Νίκος Τζανάκης από τα Χανιά: «Να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών» | Video

νίκος-τζανάκης-από-τα-χανιά-να-σκεφτο-1316959

Για ακόμα μια χρονιά, ο σύλλογος Πνευμονολόγων ΠΕ Χανίων, διοργάνωσε επιστημονική εσπερίδα με τον τίτλο «Αναπνέω Ελεύθερα» και, όπως ήταν λογικό, φέτος το θέμα συζήτησης ήταν ο κορονοϊός. Το απόγευμα του Σαββάτου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά, επιστήμονες μίλησαν για ζητήματα που άπτονται της ασθένειας που προκαλεί ο ιός, για τα εμβόλια, τις συνέπειες και αρκετά ακόμα ζητήματα που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε μια αυξητική περίοδο πανδημίας και τόνισε ότι τα τοπικά lockdown δεν είναι λύση:

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει ότι είμαστε σε φάση αύξησης για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Το θέμα δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, το θέμα είναι πόσες νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους θα δώσουν τα κρούσματα αυτά. Η κορύφωση, με βάση το δικό μας μοντέλο δεν θα έρθει πριν τις αρχές του Δεκέμβρη. Τα τοπικά lockdown ή κάποια μέτρα απομόνωσης δεν πρέπει ποτέ να φύγουν από το τραπέζι, είναι όμως σωστό να σηκώσουμε κεφάλι και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όχι να τρέχουμε στα σπίτια μας όταν αυτή αυξηθεί. Γιατί έτσι απλά επεκτείνουμε τη διάρκειά της.»

Ο κ. Τζανάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών εμβολιασμών και απάντησε ότι είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, που όμως πρέπει να συζητηθεί:

«Θα πρέπει να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα που άπτεται ηθικών, δεοντολογικών και νομικών ζητημάτων. Θα πρέπει να διευθετηθούν αυτά. Δεν μπορείς ούτε αστυνομικά μέτρα να πάρεις, ούτε να πας με τον βούρδουλα.»

Όσο για την κατάσταση στην Κρήτη, αυτή προς το παρόν είναι καλύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα:

«Στην Κρήτη είμαστε σε επίπεδο χαμηλότερο από το ένα τρίτο του υγειονομικού βάρους της χώρας και στο ένα έκτο του βάρους της Βόρειας Ελλάδας. Έχουμε επιβαρυνθεί αλλά είναι διαχειρίσιμο. Πρέπει να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, τα Χανιά πάνε πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο ώστε η Κρήτη να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα και να έχει του χρόνου ένα καλό τουριστικό έτος.»

Ο Δρ. Στέλιος Βιττωράκης, πνευμονολόγος, ρωτήθηκε αν είναι δόκιμο το να λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ήταν ξεκάθαρα αρνητικός:

«Η διάρκεια της ανοσίας έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την ηλικία. Ξέρουμε σίγουρα ότι άνθρωποι 70 ετών και άνω, στους 6 μήνες χάνουν κατά 40% την προστασία και γι’ αυτό χρειάζεται η τρίτη δόση. Σε πιο νέους ανθρώπους, διατηρείται περισσότερο. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, θεωρώ λάθος το να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, γιατί κάποια προστασία μένει, ακόμα κι αν δεν είναι τόσο υψηλή όσο στην αρχή

Επισήμανε δε, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αυτό φαίνεται από το ότι έχουν ήδη χορηγηθεί δισεκατομμύρια δόσεις:

«Τα εμβόλια που γίνονται σήμερα στη χώρα είναι ασφαλή. Δύο μονάχα παρενέργειες προβληματίζουν την ιατρική κοινότητα, οι περιπτώσεις αλλεργιών και κάποια ήπια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που περνούν μόνα τους. Αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με το βάρος ενός θανάτου από κορονοϊό ή ακόμα και με τις συνέπειες του να ασθενήσει κανείς, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν και έτη. Έχουν γίνει 7,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι εμβολιασμένοι περίπου 6 στους 10. Πρακτικά, θεωρώ πως είναι από τα πιο δοκιμασμένα εμβόλια πλέον, με τέτοιους αριθμούς.»

Ο πρόεδρος του συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων, Μιλτιάδης Μαρκάτος, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιμόρφωση του κοινού, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας:

«Θα μιλήσουμε για την αποκατάσταση από την ασθένεια αλλά και για τα εμβόλια. Όσο για τον εμβολιασμό, νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν το έχει κάνει, είναι λόγω φόβου και όχι τόσο λόγω αντιεμβολιαστικών ιδεών. Πιστεύω ότι με τη σωστή πληροφόρηση θα εμβολιαστούν και αυτός είναι εν μέρει ο ρόλος της εκδήλωσής μας.»

Στην εσπερίδα, ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για την ανάγκη για καθαρό αέρα, ο κ. Μαρκάτος παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για την covid-19, η Όλγα Βουλγαράκη για την αντιμετώπιση της ασθένειας στο σπίτι, η Βασιλική Κριετσέπη για την αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, ο Αθανάσιος Σολάκης για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού και ο κ. Βιττωράκης για τα εμβόλια.

zarpanews.gr

6 thoughts on “Νίκος Τζανάκης από τα Χανιά: «Να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών» | Video

  1. Στον αρχικομπογιανίτη Τζανακάκη δεν θα εμπιστευόμουν ούτε να εξετάσει το σκύλο του εχθρού μου !! Ευτυχώς λόγω ηλικίας και προσευχών η κατάρων μας, το σούργελο θα συναντήσει γρήγορα τον χάρο τον οποίο χρησημοποιεί καθημερινά για να μας τρομοκρατήσει και να μας εκβιάσει για να χύσουμε στο αίμα μας τα χημικά που αυτός και οι άλλοι κομπογιαννίτες καραγκιοζηδες ονομάζουν « εμβόλιο «. Η φάτσα του θυμίζει τον Μενγελ και ειλικρανα πιστεύω ότι αν ζούσε τότε θα είχε ξεπεράσει τον Μερκελ σε εγκλήματα εις βάρος της ανθρώπινης ζωής. Το μόνο που θα σιγουρεύω από τώρα και στο εξής είναι αν θα χρειαστώ πνευμονολόγο είναι να μην έχει περάσει από τις τάξεις του πιθηκάνθρωπου κομπογιανιτη. ! ! Και μόνο που τον κοιτάς καταλαβαίνεις ότι κινδυνευεις από το προϊόν που προσπαθεί να σπρώξει στις φλέβες μας ! Έιναι ο τέλειος εφιάλτης, φατσικά και ιατρικα ! Πίσω μου σε έχω σατανα ! Ξορκισμένος με απήγανο το σούργελο !

  2. Γλείψτε κι άλλο ηλίθιοι τον Λουδοβίκο, μπορείτε… κρίμα τα πτυχία σας γιουσουφάκια.
    Για την πρωτοβάθμια υγεία και την κατάσταση των νοσοκομείων δεν ειδα να λεει κανεις τίποτα;;
    Για την εκτόξευση των θανάτων στην χώρα κάνετε καμιά έρευνα σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι;;; ή κάνετε έρευνες μόνο πως θα πετύχετε τις υποχρεωτικότητες και τα ποσοστά που θέλει να πετύχει ο Κούλης για να πάρει τα «βραβεία» από τους σύγχρονους Μένγκελε και τους παγκόσμιους εμπόρους;;; Γιατροί ειστε σείς ρε ή πειθήνια ανθρωπάρια του καθεστώτος;;
    Για το πνίξιμο των κίτρινων καρτών με τις χιλιαδες παρενέργειες και ξαφνικούς θανάτους εκατοντάδων νέων και γέρων και στην χώρα μας;;; τίποτα ε;; ειναι απλά Σάββατο.
    Τι ειναι τα εμβόλια;; αντιβίωση να την πάιρνουμε καθε μήνα;;;
    Δεν σας είδα να ανφέρεστε σε όλα τα παραπάνω, δεν σας προβληματίζουν;;; αυτες οι σαχλαμάρες που αραδιάζετε χωρις να κοκκινίζετε τις λεει πουθενά η βιβλιογραφία σας;;; δώσατε εσείς όρκο του Ιπποκράτη ρε ξεπουλημένα λαμόγια;;;
    Έχετε την εντύπωση ότι όλοι θα υπουργοποιηθείτε ή θα σκάσει σε όλους μύρια το καθεστώς για τις βρωμερές υπηρεσίες σας;;;; θα παρετε ξέρετε τι…
    Ξεφτιλισμένοι, ε ξεφτιλισμένοι.
    ΓΙΑΤΡΟΙ=Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ

  3. Γελοίες ορντινάτσες και μπουκωμένα παπαγαλάκια, ξεφτιλίζετε το ιατρικό λειτούργημα. Ευχομαι να πάθετε από το μπόλι ότι σας αναλογεί…

  4. Φασισμος,αλητεια…Αισχροι ολοι τους….Καποια ζωα δεν με πιστευαν τωρα θα με πιστεψουν κι αυτοι…ο θεος να στειλει κ@ρκ@νο σ αυτους και την οικογενει τους…ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ….

  5. «Δεν μπορείς ούτε αστυνομικά μέτρα να πάρεις,ούτε να πας με τον βούρδουλα»!
    Αυτός,είναι εκτός τόπου και χρόνου!Αλήθεια,πού ζεί;Στο…Λουξεμβούργο;
    Όπου να ‘ναι ανοίγουν τα ξερονήσια και η Σπιναλόγκα και δεν έχει πάρει χαμπάρι τί γίνεται στο προτεκτοράτο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook