Νέες βόμβες Ράμμου: «Έπεσα σε τείχος σιωπής» – Ευθύνες σε Δεμίρη και Βλάχου

νέες-βόμβες-ράμμου-έπεσα-σε-τείχος-σι-1530232

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών στάθηκε και την δεύτερη μέρα της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

«Έχουμε πέσει σε τείχος σιωπής» φέρεται να είπε, αναφέροντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως «η ΕΥΠ δεν ικανοποίησε το αίτημα μας για έλεγχο, υπήρχε άρνηση συνεργασίας».

Παράλληλα, και την δεύτερη μέρα της κατάθεσης του ο Χρήστος Ράμμος, επανέλαβε πως η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε στις 29 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα, δηλαδή, που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Νωρίτερα εκείνη την ίδια ημέρα οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη προσκόμισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε επίσης πως αγνοείται το έγχαρτο υλικό με όλες τις σημειώσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ανέφερε ότι ζήτησε το φάκελο, αλλά δεν του τον έδωσαν, ενώ δεν του απάντησαν αν έχει καταστραφεί ή όχι, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί με τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώναν πως «η ΝΔ μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις του κ. Ράμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιήσει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο την συγκάλυψη».

Και πρόσθεταν πως «σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, η εντολή Κοντολέοντα αφορούσε την καταστροφή του μηχανήματος καταγραφής συνακροάσεων και μηνυμάτων την ίδια μέρα που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης την καταγγελία στην ΑΔΑΕ, δηλαδή 29 Ιουλίου.

Σήμερα, τόνισε και πάλι ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε τη συνεργασία με την ΑΔΑΕ, τους ζήτησε τον φάκελο αλλά δεν του τον δώσανε, ρώτησε αν έχει καταστραφεί αλλά δεν του απάντησαν. Επομένως, είπε “δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τον φάκελο”. Άρα, προκύπτει η καταστροφή του μηχανήματος στις 29 Ιουλίου, όπως επίσης ότι ο έγχαρτος φάκελος με όλες τις σημειώσεις αγνοείται».

«Μη σύννομη»

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, κατά την κατάθεση του, τοποθέτησε στο κάδρο των ευθυνών τόσο τον νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη όσο και την εισαγγελέα που εποπτεύει την Υπηρεσία, Βασιλική Βλάχου. Επί της ουσίας ο Χρήστος Ράμμος έδωσε μια αναλυτική περιγραφή για την άρνηση της ΕΥΠ αλλά και της αρμόδιας εισαγγελέως για την Υπηρεσία να του παράσχουν στοιχεία για τις παρακολουθήσεις.

Κατά την κατάθεση του ο Χρήστος Ράμμος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να είπε πως δεν είχε πρόσβαση στην αίτηση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που αφορούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Πρόσθεσε πως η αρμόδια εισαγγελέας του απάντησε σε σχετικό ερώτημα πως δεν την έχει, ενώ ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την πρώτη φορά του είπε πως δεν γνωρίζει κάτι επ΄ αυτού και τη δεύτερη φορά πως τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, απορρίπτοντας το αίτημα για πρόσβαση σε αυτήν. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να τόνισε πως η άρνηση στην ΑΔΑΕ της πρόσβασης στα στοιχεία είναι μη σύννομη, καθώς συνιστά παρακώλυση του ελεγκτικού της ρόλου. «Η ΑΔΑΕ είναι αποκλεισμένη από τον έλεγχο» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ράμμος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέφερε πως μόνο ο διοικητής της ΕΥΠ επί των ημερών του οποίου έγιναν επισυνδέσεις, μπορεί να γνωρίζει τι έχει γίνει ενώ φέρεται να επισήμανε πως με βάση την ΠΝΠ του Αυγούστου και το νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες ο δεύτερος εισαγγελέας που θα πάει στην ΕΥΠ δεν θα μπορεί να ενημερώνεται για την αιτιολογία και τους λόγους μιας επισύνδεσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χρήστος Ράμμος φέρεται να επιβεβαίωσε πως στέλεχος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης. Ενώ φέρεται να σημείωσε ότι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ΕΥΠ θα τον ενημέρωνε μόνο «επί όσων επιτρέπεται να τον ενημερώσει».

Σχετικά με τους ελέγχους για παρακολουθήσεις ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να είπε ότι αν ζητηθεί από τους παρόχους τηλεπικοινωνίας να πουν αν έχουν γίνει επισυνδέσεις τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν, διότι δεν έχουν απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός.

Η κατάθεση του Χρήστου Ράμμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα και επόμενος μάρτυρας που θα εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή είναι η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook