Νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα: Στους εμπορικούς συλλόγους πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση

νέο-ωράριο-λειτουργίας-στα-καταστήμα-1366242

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων», δηλώνει τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Η δήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

«Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πετάει το μπαλάκι στους εμπορικούς συλλόγους

«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Άρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα», σημείωσε.

«Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Πώς ξεκίνησε το θέμα με το ωράριο καταστημάτων

Πρωτοπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας έναντι της ενεργειακής κρίσης που θα επιδεινωθεί σε λίγους μήνες, είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα δύναται να αλλάξει.

Τη σκυτάλη πήρε η Αττική, με τον εμπορικό της σύλλογο να εξετάζει με τη σειρά του την αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων για τις βραδινές ώρες.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook