Νοικοκυριά σε σοκ – Έχουν εκδοθεί ήδη 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος

Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία μετά από την πολυετή κρίση, την πανδημία του κορονοϊού και την ραγδαία αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τώρα είναι αντιμέτωπα να μείνουν και χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη που μίλησε στο iEidiseis έχουν εκδοθεί 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος εκ των οποίων έχουν γίνει 6.500 διακοπές.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει με νόημα τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των διακοπών και αυτό δεν έχει γίνει ακόμη λόγω έλλειψης προσωπικού.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά μέσα στον Απρίλιο αυξήθηκαν ραγδαία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις εντολές διακοπής ρεύματος, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν διπλασιαστεί.

Κατά τον κ. Μανιάτη το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε εδώ και περίπου 8 μήνες όταν η τιμής της Μεγαβατώρας ξεκίνησε να παίρνει «φωτιά» και κορυφώνεται το τελευταίο δίμηνο με το χάος της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Την ίδια στιγμή η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας έχει ήδη αποστείλει επιστολή στη ΡΑΕ, με την οποία ζητά ενημέρωση σχετικά με καταγγελίες πολιτών για εντολές διακοπής, τονίζοντας με νόημα:

«Μέσα σ αυτήν την οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά λόγω της τρελής στην κυριολεξία αύξησης του ρεύματος που φτάνει πολλές φορές 5 και 6 φορές επάνω από ότι πλήρωνε ο καταναλωτής μέχρι εχθές, είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να μην δέχονται οι πάροχοι τον διακανονισμό που ζητούν οι πελάτες τους.

Κύριοι το θέμα δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν να πληρώσουν. Καλούμε την κυβέρνηση την (ΡΑΕ) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άμεσα να κάνουν την παρέμβασή τους για να σταματήσουν τις διακοπές ηλεκτροδότησης και παράλληλα να δώσουν εντολές για ρύθμιση διακανονισμού δόσεων.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε πως θα ακουστεί το κάλεσμα τού ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας προς τις παραπάνω προτροπές. Δεν φτάνει η ακρίβεια πρέπει να γίνουν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση;».

Είναι κατανοητό ότι σήμερα χρειάζεται πολιτική παρέμβαση σε όλους τους παρόχους και στην ΔΕΗ ώστε ο κόσμος με ειδικούς μακροχρόνιους διακανονισμούς να ξεπεράσει τη δυσκολία και να μην μείνουν 26.500 σπίτια, σε αυτή τη φάση χωρίς ρεύμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ