Νίκος Καλογερής: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ξανασυμβούν καταστροφές

Αποδέκτης της αγωνίας των Χανιωτών για τον χειμώνα που έρχεται είναι ο Νίκος Καλογερής, με τον νεοεκλεχθέντα αντιπεριφερειάρχη να έχει επωμιστεί το καθήκον της αποκατάστασης των μεγάλων καταστροφών της φετινής θεομηνίας, αλλά και της προετοιμασίας και πρόληψης για κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον SUPER FM 89.6 και στον Δημήτρη Παππά, έχει υπάρξει μέριμνα για τα ρέματα κλπ, όμως «το πρόβλημα εντοπίζεται στην ενδοχώρα, ειδικά στα χωριά του δήμου Πλατανιά, τα οποία έχουν πλέον θέμα αντοχής των εδαφών που έχουν «ανοίξει». Έγιναν τεράστιες αλλαγές. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δεν είναι εύκολο να επισκευαστεί. Ένα τέτοιο πράγμα δεν αντιμετωπίζεται από κανέναν αν συμβεί, πόσο μάλλον για δύο συνεχόμενα χρόνια. Εύκολα μπορώ να πω ότι δεν θα ξανασυμβεί και να διαβεβαιώσω ότι όλα θα πάνε καλά. Όμως δεν μπορώ να το εγγυηθώ, ακόμη κι αν κάτι ανάλογο συμβαίνει μια φορά στα 500 χρόνια.

Τα ρέματα που δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν διευθετηθεί. Δεν ήταν εύκολο, ωστόσο, επειδή ο καθένας ήθελε να αποκαταστήσει το χωράφι του στην κοίτη του ποταμού. Όπου γινόταν να φτιαχτούν αντιστηρίξεις το κάναμε, αλλά όχι παντού. Πλέον, τώρα που η κοίτη είναι φτιαγμένη, μπορούν οι περιουσίες να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.»

Ακόμη, ο αντιπεριφερειάρχης -που παραδέχθηκε πως γνώριζε για την τοποθέτησή του ακόμη και πριν τις εκλογές- εξέφρασε τα παράπονά του προς το υπουργείο Υποδομών, το οποίο είναι αρμόδιο για τα έργα της Εθνικής οδού. Όπως σχολίασε, δεν δίνει στον εργολάβο τις μελέτες που έχει στα χέρια του για να προχωρήσει το έργο: «Έπρεπε να έχει ξεκινήσει, αφού αν αρχίσουν οι βροχές, θα γεμίσει ο δρόμος λάσπες και θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν οι εργασίες.Στα Μεγάλα Χωράφια πέρσι έγινε άμεση ανάθεση από το υπουργείο και έχουμε μια προσωρινή λύση για να περνάμε, όμως αυτή την στιγμή το κράτος έχει την μελέτη ενός νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα χέρια του και δεν προχωρά στην εκτέλεσή της.

Υπάρχει λύση να φτιαχτεί μία μονή σήραγγα, για να γλιτώσουμε την δίδυμη και πιο ακριβή σήραγγα, με το ένα ρεύμα να περνάει από το υπάρχον κομμάτι. Κανείς όμως δεν καταλαβαίνει γιατί το ζήτημα προχωράει τόσο αργά. Έχουμε αναθέσει τη μελέτη με τη διαδικασία του επείγοντος και η αποκεντρωμένη Διοίκηση μας την γυρνάει πίσω να την κάνουμε από την αρχή. Αν αρχίσουν οι ενστάσεις, μπορεί να χρειαστούν και 2 χρόνια για να βρεθούν μελετητής και ανάδοχος.

Χαρακτηριστικό είναι οτι τρία χρόνια τώρα προσπαθούμε να εγκριθεί η εργολαβία για την διαγράμμιση της εθνικής οδού!

Είμαστε ο σάκος του μποξ για όλα τα θέματα της Κρήτης. Όμως αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο “δράκος της γραφειοκρατίας”. Πρέπει οι βουλευτές να παίξουν ρόλο και να αναλάβουν ευθύνες όσον αφορά τα υπουργεία και το πώς θα κινείται η γραφειοκρατία. Έχουμε μια δύναμη σε αυτό τον τομέα και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε.»

Απαντώντας στα παράπονα για τα κλαδέματα των δέντρων και των φυλλωσιών στον ΒΟΑΚ που σταμάτησαν το… Σάββατο των εκλογών, τόνισε:

«Βγαίνει πλέον νέα εργολαβία που προβλέπει και τον καθαρισμό των κόμβων, γιατί η προηγούμενη δεν το προέβλεπε.»

Δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για τον ΒΟΑΚ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του νέου οδικού άξονα, παρά την καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης:

«Η νέα μελέτη θα έχει μεγάλες αλλαγές. Η νέα κυβέρνηση έχει άλλη προσέγγιση, όμως υπάρχουν καλά και κακά. Ας το κάνουν όπως θέλουν, σημασία έχει όμως οτι το νερό έχει μπει στο αυλάκι και από τους προηγούμενους και από τους τωρινούς.»

Αναφορικά με την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, ήταν ξεκάθαρος για την σημασία και την αναγκαιότητα του έργου:

«Ο σχεδιασμός επί Σταθάκη της διασύνδεσης με το μεγάλο καλώδιο ήταν πολύ σημαντική  παρέμβαση. Θα γλιτώσουν αρκετά χρήματα καταναλωτές από όλη την χώρα. Σκεπτόμενος ενδεχόμενο μπλακ άουτ, και τα προβλήματα προς το περιβάλλον και τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει οτι πρέπει να κλείσουν οι παραγωγικές μονάδες της Κρήτης.»

zarpanews.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οκ ναι δεν μπορει να είναι μαντης ο εκαστοτε Αντπεριφερειαρχης Περιφερειαρχης Δήμαρχος αλλά θα πρέπει να κανει τις απαραίτητες ενέργειες ωστε να υπαρχει μια προπαρασκευη για ενδεχομενα εντονα καιρικα φαινομενα…..βέβαια με κυριο λογο την άσκηση πιεσης στη Γενικη Γραμματεία Πολιτικης Προστασιας κ το Υπουργείο Δημοσιας Ταξης…..εννοοντας την ΕΛΑΣ κ την Πυροσβεστικη!!!!!!!!!

  2. Αν δεν βρέχει θα χιονίσει αλλιώς θα βγάλει ήλιο. Τι έκαναν ένα χρόνο από τις καταστροφές εκτός από φωτογραφίες με «επώνυμους» και έργα εντυπωσιασμού (τύπου γέφυρες Τςέλέρ) ? Πάτε στην ενδοχώρα να δείτε χάλια, Κεριτης, Ταυρωνίτης κλπ. Ας παρακαλέσουμε τον καιρό μας να μην βρέξει με την περσινή ένταση, αλλα τα παρακάλια δεν φτάνουν δυστυχώς ούτε και οι μεγάλες κουβέντες

  3. Καλημέρα.Εννοείται πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τα καιρικά φαινόμενα,αλλά μ τις κατάλληλες υποδομές,δεν υπάρχει πρόβλημα οσο έντονα κ να είναι τα φαινόμενα αυτά………Αλλά αν δείτε τον δρόμο προς Μ. Χοράφια,ακόμα δεν έχουν μαζέψει τα χώματα……Τα ‘εχουν σπρώξει απλά στην άκρη κ έχουν βάλει σημάνσεις(!!!)……1 ΧΡΟΝΟ!!!!!Απο την άλλη κ να τα έβγαζαν τα χώματα,πάλι με τις πρώτες βροχές,θα ξαναέπεφταν στον δρόμο,αφου δεν υπάρχει κάτι για να τα συγκρατήσει……Απλά όλοι οι φορείς,θέλουν να πέσει χρήμα,για να κάνουν κάτι…..Απλά τα πράγματα…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ