Νιώθεις κούραση; Αυτό λείπει από τον οργανισμό σου

νιώθεις-κούραση-αυτό-λείπει-από-τον-ορ-1491233

Εάν η κούραση είναι κάτι που αντιμετωπίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αξίζει σίγουρα να συναντηθείτε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν έχετε έλλειψη σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Η διαιτολόγος Lindsey Klein, RD, λέει ότι υπάρχει μια άλλη θρεπτική ουσία που παίζει ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης: οι φυτικές ίνες.

«Αν και οι φυτικές ίνες δεν παρέχουν ενέργεια, βοηθούν στη ρύθμιση της ενέργειας», λέει.

Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως η βρώμη, τα φασόλια, οι φακές, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, απορροφούν νερό, διογκώνονται και δημιουργούν μια ουσία που μοιάζει με γέλη που βοηθάει το πεπτικό σύστημα.

Όταν υπάρχουν διαλυτές ίνες, επιβραδύνουν τον ρυθμό εισόδου της ζάχαρης στα κύτταρα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Χωρίς διαλυτές φυτικές ίνες, η Klein λέει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τείνουν να αυξάνονται και να πέφτουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας σας. Όμως τονίζει ότι χρειάζεστε ακόμα και αδιάλυτες φυτικές ίνες· και οι δύο είναι βασικές για την καλή πέψη.

«Οι φυτικές ίνες είναι επίσης χορταστικές και έχουν καλή επίδραση», λέει η Klein. Αυτό σημαίνει λιγότερη πείνα και περισσότερη ικανότητα εστίασης σε άλλες εργασίες. Όταν παρέχετε στο σώμα σας αρκετές θερμίδες και φυτικές ίνες, ο εγκέφαλός σας δε θα σκέφτεται «πότε είναι το επόμενο γεύμα μου». Θα επιτρέψει την εστίαση στην παρούσα στιγμή».

Τώρα λοιπόν, τίθεται το ερώτημα τι πρέπει να τρώτε για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετές ίνες. Να μερικές ιδέες!

ΑΧΛΆΔΙΑ ΜΕ ΤΥΡΊ ΡΙΚΌΤΑ, ΜΈΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΈΛΑ

Τα αχλάδια είναι μια εξαιρετική πηγή και των δύο τύπων ινών και το 29 τοις εκατό της συνολικής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες προέρχεται από διαλυτές ίνες. Το τυρί είναι γεμάτο πρωτεΐνες, καθώς και σελήνιο, ασβέστιο και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Η κανέλα πασπαλισμένη από πάνω δεν προσθέτει απλώς γλυκύτητα – βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά, κάτι που, όπως γνωρίζετε, είναι το κλειδί για την αποφυγή της κούρασης.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΈΝΟΙ ΧΟΥΡΜΆΔΕΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΎΤΥΡΟ

Υπάρχει τόσo energy boost σε αυτά τα δύο απλά συστατικά. Και τα δύο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

ΑΒΟΚΆΝΤΟ ΣΕ ΨΩΜΊ ΟΛΙΚΉΣ ΑΛΈΣΕΩΣ, ΦΈΤΕΣ ΜΉΛΟΥ, ΤΥΡΊ ΦΈΤΑ, ΜΈΛΙ ΚΑΙ ΡΌΚΑ

Η Klein λέει ότι αυτή είναι μια από τις προσωπικές της αγαπημένες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κούρασης. Το αβοκάντο, το ψωμί ολικής αλέσεως, οι φέτες μήλου και η ρόκα έχουν όλα φυτικές ίνες. Το κρεμώδες αβοκάντο και το τυρί φέτα έχουν πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

pink.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook