Νέο βιβλίο «καίει» τον Τραμπ: Αποκαλύψεις «φωτιά» που ήταν άγνωστες έως τώρα

νέο-βιβλίο-καίει-τον-τραμπ-αποκαλύψ-1178004

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνήθιζε να ξεφορτώνεται έγγραφα στην τουαλέτα του Λευκού Οίκου, ενώ είχε φτάσει ένα βήμα πριν απολύσει την κόρη του.

Αυτές και ακόμα περισσότερες εκρηκτικές λεπτομέρειες αποκαλύπτονται στο πολυαναμενόμενο βιβλίο της δημοσιογράφου των New York Times, Μάγκι Χάμπερμαν, με τίτλο «Confidence Man» (μτφ. άνθρωπος εμπιστοσύνης).

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το BBC, το βιβλίο μεταφέρει πληροφορίες από την εποχή που ο Τραμπ ήταν επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης έως τη ζωή του μετά την προεδρία των ΗΠΑ. Το βιβλίο προέκυψε μετά από συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 πηγές, συμπεριλαμβανομένων πρώην βοηθών, καθώς και από τρεις συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε στη Χάμπερμαν, γράφοντας στα social media ότι το βιβλίο περιέχει «πολλές κατασκευασμένες ιστορίες με μηδενικό έλεγχο στοιχείων».

Οι 8 μεγαλύτερες αποκαλύψεις του βιβλίου

1) Ο Τραμπ ήθελε να απολύσει την Ιβάνκα και τον Τζάρεντ Κούσνερ

Σε μια συνάντηση με τον τότε αρχηγό του επιτελείου Τζον Κέλι και τον τότε σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, η Χάμπερμαν γράφει ότι ο Τραμπ παραλίγο να αναρτήσει στο Twitter ότι η κόρη του, Ιβάνκα, και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ – και οι δύο ανώτεροι βοηθοί του Λευκού Οίκου – έφευγαν από τις θέσεις τους.

Τον σταμάτησε ο Κέλι, ο οποίος τον συμβούλεψε να μιλήσει πρώτα με την Ιβάνκα και τον Κούσνερ πριν στείλει το tweet. Ο Τραμπ δεν μίλησε ποτέ μαζί τους και παρέμειναν και οι δύο βοηθοί του Λευκού Οίκου μέχρι το τέλος της προεδρίας του.

Το βιβλίο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Τραμπ μιλούσε συχνά για τον γαμπρό του και κάποτε σχολίασε ότι ο Κούσνερ «ακούγεται σαν παιδί» αφού άκουσε μια δημόσια ομιλία που έδωσε το 2017.

Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι ήθελε να απολύσει την Ιβάνκα και τον σύζυγό της. «Καθαρή μυθοπλασία. Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό», είπε.

2) Ο Τραμπ σκεφτόταν να βομβαρδίσει εργαστήρια ναρκωτικών στο Μεξικό

Η Χάμπερμαν γράφει ότι ο κ. Τραμπ έθεσε πολλές φορές την προοπτική βομβαρδισμού μεξικανικών εργαστηρίων ναρκωτικών – μια πρόταση που εξέπληξε τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

Η ιδέα προέκυψε από μια συνομιλία που είχε ο Τραμπ με τον Brett Giroir, έναν αξιωματικό δημόσιας υγείας και έναν ναύαρχο με το Σώμα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ.

Ο Giroir μπήκε στο Οβάλ Γραφείο φορώντας μια στολή – όπως συνηθίζεται για τους αξιωματικούς δημόσιας υγείας στο σώμα – και είπε στον Τραμπ ότι οι εγκαταστάσεις που παράγουν παράνομα ναρκωτικά στο Μεξικό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται βάζοντας «έναν στόχο» για να σταματήσουν οι παράνομες ουσίες από το να έρθουν πέρα ​​από τα σύνορα.

Μπερδεύοντας τον Giroir με στρατιωτικό, ο Τραμπ πρότεινε στη συνέχεια να βομβαρδίσουν τις εγκαταστάσεις ναρκωτικών. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Giroir να σταματήσει να φοράει τη στολή του.

3) Ο Τραμπ φοβόταν να πεθάνει από τον Covid-19

Όταν ο Τραμπ αρρώστησε με Covid-19 τον Οκτώβριο του 2020, η κατάστασή του στον Λευκό Οίκο χειροτέρευε και φοβόταν ότι θα πεθάνει.

Κάποια στιγμή, ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του, Τόνι Ορνάτο, προειδοποίησε τον πρόεδρο ότι εάν η υγεία του επιδεινωθεί περαιτέρω, θα έπρεπε να κινήσει διαδικασίες για να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης.

Αυτός ο φόβος υπήρχε παρά τις πολλές προσπάθειες του Τραμπ να αποδομήσει την πανδημία, καθώς ανησυχούσε ότι ο ιός επηρέαζε αρνητικά την εικόνα και τα πολιτικά του κίνητρα. Η Χάμπερμαν γράφει ότι ζήτησε από τους βοηθούς γύρω του να βγάλουν τις μάσκες τους και ότι συμβούλεψε τον τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο να μην μιλήσει για τον ιό στην τηλεόραση.

«Μην το κάνετε τόσο μεγάλη υπόθεση», είπε ο Τραμπ στον Κουόμο, σύμφωνα με το βιβλίο. «Θα το κάνεις πρόβλημα».

4) Ο Τραμπ σε συζήτηση με την Τερέζα Μέι έβαλε στο τραπέζι προσωπικό περιουσιακό ζήτημα

Το βιβλίο της Χάμπερμαν περιγράφει λεπτομερώς αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Τραμπ και παγκόσμιων ηγετών.

Για παράδειγμα, στην πρώτη συνάντησή του με την τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ο Τραμπ μίλησε για την άμβλωση, λέγοντας «μερικοί άνθρωποι είναι υπέρ της ζωής, κάποιοι είναι υπέρ της επιλογής. Φανταστείτε αν κάποια ζώα με τατουάζ βίασαν την κόρη σας και έμεινε έγκυος;».

Στη συνέχεια άλλαξε θέμα ανοίγοντας συζήτηση για τη Βόρεια Ιρλανδία, για να κουβεντιάσει πώς να εμποδίσει την εγκατάσταση ενός υπεράκτιου αιολικού έργου κοντά στην ιδιοκτησία του.

5) Ο Τραμπ ζήτησε από τον Τζουλιάνι να «κάνει τα πάντα» για να ανατρέψει τις εκλογές του 2020

Όταν έγινε φανερό ότι ο Τραμπ έχανε τις εκλογές του 2020 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.

«Εντάξει, Ρούντι, είσαι υπεύθυνος. Αγρίεψε, κάνε ό,τι θέλεις. Δεν με νοιάζει», είπε ο Τραμπ, αφού άλλοι δικηγόροι αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Οι δικηγόροι μου είναι απαράδεκτοι», είπε στον Τζουλιάνι, σύμφωνα με το βιβλίο. Επίσης, επέκρινε συχνά τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Pat Cipollone.

Το βιβλίο αποκαλύπτει ότι εκείνη την εποχή, ο Τραμπ ήταν ερωτευμένος με θεωρίες συνωμοσίας και αναζήτησε δικηγόρους που οι δικοί του σύμβουλοι θεωρούσαν ότι είχαν αυταπάτες.

6) Η φορολογική δικαιολογία

Σε ένα αεροπλάνο κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, ο Τραμπ κλήθηκε από τον διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας, Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, και τη γραμματέα Τύπου του, Χόουπ Χικς, να αλλάξει στάση στην άρνησή του να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις – ένα θέμα που έβλεπαν ως πρόβλημα για την εκστρατεία του Τραμπ για τον Λευκό Οίκο.

Η Χάμπερμαν γράφει ότι ο Τραμπ απάντησε γέρνοντας προς τα πίσω, πριν κάνει μια ξαφνική σκέψη: «Λοιπόν, ξέρετε ότι οι φόροι μου είναι υπό έλεγχο, πάντα ελέγχω», είπε.

«Λοιπόν, αυτό που εννοώ είναι, ότι θα μπορούσα απλώς να πω, ‘Θα τις δημοσιοποιήσω όταν δεν θα είναι πια υπό έλεγχο’».

Από τον Ρίτσαρντ Νίξον, κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ έχει οικειοθελώς δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις. Μια έρευνα των New York Times του 2020 αποκάλυψε έκτοτε ότι ο Τραμπ πλήρωσε 750 δολάρια (662 £) σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος τη χρονιά που έγινε πρόεδρος.

7) Ο Τραμπ έριξε έγγραφα σε μια τουαλέτα του Λευκού Οίκου

Όταν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία, το προσωπικό του Λευκού Οίκου ανακάλυπτε συχνά-πυκνά ότι η τουαλέτα ήταν βουλωμένη από χαρτιά και πίστευε ότι είχε απορρίψει έγγραφα.

Εικάζεται επίσης ότι έσκιζε έγγραφα, κάτι που αντίκειται στον νόμο περί Προεδρικών Μητρώων – ο οποίος προβλέπει ότι τα έγγραφα που δημιουργούνται ή λαμβάνονται από έναν πρόεδρο είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα τα χειρίζονται τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ μόλις λήξει η προεδρία.

Οι λεπτομέρειες αποκαλύπτονται εν μέσω ευρύτερων καταγγελιών για εξαφανισμένα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης ποινική έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διατήρηση κρατικών αρχείων στο κτήμα του στη Φλόριντα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

8) Ο Τραμπ νόμιζε ότι στελέχη που άνηκαν σε μειονότητες ήταν σερβιτόροι

Σε μια συνεδρίαση του Κογκρέσου λίγο μετά την ορκωμοσία του το 2017, η Χάμπερμαν γράφει ότι ο Τραμπ στράφηκε σε μια φυλετικά διαφορετική ομάδα στελεχών των Δημοκρατικών και τους ζήτησε να φέρουν καναπεδάκια, μπερδεύοντάς τους με σερβιτόρους.

Το βιβλίο αναφέρει ότι ο Τραμπ έκανε τις παρατηρήσεις στα στελέχη του γερουσιαστή Τσακ Σούμερ και της εκπροσώπου Νάνσι Πελόζι.

Η Χάμπερμαν αναφέρει επίσης ένα ιστορικό ομοφοβικών δηλώσεων που φέρεται να είπε ο Τραμπ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook