Νοικάρηδες στα σπίτια τους θα γίνουν οι πολίτες με κόκκινα δάνεια

νοικάρηδες-στα-σπίτια-τους-θα-γίνουν-ο-952025

Παράταση αναμένεται να δοθεί στη προστασία πρώτης κατοικίας, ώστε να ετοιμάσει η κυβέρνηση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Σε αυτόν αναμένεται να εντάσσεται η δημιουργία ενός κρατικού φορέα στον οποίο ο δανειολήπτης που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειό του, θα μεταβιβάζει τη κυριότητα του σπιτιού του και υπό αυστηρές προϋποθέσεις ο φορέας αυτός θα του το επινοικιάζει.

Το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο εκπνέει στις 30 Απριλίου αναμένεται να λάβει παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη μεταξύ δανειστών, εκπροσώπων των τραπεζών και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με θέμα τη πρώτη κατοικία, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί μια «κλιμακωτή» παράταση στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι κατηγορίες της παράτασης είναι δύο. Η πρώτη αφορά τη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, για όσους έχουν πληγεί από τη κρίση, δηλαδή όσους εντάσσονται μέσα στους ΚΑΔ, είτε είναι επιχειρήσεις (επαγγελματίες) είτε φυσικά πρόσωπα. Επίσης, θα πρέπει να είναι εργαζόμενοι με σύμβαση αναστολής της εργασίας τους.

Η δεύτερη αφορά περίοδο παράτασης τεσσάρων μηνών και αναμένεται να δοθεί σε νοικοκυριά (εκτός των οικονομικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό).

Το κράτος θα τους νοικιάζει τα σπίτια τους

Στόχος των παρατάσεων είναι να υπάρξει χρόνος στα κυβερνητικά επιτελεία να προετοιμάσουν τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Ο νέος κώδικας θα προβλέπει τη μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας σε έναν κρατικό φορέα που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό και ύστερα τη δυνατότητα ενοικίασης του σπιτιού από τον μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη του.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η διάταξη που μελετάται να ενσωματωθεί στο νέο πτωχευτικό κώδικα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί, μετά τη μεταβίβαση του σπιτιού του στον κρατικό φορέα, να το νοικιάσει για 12 χρόνια. Ακόμα, θα υπάρχει η επιλογή επαναγοράς του ακινήτου από τον πρώην ιδιοκτήτη και πλέον ενοικιαστή.

Ως προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας στον κρατικό φορέα καθορίζεται η πτώχευση του δανειολήπτη και η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών του στοιχείων.

Επιπλέον ξεκαθαρίζεται ότι η μίσθωση του σπιτιού θα επιτρέπεται μόνο αν πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά και το όριο στην αξία της κύριας κατοικίας.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την παράταση στην πλατφόρμα της κύριας κατοικίας αλλά και τον νέο πτωχευτικό κώδικα θα συνεχιστούν μετά τις 22 Απριλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook