New York Times: «Πώς η Παγκόσμια Βιομηχανία Κατασκοπευτικού Υλικού ξέφυγε από τον έλεγχο» – Τι συνέβη στην Ελλάδα

new-york-times-πώς-η-παγκόσμια-βιομηχανία-κατασκ-1563469

Η εφημερίδα New York Times (NYT) γράφει σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρία Intellexa να πουλήσει το κακόβουλο λογισμικό Predator σε χώρα με ιστορικό καταστολής, την Μαδαγασκάρη.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο “Πώς η Παγκόσμια Βιομηχανία Κατασκοπευτικού Υλικού ξέφυγε από τον έλεγχο”. Η εφημερίδα γράφει ότι ακόμα και στις ΗΠΑ γίνεται χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού. Για την Ελλάδα γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έδωσε στην Intellexa άδειες έτσι ώστε να πουλήσει το λογισμικό Predator σε τρίτη χώρα (τη Μαδαγασκάρη) και βασίζει την αποκάλυψη στην απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στον οποίον οι ΝΥΤ απευθύνθηκαν. Με βάση την απάντηση που πήρε η αμερικανική εφημερίδα έγραψε ότι το αρμόδιο τμήμα του ελληνικού ΥΠΕΞ εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε επίσης – σύμφωνα πάντα με τους ΝΥΤ – ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου έχει αρχίσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ακόμα ότι το Predator έχει συνταράξει τη δημόσια ζωή στην Ελλάδα, καθώς βρέθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά δημοσιογράφων και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι το λογισμικό αυτό είναι παράνομο και ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Παρά την άρνηση αυτή, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το κατασκοπευτικό της πρόγραμμα: έδωσε άδεια στην εταιρεία να εξαγάγει το Predator στη Mαδαγασκάρη, της οποίας η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι καταπνίγει τους διαφωνούντες», αναφέρει το δημοσίευμα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook