Νέοι κανόνες για τα Airbnb στην Ευρώπη – Στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας οι υπογραφές

νέοι-κανόνες-για-τα-airbnb-στην-ευρώπη-στη-1636199

“Πράσινο φως” για τους νέους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία των πλατφορφών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb και η Booking.com, είναι πιθανό να δοθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας, στις 2 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο τη νομοθετική πρόταση για τη μεταρρύθμιση των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (STR), επιδιώκοντας να επικαιροποιήσει τη διαδικασία εγγραφής των οικοδεσποτών σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποχρεώσει τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες να μοιράζονται δεδομένα με τις δημόσιες αρχές.

Συστάσεις της ΕΟΚΕ

Η πρόσφατη “έκρηξη” της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, η οποία ανέρχεται πλέον στο ένα τέταρτο περίπου του συνόλου των τουριστικών καταλυμάτων στην ΕΕ, έχει επιβαρύνει αρκετές κοινότητες. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), σχολιάζοντας τον επερχόμενο νόμο της Επιτροπής για τις STR, προέτρεψε τις εθνικές και τοπικές αρχές να προβούν σε εκτιμήσεις επιπτώσεων για να διαπιστώσουν πώς οι δραστηριότητες αυτές επηρεάζουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και των επιχειρήσεων, όπως τα ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

“Αυτό που βρήκαμε ενδιαφέρον είναι οι πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις του κανονισμού”, είπε ο Marinel Dănuț Mureșan, εισηγητής της ΕΟΚΕ. Για να προσθέσει: “Παρόλο που ο ίδιος ο κανονισμός αφορά μόνο τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τη βραχυχρόνια διαμονή σε επίπεδο ΕΕ, έμμεσα, εάν οι εθνικές αρχές μπορούν να λάβουν αυτά τα δεδομένα από τις πλατφόρμες, μπορούμε να επιτύχουμε κάποια πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι αξιολογήσεις επιπτώσεων θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”.

Σημείο αναφοράς η εύρεση της σωστής ισορροπίας

Ενώ ορισμένες λιγότερο γνωστές περιοχές και πόλεις έχουν κερδίσει από την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού μέσω πιο προσιτών STRs, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει ότι οι πιο δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί φτάνουν σε οριακό σημείο. Για παράδειγμα, στη Βενετία, τη Φλωρεντία ή τη Βαρκελώνη, ο ανταγωνισμός έχει θέσει τα ξενοδοχεία και άλλα συμβατικά καταλύματα σε πορεία σύγκρουσης με την Airbnb και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες και έχει οδηγήσει την τοπική κοινωνία κοντά σε συνθήκες συμφόρησης.

“Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί ευκαιρία για τις περιφέρειες και τις πόλεις. Αναπτύσσουν τον τουρισμό, δημιουργούν νέες ταξιδιωτικές συνήθειες αλλά και προκλήσεις. Για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, χρειάζεται ρύθμιση, για να δώσουμε στις περιφέρειες και τις πόλεις τη δυνατότητα να παρέχουν στέγαση για όλους. Τα σπίτια είναι για τους ανθρώπους, όχι για το κέρδος”, δήλωσε η Isilda Maria Prazeres Gomes, δήμαρχος του Portimao στην Πορτογαλία, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τοπικούς ηγέτες για τα STRs και τους φυσικούς πόρους.

Οι απαιτήσεις

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το Euractiv, αποκαλύπτει μια αυξημένη εναρμόνιση της διαδικασίας καταχώρησης σε εθνικό επίπεδο, απαιτώντας από την αρμόδια δημόσια αρχή να εκδώσει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για το κατάλυμα που ενοικιάζεται, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση σε διάφορες πλατφόρμες, γνωστό και ως multilisting.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συμφωνήθηκε είναι η διάκριση μεταξύ της διαδικασίας καταχώρισης και της διαδικασίας αδειοδότησης. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούσαν να ζητούν από τους οικοδεσπότες να προσκομίζουν δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένης της άδειας, εφόσον η απαίτηση αυτή είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ.

Έχει προστεθεί νέα διατύπωση που απαιτεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των οικοδεσποτών όσον αφορά το σύστημα αδειοδότησης, ιδίως οι πιθανοί μηχανισμοί προσφυγής σε περίπτωση διαφωνίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμες για τους οικοδεσπότες σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τις υπηρεσίες, μετά την απόκτηση εγγράφων πριν από την επίσημη ψηφοφορία.

money-tourism.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook