Νίκος Δένδιας: «Στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε απειλή. Η απραξία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστούν πολιτική»

νίκος-δένδιας-στεκόμαστε-με-αποφασι-805824

Για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των κυρώσεων τοποθετήθηκε ο κ. Νίκος Δένδιας στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας ότι «αν απαιτηθεί, παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την «πλέον πολύπλοκη κατάσταση των τελευταίων ετών» στο διεθνές περιβάλλον, για «κλιμάκωση της έντασης από τους εξ ανατολών γείτονες» σε πρωτοφανή επίπεδα, την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, αλλά και την διπλωματικά ισχυροποιούμενη θέση της χώρας.

«Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων συνεχίζουμε να προτάσσουμε την πολιτική του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται στις αρχές καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου, μονομερείς ενέργειες. «Δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του βαλκάνιου καβγατζή» είπε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει «εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία για τη στήριξη των συμμάχων και των εταίρων μας», ενώ παράλληλα κάλεσε την Αγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι «η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την διεθνή απομόνωση. Ελπίζουμε, αλλά με μειούμενες πιθανότητες, ότι η Τουρκία θα επιλέξει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι στεκόμαστε «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε απειλή», επισήμανε: «Η απραξία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστούν πολιτική. Είναι ο καιρός ανάληψης πολιτικού κόστους. Να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας». Για να προσθέσει: «Γυρίσαμε την πλάτη στην πατριδοκαπηλία και στον λαϊκισμό, στην ψευδαίσθηση του ανάδελφου έθνους».

Επίσης, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πιέζει την ΕΕ για το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή την συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την κυβέρνηση της Τρίπολης είπε: «Με ρωτάτε γιατί δεν ζητήσαμε παράταση κυρώσεων. Σας απαντώ ότι είναι θέμα τακτικής. Εμείς δεν έχουμε τοποθετηθεί εναντίον των κυρώσεων και μάλιστα έχουμε συνεργασία για το ζήτημα αυτό με την ΕΕ. Πρέπει να κατανοήσετε ότι η χρονική διάταξη των αντιδράσεων δεν μπορεί να συζητηθεί σε μια ανοικτή συνεδρίαση. Μη μας πιέζετε να απαντήσουμε δημόσια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook