παραλίες χωρίς επισκέπτες, τα καταπράσινα φαράγγια, τις διαδρομές, τα μονοπάτια, τους φιλόξενους ανθρώπους. Κατεβαίνοντας τον φιδωτό δρόμο, φτάνουμε στη Χώρα Σφακίων, έναν οικισμό που συμπυκνώνει όλη τη μαγεία του Νότου και ταυτόχρονα δίνει επιλογές και λειτουργεί ως ορμητήριο για την γύρω περιοχή, για πανέμορφες παραλίες, για το Λουτρό, αλλά και τη Γαύδο.

Η Χώρα Σφακίων, τα Σφακιά όπως επίσης τα αναφέρουμε, βρίσκονται στο φαράγγι του Ίμπρου, εκεί που τα Λευκά Όρη, συναντούν τη θάλασσα. Το τοπίο είναι άγριο αλλά ταυτόχρονα και μυστηριωδώς δίνει την αίσθηση της φιλοξενίας, και θες να εξερευνήσεις κάθε γωνιά του. Στην παραλία που βρίσκεται στα δυτικά, θα απολαύσετε τη θέα με τα υπέροχα νερά με τις πρασινογαλάζιες αποχρώσεις, ενώ αξίζει να μείνετε για καφέ και φαγητό στα ταβερνάκια που λειτουργούν όλο το χρόνο στον οικισμό με νόστιμο φαγητό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Και δεν θα μείνετε μόνο στο παραθαλάσσιο τμήμα, αλλά αν πάτε στην πάνω γειτονιά, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου, αλλά και μία υπέροχη θέα.

Στο Φραγκοκάστελο

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ενετικό κάστρο το οποίο βρίσκεται πάνω από την παραλία των Σφακίων και χτίστηκε το 1371. Εδώ έγινε η ιστορική μάχη το Μάιο του 1866 ανάμεσα στους στρατιώτες του Μουσταφά πασά και 338 επαναστατών του Ηπειρώτη αρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Αυτή η μάχη, οδήγησε στην ισοπέδωσή του. Κάντε μια βόλτα στο χωριό που μοιάζει απόκοσμο το χειμώνα και ίσως σταθείτε τυχεροί το ξημέρωμα και δείτε τους μυθικούς «Δροσουλίτες».

Στο γειτονικό Λουτρό

Συνεννοηθείτε με τους βαρκάρηδες στη Χώρα Σφακίων και ζητήστε τους να σας πάνε με το καραβάκι στο γειτονικό Λουτρό, ένα πανέμορφο μικρό ήρεμο φυσικό λιμανάκι. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με τα μικρά διακριτικά σπιτάκια και την απλή καθημερινότητα, να αποτελούν κυρίαρχη παράμετρο για χαλάρωση και ηρεμία, μακριά από τα πλήθη που το κατακλείζουν τα καλοκαίρια.

Στην ενδοχώρα

Ξεκινώντας από τη Χώρα Σφακίων μέχρι την Ανώπολη, τα μάτια δεν ξεκολάνε από την καταπληκτική θέα στο Λιβυκό. Δοκιμάζουμε τα πεντανόστιμα σφακιανά παξιμάδια με γλυκάνισο, και φροντίζουμε να αγοράσουμε και μερικά για να πάρουμε μαζί μας στην επιστροφή. Στην Ανώπολη, επισκεπτόμαστε την Αγία Αικατερίνη και τα απομεινάρια των κυκλώπειων τειχών που περιέβαλαν την πόλη. Στεκόμαστε εδώ και θαυμάζουμε την πανοραμική θέα προς το Λουτρό.

Οι λάτρεις του bungee jumping θα βρεθούν μπορούν να επισκεφτούν τη γέφυρα της Αράδαινας, η οποία είναι η ψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί στην Ελλάδα, και ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού, με ύψος που φτάνει τα 138 μέτρα.

Στα μονοπάτια

Εδώ βρίσκεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια της Νότιας Κρήτης, και ξεκινάει από την Χώρα Σφακίων φτάνοντας μέχρι το Λουτρό και στη συνέχεια την Αγία Ρουμέλη. Αποτελεί τμήμα του Ε4, και έχει μήκος 20 χλμ. Ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να περπατήσετε ολόκληρο ή ένα τμήμα του.

Φαράγγι Ίμπρου

Ένα εμβληματικό σημείο της περιοχής, αποτελεί το φαράγγι του Ίμπρου, το οποίο αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για αυτούς που λατρεύουν την πεζοπορία. Τα τοιχώματα του φαραγγιού σε κάποια σημεία έρχονται πολύ κοντά μεταξύ τους κάνοντας το περπάτημα μέσα στο φαράγγι, μία μοναδική εμπειρία.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook