Νέους πάγκους λαϊκής θα προμηθεύσει στους παραγωγούς ο δήμος Χανίων – Παρουσίασαν το πρωτότυπο στον Σημανδηράκη | Video+Photos

νέους-πάγκους-λαϊκής-θα-προμηθεύσει-σ-1453054

Νέους, πιο εύχρηστους και άνετους πάγκους θα αποκτήσουν σύντομα οι έμποροι και οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς Χανίων, καθώς πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του σχετικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης, έπειτα από πρωτοβουλία του δήμου Χανίων. Το πρωί της Πέμπτης η ερευνητική ομάδα που ανέλαβε να εκπονήσει το σχέδιο των πάγκων παρουσίασε το πρωτότυπο, το οποίο, έπειτα από τις παρατηρήσεις που θα κάνουν οι πωλητές της λαϊκής, αναμένεται να αντικαταστήσει όλους τους σημερινούς πάγκους.

«Είναι ένα ειδικό θέμα που δεν έχει αναδειχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, το πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες αλλά και αισθητικά τη λαϊκή μας αγορά και να διευκολύνουμε τους παραγωγούς μας», τόνισε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Πριν ένα χρόνο είχαμε υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο και σήμερα βλέπουμε το πρώτο πρότυπο του πάγκου που στη συνέχεια θα προμηθεύσουμε στους παραγωγούς. Οι προϋποθέσεις ήταν να είναι ο πάγκος εύχρηστος, ελαφρύς, αναδιπλούμενος και με μια ενιαία αισθητική για τρεις τύπους εμπορίου. Όταν καταλήξουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, θέλουμε ο δήμος Χανίων να προβεί σε μια συνολική προμήθεια και θα παραδώσει τους πάγκους σε όσους έχουν νόμιμες άδειες παραγωγού ή μικροπωλητή«, δήλωσε ακόμα ο δήμαρχος Χανίων

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας που δημιούργησε το πρωτότυπο, Αλέξανδρος Βαζάκας, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του πάγκου:

«Πήγαμε και αποτυπώσαμε τα υπάρχοντα σκιάδια και τους υπάρχοντες πάγκους και συζητήσαμε με τους ανθρώπους της λαϊκής. για να καταλάβουμε τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Βαζάκας. «Φτιάξαμε ουσιαστικά μια πλατφόρμα που μπορεί να ταιριάξει και για τους παραγωγούς, και για τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς. Στήνεται πολύ γρήγορα, είναι ελαφρύ και μεταφέρεται εύκολα. Μπορεί να σηκώσει 800 κιλά ως 1 τόνο. Το κάτω μέρος είναι αναδιπλούμενο, ενώ το πάνω είναι συναρμολογούμενο, προσαρμόζεται καθ’ ύψος, ενώ και η τέντα μετακινείται οριζοντίως. Το υλικό είναι αλουμίνιο που είναι ελαφρύ αλλά και ανθεκτικό. Αυτό το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί, θα διορθωθεί και θα προκύψουν έτσι οι τελικές προδιαγραφές».

Τους πάγκους θα παραγγείλει και θα πληρώσει ο δήμος Χανίων, ενώ στη συνέχεια θα τους παραχωρήσει με διαδικασία που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, στους παραγωγούς:

«Το κόστος των πάγκων θα το επιμεριστούμε όλο σαν δήμος. Από την αρχή, όταν είχαμε αναλάβει ως δημοτική αρχή, στόχος μας ήταν να αναβαθμίσουμε τις λαϊκές αγορές, με τη χωροθέτησή τους πρώτα και μετά με την κατασκευή νέων πάγκων. Θα δούμε τι συμφωνία θα κάνουμε με τους παραγωγούς ώστε να υπάρχει μια εγγύηση ότι θα το προσέχουν και θα τον παραδώσουν στην ίδια κατάσταση όπως θα παραληφθεί. Θα υπάρχει διαφορετικό χρώμα τέντας για τους παραγωγούς και διαφορετικό για τους εμπόρους«, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας, Γιάννης Νικηφοράκης.

Το πρωτότυπο φαίνεται πως άρεσε στους ανθρώπους της λαϊκής, οι οποίοι πάντως θα προτείνουν κάποιες βελτιώσεις.

«Είμαστε υπέρ της πρωτοβουλίας του δήμου Χανίων, ήρθαμε να δούμε το πρωτότυπο. Είναι πολύ καλός ο πάγκος, μερικές βελτιώσεις θα προτείνουμε, όσο γίνεται. Πιστεύω να είμαστε αντάξιοι των προσπαθειών του δήμου για ένα καλύτερο μέλλον για τη λαϊκή αγορά Χανίων», δήλωσε ο Γιάννης Λιναράκης, εκπρόσωπος των παραγωγών

Το ακριβές κόστος των πάγκων και της σχετικής προμήθειας θα αποσαφηνιστεί όταν καθοριστεί η τελική μορφή τους, ενώ θα εξαρτηθεί και από την ποσότητα που θα παραγγελθεί αλλά και τις τιμές των υλικών κατασκευής, οι οποίες από πέρσι έχουν πάρει την ανιούσα.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

zarpanews.gr

4 thoughts on “Νέους πάγκους λαϊκής θα προμηθεύσει στους παραγωγούς ο δήμος Χανίων – Παρουσίασαν το πρωτότυπο στον Σημανδηράκη | Video+Photos

  1. Οι παγκοι μαρανανε το Δημαρχο και τους λαικατζηδες!!! Ας κανει ο κ. Δημαρχος μια βολτα στους δρομους που γινοντε οι λαικες και τι γινετε σε αυτες με τις φουλ παρανομιες κι ας αφησει τους παγκους και τα εφε…..ερχοντε πιο νωρις,φευγουν πιο αργα,πεζοδρομια δεν αφηνουν ουτε για δειγμα,βρωμα ακι δυσωδια…..ντροπη ρε Δημαρχε…..Κατσε σκεψου πως δεν περναει πουθενα παρα μονο στην λαικη της Τριτης ουτε Πυροσβεστικη,ουτε Ασθενοφορο,ουτε Αστυνομια……Ξυπνα και κανε αυτα που ελεγες….βρες ενα χωρο να ανασανει η πολη…….

  2. Τα προβλήματα των λαικών αγορών γνωστά και άλυτα. Πέρα από την έλλειψη καθαριότητας, ησυχίας και τήρησης του ωραρίου τώρα θα πρέπει και να πληρώνουμε και τους πάγκους της λαικής. Αυτή η πόλη μάλλον δεν θέλει πολίτες αλλά μόνο επιχειρηματίες.

  3. Η έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης βρήκε νέους πάγκους για τη λαϊκή…. Φοβερό επίτευγμα εφαρμοσμένης έρευνας…. Ρε τι ακούμε…

  4. Ναι εχει δικιο ο φιλος Αρτεμης οπως και ο Πολιτης,επισης κ.Αντιδημαρχε προσεξε καλα τις δηλωσεις σου γιατι εκτιθεσαι ανεπανορθωτα οπως εκανες και με τις χωροθετησεις που εκανες κωλοτουμπα υπο την πιεση των λαικατζηδων και των ψηφαλακιων τους…..
    Το χαλι που υπαρχει στη λαικη εν ετη 2022 ειναι προιστορικο…….
    Καντε μια βολτα να σας δουμε να δειτε τα χαλια σας και σε τι δρομους την κανετε και τι προβληματα δημιουργειτε…
    Απο την καρεκλα και τις καμερες ολα ειναι ωραια……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook