Νίκος Βουρλάκης: Κυριακή γιορτή και σχόλη

νίκος-βουρλάκης-κυριακή-γιορτή-και-σχ-750854

Εδώ και λίγες μέρες  η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ σε συντονισμό με αρκετούς εμπορικούς συλλόγους μεταξύ αυτών και ο δικός μας ,εδώ στα Χανιά έχουν «σηκώσει» το θέμα του ανοίγματος δυο Κυριακών. Συγκεκριμένα για τις 16 και 23 Μάιου που ο νόμος δίνει το δικαίωμα να ανοίξουν τα καταστήματα. Τώρα τους έπιασε ο πόνος και κάνουν αναλύσεις επι αναλύσεων ότι είναι αχρείαστες αυτές οι Κυριακές.

Έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ξεχνούν  ότι όλες οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι και σήμερα στο όνομα  της αγοράς έχουν νομοθετήσει την κατάργηση ουσιαστικά της Κυριακάτικης αργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση αρωγός των κυβερνήσεων και των απαιτήσεων των πολυεθνικών ήταν οι πρόθυμες πλειοψηφίες στα μαζικά όργανα(ΕΣΕΕ ,ομοσπονδίες  και οι περισσότεροι εμπορικοί σύλλογοι)

Ξεχνούν ότι και εδώ σε τοπικό επίπεδο τις περιόδους που είχαν την διοίκηση του εμπορικού συλλόγου Χανίων μέχρι το 2015 και από το 2018 μέχρι σήμερα δεν προέβαλαν στην πράξη  το  δίκαιο αίτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας

Ξεχνούν ότι  το 2018 –με άλλη πλειοψηφία στη διοίκηση από την σημερινή – ο εμπορικός σύλλογος Χανίων  αντέδρασεαποφασιστικά και συντονισμένα μαζί με το σωματείοιδιωτικώνυπαλλήλων. Κατάφερε να μην περάσει η  παράταση  στο ωράριολειτουργίας των καταστημάτων έως τις 23:00  ώρα .Πήγε κόντρα στα συμφέροντα μεγαλοξενοδοχων και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και κέρδισε .

Ξεχνούν ότι με το πρόσχημα της διεύρυνσης των τουριστικώνπεριοχώντα Χανιά θα είχαν ανοιχτά 32 Κυριακές το χρόνο.Το τότε προεδρείο του Εμπορικού συλλόγου Χανίων (2015-2018) δεν είχε αυταπάτες ότι ίσως κάποιες Κυριακές θα  μας έφερναν και παραπάνω έσοδα. Ήξερε καλά ποιοι θα έβγαιναν ωφελημένοι από  το σχεδόν καθολικό  άνοιγμα των Κυριακών.Το πάλεψε και απέτρεψε την διεύρυνση των τουριστικών περιοχών.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του εμπορικούσυλλόγουΧανίων 2015-2018 είχε ξεκάθαρη στάση και απαιτούσε την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Η σημερινή πλειοψηφία του δ.σ. του συλλόγου όταν πριν χρόνια είχε ξεκινήσει το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας έλεγαν στην αρχή κλειστά όχι όλες τις Κυριακές, ύστερα έλεγαν 8 , ύστερα 4  και τώρα τρεις Κυριακές. Ποτέ μα ποτέ δεν διεκδίκησαν στην ουσία την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις δυο Κυριακές (16και 23 Μαΐου) αλλά δεν λένε τίποτα για το δικαίωμα που δίνεται από τους νόμους των κυβερνήσεων για 52 Κυριακές ανοιχτά.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ήταν και είναι διακαής πόθος των πολυκαταστημάτων ,των supermarket  του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Αποτελεί ένα μέτρο για να «βγάλει από την μέση» κύρια τους αυτοαπασχολουμένους αλλά κι τους μικρούςεμπόρους προς όφελος των μεγάλων .

Η όλη φασαρία όμως που ξεσήκωσε δήθεν, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός , (σωματεία, ομοσπονδίες, ΕΣΕΕ) με αφορμή το άνοιγμα των  2 Κυριακών αλλού στοχεύουν .Θέλουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι να μην πάρουν πρέφα την ψήφιση του νομοσχέδιου που φέρνει η κυβέρνηση για την διευθέτησή του εργάσιμου χρόνου. Θέλουν να μην υπάρξει καμία αντίδραση από πουθενά. Το εν λόγω νομοσχέδιοκάνει την ζωή των εργαζομένωνλάστιχο .

Το 8ωρο πάει περίπατο ενώ οι συνθήκεςζωήςεμάς των αυτοαπασχολουμένων και μικρώνεμπόρων επιδεινώνεταιδραματικά.Η 10ωρη εργασία που ουσιαστικά θα είναι απλήρωτη ,οι ευέλικτημορφή απασχόλησης κύρια θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες και εκατοντάδες εργαζομένους και εφαρμόζουν στην πράξη το απελευθερωμένο ωράριο (07:00-21:00).

Όσο αυτοί θα ξεζουμίζουν το προσωπικό τους ελάχιστο θα είναι το όφελος για όσους από εμάς απασχολούμε  1-2 εργαζόμενους πόσο μάλλον  για όσους στηριζόμαστε αποκλειστικά στη δική μας εργασία.Το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας ,η πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων είναι κύρια συστατικά του νέου νόμου για την «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που πασχίζουν να μετατρέψουν την καθημερινότητα μας σε κόλαση.

Το δικαίωμα μας στην ξεκούραση, ο χρόνος που θα περάσουμε από κοινού με την οικογένεια μας ακόμα και ο ατομικός ελεύθερος χρόνος πάει περίπατο. Οι ανάγκες μας  δεν χωράνε στην παραπέρα ανάπτυξη και συνέχιση  της κερδοφορίας  των επιχειρηματικών ομίλων. Στην ουσία μας οδηγούν σε οικονομική , σωματική κα ψυχολογική εξόντωση με δουλειά 365 μέρες το χρόνο. Θέλουν  και με αυτό τον τρόπο να τους «αδειάσουμε» την γωνιά.

Το ερώτημα που γεννιέται συνάδελφοι είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά;

Συλλογικά, μαζικά  ,παραμερίζοντας  τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές που κινούνται στην λογική του εφικτού και στην ουσία κάνουν πλάτες στις κυβερνήσεις και στις απαιτήσεις των μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Η επαγγελματική μας επιβίωση περνάει μέσα από την υλοποιήσει μιας σειράς μέτρων όπως. Η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Η απόσυρση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια. Η επανένταξη μας στο αφορολόγητο όριο  των 12.000 ευρώ. Η κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών με την γενναιά διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Η προστασία της υγείας της ζωής μας από τον εφιάλτη της πανδημίας που συνεχίζεται. Ενώνουμελοιπόν την φωνή μας με τους εργαζόμενουςενάντια στον κοινόαντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που το υπηρετούν

Υ.Σ. Με πια απόφαση το προεδρείο του  εμπορικού συλλόγου Χανίων προτρέπει τα μέλη του σε ωράρια ( 07:00 -21:00) αρνούμενο να προτείνει έστω θερινό ωράριο;;

Ο Νίκος Βουρλάκης είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια  του Εμπορικού συλλόγου Χανίων, της ΟΕΣΚ και της ΕΣΕΕ εκλεγμένος με την Αγωνιστική συνεργασία Εμπόρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook