Νίκη Μπαϊλάκη: «Θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια του Παναγιώτη Σημανδηράκη «Για τα Χανιά»

νίκη-μπαϊλάκη-θα-συνεισφέρω-με-όλες-μ-1772980

Πρόθυμη να συνεισφέρει στα κοινά με όλες της τις δυνάμεις, δηλώνει η οικονομολόγος Νίκη Μπαϊλάκη, υποψήφια με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη στο Δήμο Χανίων, η οποία μιλάει στο zarpanews.gr για το όραμά της για την πόλη, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας τετραετίας, ζητώντας την στήριξη των Χανιωτών.

Ερ.  Από το 2019 συμμετέχετε στο ΔΣ του τμήματος δυτ. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Τώρα είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Σημανδηράκη. Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση;

Απ. Αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του Δημάρχου Χανίων για την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο, διότι  μου δίνει την δυνατότητα να ασχοληθώ με τα κοινά συνεισφέροντας όλες μου τις δυνάμεις, τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτω στην επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του Δήμου Χανίων συμπεριλαμβανομένων των περαστικών περιοχών.

Ερ. Αναφερθήκατε σε προβλήματα. Πώς ιεραρχείτε αυτά τα προβλήματα και ποια ζητήματα θεωρείτε ότι πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα από τη νέα δημοτική Αρχή από την αίσθηση που έχετε από την κοινωνία και λόγω της εργασίας σας σε θέση ευθύνης σε μεγάλο λογιστικό γραφείο, απ’ όπου έρχεστε καθημερινά σε επαφή με δεκάδες πολίτες, όλων των ηλικιών, επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. 

Απ.  Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι τα βασικότερα προβλήματα – προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος Χανίων είναι:
Πρώτον, οι υποδομές και το κυκλοφοριακό. Τα Χανιά υστερούν σε δημόσιες υποδομές παρότι τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχει άμεση ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου, δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, ρύθμιση του κυκλοφοριακού, αλλά και παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας όπως πεζοδρομήσεις και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου.

Δεύτερον, η πόλη είναι αντιμέτωπη με υπερβολική επισκεψιμοτητα κατά την τουριστική περίοδο και διαπιστώνεται μια δυσκολία διαχείρισης των τουριστικών ροών, η οποία μπορεί να γίνει σωστά μόνο μέσα από την προώθηση ενός νέου τουριστικού μοντέλου, βιώσιμου και αειφόρου.

Τρίτον στο κοινωνικό κομμάτι, θεωρώ ότι τα Χανιά ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει στους πολίτες την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόνοιας και εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα στους παιδικούς σταθμούς, στα προγράμματα άθλησης και απασχόλησης.  Η δημοτική αρχή μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα μέσω ευρύτερων στρατηγικών και σχεδίων που περιλαμβάνουν συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους, αποτελεσματική χρήση των πόρων και εφαρμογή αειφόρων πρακτικών

Ερ. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο, να κατέβει στην πολιτική;

Απ. Η δυσκολία για έναν νέο άνθρωπο να εισέλθει στην πολιτική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τοπική κουλτούρα, η εμπειρία και η προσωπική δέσμευση. Οι προκλήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ανταγωνισμό , δημιουργία κοινής βάσης με ψηφοφόρους και αντιμετώπιση πολιτικών θεμάτων με συνέπεια.

Ερ. Πιστεύετε ότι η έλλειψη εμπειρίας στον χώρο της πολιτικής αποτελεί μειονέκτημα;

Απ. Η έλλειψη εμπειρίας στον χώρο της πολιτικής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για ένα νέο άτομο που θέλει να εισέλθει σε αυτόν. Οι πολιτικές διαδικασίες, οι δομές και ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος απαιτούν προσαρμογή και κατανόηση. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί δίκτυο συνεργασίας, εκπαιδευση σχετικά με τη νομοθεσία και τις πολιτικές του τοπικού περιβάλλοντος, και παρακολουθηση των τρέχοντων γεγονότων και τις εξελίξεων. Η διάθεση για μάθηση και αφοσίωση στην υπηρεσία της κοινότητας είναι κρίσιμη.

Ερ. Τουριστική ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, μεγάλα έργα υποδομής θα χαρακτηρίσουν τα Χανιά στο άμεσο μέλλον. Πώς πρέπει να κινηθεί η δημοτική Αρχή;

Απ. Για να επιτευχθούν αυτά, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας στρατηγικής προοπτικής που θα συνδυάζει τους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των μεγάλων έργων υποδομών.

Στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης, χρειάζεται προώθηση της διαφοροποίησης του τουρισμού, ενθάρρυνση της βιώσιμης και ποιοτικής τουριστικής προσφοράς, ανάπτυξη του πολιτιστικού, αθλητικού τουρισμού και έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό .

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα από την  ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για τους επισκέπτες και τους κατοίκους, προώθηση σε τοπικό της ψηφιακής εκπαίδευσης και λοιπών δράσεων με την κοινότητα.

Όσον αφορά τις υποδομές, χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές όπως βελτίωση οδικών δικτύων, ενίσχυση της συνδεσιμότητας , πεζοδρομήσεις ,κυκλοφοριακό, αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, και ενίσχυση των υποδομών των πολιτιστικών αξιοθέατων.

Όλα αυτά, μέσα από συνεργασία με διάφορους εταίρους όπως επιχειρήσεις, κοινωνικές οργανώσεις και κρατικούς φορείς για την υλοποίηση των έργων, καθώς και αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για τη χρηματοδότησή τους.

Με την συνδυασμένη δράση σε αυτούς τους τομείς, η δημοτική αρχή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του δήμου Χανίων, προσφέροντας επίσης μια βιώσιμη και προοπτική για την κοινότητα στην βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ερ. Σας ικανοποιεί η εικόνα της πόλης μας; Τι θα επιδιώξετε να βελτιωθεί;

Απ. Η βελτίωση του δήμου Χανίων μπορεί να επικεντρωθεί σε πολλούς τομείς για την υποστήριξη της κοινότητας και την ανάπτυξη της περιοχής. Ορισμένοι τομείς που μπορεί να απαιτούν βελτίωση περιλαμβάνουν τον τομέα του οδικού δικτύου,  πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και δημόσιων χώρων για αυξημένη προσβασιμότητα και βέλτιστη χρήση τους.

Σε σχέση με το περιβάλλον, θα επιδιώξω την προώθηση προγραμμάτων αειφορίας, διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.

Στον  τομέα του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρώ ότι χρειάζεται ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού, προώθηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργία εκδηλώσεων που προσελκύουν επισκέπτες.

Στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και υπηρεσιών, θα επιδιώξω την βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτιστικής ανάπτυξης και ψυχαγωγίας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, χρειάζεται η δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την εγχώρια επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Τέλος, ένα πεδίο που επιδέχεται βελτίωση, είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία, μέσω ανοιχτών διαβουλεύσεων και πρωτοβουλιών από την τοπική κοινότητα.

Αυτές είναι μερικές από τις πιθανές προκλήσεις και πεδία βελτίωσης που μπορεί να εξεταστούν για τον δήμο Χανίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινότητας.

Ερ. Γιατί οι πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά σας;

Απ. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας μου μπορεί να ωφελήσει τα κοινά για διάφορους λόγους:

Διαθέτω οικονομική εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών και προϋπολογισμών, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων πόρων και εσόδων. Επίσης, λόγω της εξειδίκευσής μου μπορώ να προωθήσω  διαφάνεια και υπευθυνότητα στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Τέλος, η κατάρτιση και η εμπειρία που διαθέτω στα επαγγελματικά μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική εκτέλεση προγραμμάτων και πολιτικών που απαιτούν οικονομική εξυγίανση και αποδοτική χρήση των πόρων.

Βέβαια , είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η επιλογή υποψηφιότητας δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο επάγγελμα, αλλά και στις ιδέες, τη δέσμευση, τις αξίες και την ικανότητα να αντιπροσωπεύει αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινότητας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook