Νοσοκομείο Χανίων: Προβλήματα, προσλήψεις, προοπτική – Τι δηλώνει ο διοικητής για τα μεγάλα θέματα του ιδρύματος | Video

νοσοκομείο-χανίων-προβλήματα-προσλή-1543456

Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί της Τρίτης ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας. Στο νοσοκομείο γίνονται κάθε χρόνο πάνω από 30.000 νοσηλείες, πάνω από 3 εκατομμύρια εξετάσεις πάσης φύσεως και η ομαλή λειτουργία του είναι ζητούμενο για όλους τους κατοίκους του νομού. Ζητήματα λειτουργίας, στελέχωσης και μελλοντικών παρεμβάσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα απασχόλησαν τη συζήτηση και τα σημαντικότερα σημεία από όσα δήλωσε ο κ. Μπέας παρατίθενται παρακάτω:

Στελέχωση 

«Από την πανδημία έμεινε η νέα ΜΕΘ που μας προμήθευσε το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Προσλάβαμε έξι μόνιμους εντατικολόγους και φτάσαμε τους 11. Δεχτήκαμε περιστατικά από όλη τη νότια Ελλάδα και λειτουργεί κανονικά. Το νοσοκομείο μας, με εξάιρεση τα ΤΕΠ, τους παθολόγους και δυνητικά τους ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους, είναι καλά στελεχωμένο σε όλες τις ειδικότητες. Έχουμε δέκα γενικούς χειρουργούς. Προβλέπονται δώδεκα, θα συνταξιοδοτηθούν δύο, παίρνουμε δύο και θα βγάλουμε πρόσκληση και για άλλους.

Έχουμε τρεις θωρακοχειρουργούς, έχουμε πλήρως καλυμμένο το αναισθησιολογικό, πολύ καλά στελεχωμένο το ουρολογικό, το ΩΡΛ, τη νευρολογική κλινική. Έχουμε καρδιολόγους πρώτης γραμμής. Έχουμε πέντε γαστρεντερολόγους. Μας ενέκρινε στις εκλογές το υπουργείο πέντε επικουρικούς γιατρούς και ήρθαν όλοι. Ωστόσο έχουμε έλλειψη στους νοσηλευτές. Έχουμε από τους χειρότερους δείκτες νοσηλευτών ανά κλίνη στη χώρα. Θα προσληφθούν 58 πολύ σύντομα, ο διαγωνισμός έγινε πέρσι. Αλλά δεν φτάνουν, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 125 νοσηλευτές. Μας ενέκρινε τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο 12 επικουρικούς. Το υπουργείο γενικά δεν έχει φειδώ στο να μας εγκρίνει θέσεις».

Επείγοντα

«Είναι η αχίλλειος πτέρνα του νοσοκομείου μας. Αλλά σε αριθμό προσέλευσης πολιτών συνολικά, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα στα ΤΕΠ που λειτουργούν 24/7.  Στην Αθήνα μπορεί να είναι μεγάλα νοσοκομεία, αλλά εφημερεύουν εκ περιτροπής, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση. Κάναμε προσπάθεια να στελεχωθούν όλες οι κλινικές. Όταν παραλάβαμε τα ΤΕΠ το 2020, είχαν δύο γιατρούς. Υπήρχαν άλλοι δύο ορθοπεδικοί, οι οποίοι όμως είχαν αποσπαστεί στην ορθοπεδική κλινική που είχε κενά. Τώρα τα ΤΕΠ έχουν τρεις γιατρούς.

Στο ενδιάμεσο προσπαθήσαμε να στελεχώσουμε το τμήμα, προσλάβαμε έναν μόνιμο καρδιολόγο, μια γενική γιατρό που όμως έφυγε και πήγε στην Κύπρο. Μια αναισθησιολόγος προσελήφθη αλλά μεταφέρθηκε στο αναισθησιολιογικό και μια δεύτερη προσελήφθη αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα ποτέ, με αποτέλεσμα να πάρει και ποινή. Και τώρα τρέχουν άλλες δύο θέσεις σε προκηρύξεις. Αλλά το ΤΕΠ δεν είναι ελκυστικό. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και γι’ αυτό η κυβέρνηση έδωσε επίδομα 400 ευρώ σε επειγοντολόγους».

Προσλήψεις

«Έχουν ήδη αναλάβει εννιά μόνιμοι γιατροί από τους δέκα που είχαν προκηρυχθεί πέρσι τον Σεπτέμβριο. Η ειδικότητα που βρίσκεται σε κρίση, είναι των παθολόγων. Έχουμε προκηρύξει οκτώ θέσεις παθολόγων και από αυτούς καλύφθηκαν μόνο οι δύο. Όλη η Ελλάδα ζητάει παθολόγους και δεν υπάρχουν. Πολλοί παθολόγοι εξειδικεύονται σε  ενδοκρινολογία, νευρολογία, ρευματολογία και άλλες ειδικότητες. Πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό. Ούτε στην Αθήνα βρίσκουν παθολόγους τα νοσοκομεία. Αλλά οι παθολόγοι διαχρονικά κρατούν το ΤΕΠ του νοσοκομείου και έχουμε πρόβλημα».

Προσέλευση στα ΤΕΠ

«Είχαμε 259 προσελεύσεις στα ΤΕΠ σε ένα 24ωρο πρόσφατα. Τρέχουμε με 220-230 περιστατικά κάθε μέρα. Αλλά εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται στο 18-22%. Οι υπόλοιποι πάνε σπίτι τους. Κάποιοι είχαν πρόβλημα και αντιμετωπίστηκε. Αλλά ένα μεγάλο μέρος από όσους έρχονται, έρχονται χωρίς λόγο. Γι’ αυτό υπάρχουν κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ και ο προσωπικός γιατρός».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε ο διοικητής, στα Επείγοντα του νοσοκομείου το 2020 εξετάστηκαν πάνω από 55.000 άτομα, το 2021 66.448 και το 2022 75.726. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται ασυνήθιστος, καθώς οι χαμηλότερες προσελεύσεις ήταν κυρίως λόγω καραντίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εξετάσεις όλων των ειδών που έγιναν στο νοσοκομείο, από απλές εξετάσεις αίματος μέχρι μαγνητικές τομογραφίες και άλλες, πιο εξειδικευμένες, έφτασαν στα 3.692.866 το 2022. Το 2021 ήταν 3.469.608, ενώ το 2020 ήταν λιγότερες από 3.000.000.

Πανδημία

«Το νοσοκομείο Χανίων είχε από τους χαμηλότερους δείκτες θνητότητας με βάση τα επίσημα στοιχεία αλλά και με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Αυτό έχει να κάνει και με τα ποσοστά εμβολιασμού που ήταν πολύ υψηλά, αλλά και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τη διαχείριση που έγινε».

Προοπτική

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης μπήκε η επέκταση του ΤΕΠ, με προυπολογισμό 4.800.000 ευρώ, με καθοριστική συμβολή της κυρίας Μπακογιάννη. Θα επεκταθεί, θα αναδιαμορφωθεί και θα εκσυγχρονιστεί πλήρως, με αύξηση 50% στον χώρο του, θα προστεθεί στον υφιστάμενο χώρο. Θα γίνει η μελέτη από το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι το 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Και όχι, η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι για να το πουληθεί μετά. Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμωης μπήκε ο εκσυγχρονισμός σε έξι χειρουργικές αίθουσες που θα γίνουν ψηφιακές, μπήκε το υπόλοιπο των πατωμάτων και της κτιριολογικής ανακαίνισης του νοσοκομείου που μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί, απομένει ο μισός τέταρτος όροφος και ο τρίτος.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το κληροδότημα Μαλινάκη, ο εργολάβος κάνει εκσκαφές για τη θεμελίωση της ψυχιατρικής κλινικής. Τις επόμενες ημέρες θα εγκαινιάσουμε όλο τον εξοπλισμό που πήραμε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Γίνονται εκπαιδεύσεις για τη λειτουργία της γαμμα-κάμερας αλλά και του καινούριου στεφανιογράφου-αγγειογράφου».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook