Νίκος Σκαμνάκης – Ο βραβευμένος σεφ μιλάει για τα Χανιά: «Για την πόλη μου θα έκανα τα πάντα»

νίκος-σκαμνάκης-ο-βραβευμένος-σεφ-μι-1149138

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία μίλησε -εκτός των άλλων – και για την πόλη του τα Χανιά, έδωσε ο Νίκος Σκαμνάκης.

Διαβάστε τη συνέντευξη του βραβευμένου chef που μεγαλουργεί σε εκλεκτά εστιατόρια ανά τον κόσμο και οι δημιουργίες του, πιάτα ιαπωνικής κουζίνας, θυμίζουν γλυπτά!

Ποιος είναι ο ορισμός του όμορφου ανθρώπου; Ο όμορφος άνθρωπος είναι καθαρός, μέσα-έξω. Τον κοιτάς στα μάτια και βλέπεις την ψυχή του. Χαμογελά και κλαίει με όλο του το είναι. Ο όμορφος άνθρωπος είναι φωτιά, πάθος και αξιοπρέπεια.

Πότε σε ελκύει ο απέναντί σου; Όταν φωνάζει ο χαρακτήρας του και όχι η εξωτερική του εμφάνιση.

Ταλέντο τι είναι; Μία εξίσωση αφοσίωσης, ταπεινότητας και σκληρής δουλειάς.

Ποια προσωπικότητα θεωρείς ολοκληρωμένη; Τελούμε όλοι υπό διαμόρφωση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αρα θεωρώ ότι δεν υφίσταται ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Είμαστε όλοι ένα έργο που συνεχίζεται.

Ποια αίσθηση είναι η σημαντικότερη; Η γεύση. Όλα ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Μία γεύση όμως την θυμάσαι για πάντα.

Το φαγητό κάθε λαού τι ακριβώς αντικατοπτρίζει; Τους αγώνες του και την κουλτούρα του. Σε κάθε παραδοσιακό φαγητό κρύβεται και μία ιστορία από πίσω.

Τι φανερώνει, σχετικά με το χαρακτήρα των Ελλήνων, το γεγονός ότι μοιραζόμαστε στο τραπέζι το φαγητό και δεν ακολουθούμε το πρωτόκολλο άλλων εθνικοτήτων; Οι Ελληνες μοιραζόμαστε χαρές και λύπες. Τι πιο φυσικό από το να μοιραζόμαστε και το φαγητό! Το φαγητό ανέκαθεν μας ενώνει σε καιρούς γιορτινούς ή δύσκολους.

Τι θα μαγείρευες στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Χοχλιούς φυσικά!

Ποιό είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Το χανιώτικο μπουρέκι.

Η άσκηση της πολιτικής θα σε έβρισκε θετικό, προκειμένου να προσφέρεις στα αγαπημένα σου Χανιά; Δεν έχω φίλτρο σε αυτά που θα πω. Μιλάω ντόμπρα όσο κι αν μου κοστίζει αυτό. Αυτά τα χαρακτηριστικά μου δεν συνάδουν με την πολιτική, όπως ασκείται σήμερα. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι μπορώ να συνυπάρξω στους νυν κομματικούς μηχανισμούς. Βέβαια για την πόλη μου θα έκανα τα πάντα… Ποτέ δεν ξέρεις!

Στην εκτέλεση ποιού έργου θα προχωρούσες στα Χανιά αν ήσουν βουλευτής; Θα εστίαζα στην ανάδειξη της παλιάς πόλης, δεδομένου ότι είναι ο καθρέφτης του τόπου. Θα προχωρούσα στην υλοποίηση ενός ενιαίου σκεπάστρου, ώστε η εικόνα του Λιμανιού να μην είναι χαοτική. Επίσης προκειμένου να καταπολεμήσω την τραγική κίνηση, θα πρότεινα το σχεδιασμό ενός περιφερειακού δρόμου, για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα σου; Όταν Μάγειρές μου, στην πρώτη μου ομάδα ως Chef, κατέκτησαν θέσεις και βραβεία, την αναγνώριση δηλαδή που τους άξιζε. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση γιατί δούλεψα μαζί τους, έμαθα από αυτούς και είδα έμπρακτα το μεράκι τους για τη μαγειρική.

Με ποιο κριτήριο επιλέγεις τους μάγειρες του επιτελείου σου;  Πρωτίστως με βάση το χαρακτήρα τους. Καλός μάγειρας μπορείς να γίνεις, αξιοπρεπής όμως χαρακτήρας πρέπει να είσαι από τη φύση σου. Μέσα στην κουζίνα, εν ώρα δράσης, το κλίμα πρέπει να είναι άριστο για να αποδοθεί σωστά το πιάτο.

Μέσα στις κουζίνες ακούγονται οι απόψεις όλων των μαγείρων; Όχι! Η κουζίνα προϋποθέτει τη Μοναρχία του επικεφαλής Chef. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διάλογο, όταν ο χρόνος είναι κατ΄ εξοχήν πιεστικός κατά τη διάρκεια του service. Η Δημοκρατία δεν ενδείκνυται στην περίπτωσή μας!

Ποια συμβουλή θα έδινες στους νέους, που σκέφτονται να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Chef;  Φτιάξτε γερό στομάχι, αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά στο έργο σας και προπάντων δουλέψτε ταπεινά. Τίποτα δεν χαρίζεται στις κουζίνες. Αντιθέτως εισπράττεις λιγότερα από αυτά που σου αναλογούν και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο οικονομικό σκέλος.

Ποιο υλικό στην τέχνη σου θεωρείς εφάμιλλο ενός πολύτιμου λίθου; Το αλάτι. Απαραίτητο για τον άνθρωπο, καταλύτης της διατροφής, αλλά και σημείο αναφοράς στην ιστορία. Μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την ισορροπία σε ένα πιάτο. Προϋποθέτει σεβασμό. Στην ιστορία έχει καταγραφεί σαν νόμισμα. Όλα αυτά το ταπεινό αλάτι..

Ποιο ελληνικό προϊόν θεωρείς ότι θα μπορούσε να είχε καταστεί πρωταγωνιστής σε delicatessen εδέσματα; Αναρίθμητα ελληνικά προϊόντα θα μπορούσαν να πρωταγωνιστούν σε Fine Dine εστιατόρια διεθνούς βεληνεκούς. Ξεχωρίζω το ελληνικό Αυγοτάραχο λόγω της μοναδικής ιδιαιτερότητάς του. Η χρήση του συνιστά ένα «άγγιγμα» που μπορεί να απογειώσει αρκετά πιάτα.

Ποιά ερμηνεία δίνεις στη φράση “ο έρωτας περνάει από το στομάχι”; Μαγειρεύοντας για τον άνθρωπό σου αυτόματα εκφράζεις συναισθήματα τρυφερότητας και φροντίδας. Ολη αυτή η προσπάθεια να τον ευχαριστήσεις ταυτίζεται με τον έρωτα και την αγάπη.

Αν κληθείς να μαγειρέψεις για έναν φασίστα, τι πιάτο θα έφτιαχνες; Θα επέλεγα να παραιτηθώ, παρά να μαγειρέψω για φασίστα.

Θεωρείς ότι τελειώσαμε με τα φασιστικά μορφώματα στην Ελλάδα; Δεν θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει καν με τα ναζιστικά μορφώματα, σεβόμενοι την Ιστορία της Χώρας μας. Ελπίζω η καταδίκη τους να σηματοδοτήσει το τέλος τους.

Πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια της νηστείας; Τη νηστεία την αντιλαμβάνομαι μέσα από την εκδοχή της δίαιτας και της αποτοξίνωσης. Επιβάλλεται για την ισορροπία της υγείας μας.

Ποια τέχνη σε γοητεύει; Η Φωτογραφία. Είμαι θαυμαστής του Pep Bonet.

Ποιό βιβλίο σε έχει σαγηνέψει και γιατί; Η Ασκητική του Καζαντζάκη, δώρο από τη μέλλουσα γυναίκα μου. Ο δύσκολος και ανηφορικός αγώνας του ανθρώπου για αντίσταση και ελευθερία, που συνάμα όμως ενέχει δημιουργία και λύτρωση.

Ποιά γυναίκα του διεθνούς πολιτικού στίβου θα επέλεγες για να δειπνήσετε μαζί; Με την Saara Kuungogelwa-Amadhila της Ναμπιμπια. Είναι η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός Αφρικανικής χώρας και νομίζω η μόνη σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

Ποιά ταινία μας προτείνεις να δούμε στο Νέτφλιξ; Το “Κοινωνικό Δίλημμα”, μία ταινία που αναφέρεται στα δημοφιλή σε όλους μας κοινωνικά δίκτυα.

presspublica.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook