Νεκρά 240 μαυροδέλφινα που είχαν εξοκείλει στη Νέα Ζηλανδία – Ευθανασία σε όσα επέζησαν

νεκρά-240-μαυροδέλφινα-που-είχαν-εξοκείλ-1542127

Πάνω από 200 μαυροδέλφινα (pilot whales – γλοβικέφαλοι) πέθαναν στη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε ευθανασία σε όσα χαροπάλευαν στις ακτές της νήσου Πιτ.

Ειδικότερα, τα 240 μαυροδέλφινα εξόκειλαν στο απομακρυσμένο νησί Πιτ της Νέας Ζηλανδίας, λίγες μέρες μετά το θάνατο των 250 φαλαινών σε μια παραλία στο γειτονικό νησί Τσάταμ.

Ο Ντέιβ Λάντκουιστ, τεχνικός σύμβουλος θαλάσσιας ζωής στο Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε σε email του ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε χθες την κατάσταση και πραγματοποίησε ευθανασία στα επιζήσαντα κητώδη.

“Αυτή η απόφαση ποτέ δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η καλύτερη επιλογή”, εξήγησε ο Λάντκουιστ.

Η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών δεν επιχειρεί να επιστρέψει στη θάλασσα τα κητώδη που έχουν εξοκείλει στην περιοχή εξαιτίας του κινδύνου τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια, πρόσθεσε ο Λάντκουιστ.

Ο Ντάρεν Γκρόβερ, ο γενικός διευθυντής στην φιλανθρωπική οργάνωση Project Jonah, που ασχολείται με κητώδη που εξοκέλλουν, σημειώνει ότι δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή για να βοηθήσουν ώστε να μεταφερθούν τα μαυροδέλφινα πίσω στη θάλασσα.

Η Νήσος Πιτ και η Νήσος Τσάταμ συνθέτουν το αρχιπέλαγος των Νήσων Τσάταμ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 840 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νότιας Ζηλανδίας.

Στο Τσάταμ υπάρχουν περίπου 800 κάτοικοι και μόλις 20 στο νησί Πιτ.

Οι λόγοι που εξοκέλλουν τα κητώδη παραμένουν άγνωστοι.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook