Νέες κινητοποιήσεις από τον Σύλλογο Εστίασης Χανίων: «Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει μόνο τις μεγάλες αλυσίδες»

νέες-κινητοποιήσεις-από-τον-σύλλογο-ε-1035420

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) αλλά και των τοπικών σωματείων «Συνδέσμου Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Χανίων», «Σύλλογος Πρακτόρων Προ-πο Ν. Χανίων», το διοικητικό συμβούλιου του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων αποφάσισε να συμμετέχει στην πανελλαδική μέρα δράσης.

Στις 3 Ιουνίου στις 11:π.μ. θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση στην Πλατεία της δημοτικής Αγοράς στις 20:00 μ.μ..

Αναλυτική η ανακοίνωση:

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την επιβίωση τόσο των επιχειρήσεών μας, όσο και εμάς και των οικογενειών μας. Τα καινούρια αδιέξοδα που συνοδεύουν τη νέα οικονομική κρίση, που βάθυνε περισσότερο η πανδημία του κορονοϊού δεν αφορούν μόνο τον κλάδο της εστίασης.

Μετά και την ανακοίνωση των μέτρων «στήριξης» του κλάδου της εστίασης από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση, από την μια ήθελε να ξεμπλέξει με τους «γκρινιάρηδες» επαγγελματίες της εστίασης και από την άλλη, να μην  πειράξει τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου. Με τα μέτρα όχι μόνο δεν ευνοείται ο

μικρός αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας αλλά μπροστά του υψώνονται νέα προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα.

Κανένα πάγιο και αναγκαίο αίτημα του κλάδου δεν υλοποιήθηκε. Όποιο ευνοϊκό μέτρο πάρθηκε έχει προσωρινό χαρακτήρα, με όριο την 31/10 όπου θα είναι και η ημερομηνία λήξης των μέτρων αλλά και χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου.

– Η μείωση του ΦΠΑ πέρα από προσωρινή, αφορά μόνο τα προϊόντα καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά όπου και δραστηριοποιούνται τα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου με της τεράστιες αλυσίδες καταστημάτων – Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το οποίο είναι ένα απαράδεκτο μέτρο, αφορά μόνο το 2020

– Το δικαίωμα τοποθέτησης περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων καταρχήν δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες διότι δεν έχουν όλοι την αντικειμενική δυνατότητα να βγάλουν περισσότερα τραπέζια λόγω χώρου (γειτονικά καταστήματα, έλλειψη πεζοδρομίου, είσοδος οικοδομής κτλ) ή δεν δίνεται η δυνατότητα απο τον ήδη υπάρχον κανονισμό του δήμου. Κατά δεύτερον η διαδικασία είναι περίπλοκη, χρειάζεται νέα μελέτη, νέο σχέδιο από μηχανικό, έλεγχο από τις υπηρεσίες του δήμου -που προφανώς λόγω υποστελέχωσης δεν θα προλάβουν ή καταφέρουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στον έλεγχο κατά περίπτωση.. Όλα αυτά σημαίνουν σίγουρη ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα για τους επαγγελματίες.

– Η μείωση του φόρου κατά 50% για τα τραπεζοκαθίσματα δεν πλησιάζει καν την μείωση πελατών που θα έχουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα και λόγω των ειδικών υγειονομικών μέτρων αλλά και του γενικευμένου φόβου που επικρατεί στην αγορά.

– Όλες οι ρυθμίσεις που αφορούν σε βεβαιωμένες οφειλές και χρέη μιλούν για αναστολή και όχι διαγραφή για το διάστημα που τα καταστήματά μας παρέμειναν κλειστά.

– Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο μάλιστα δεν άτοκο, έχει πολλές προϋποθέσεις με συνέπεια να αποκλείει μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα μέτρα που επικρατούν αυτή την στιγμή. Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι πως οι συνθήκες με τις οποίες καλούμαστε να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας μόνο ευνοϊκές δεν είναι. Χρειαζόμαστε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης με ισχύ και μετά τον Οκτωβριο αφου είναι δεδομένη η τεράστια πτώση που θα έχουμε και τον χειμώνα λόγω της περιορισμένης τουριστικης περιόδου.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια  οργανα μας τηρούν στάση «αναμονής» αντί να οργανώνουν και να καλούν σε δράση τους συλλόγους και τα σωματεία.

Ίσα ίσα τη συγχαίρουν για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι τα τόσο αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν θα ήταν αναγκαία, αν το σύστημα υγείας δεν είχε απαξιωθεί πλήρως από τη διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταίας χρόνια (και η

σημερινή), αν δεν είχε αποψιλωθεί η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αν είχαν καλυφθεί τα κενά σε οργανικές θέσεις στον τομέα της υγείας που αγγίζουν τις 30.000. Πως υποτίθεται οτι αναμένουμε και ζητάμε μαζικό τουρίσμό χωρίς να έχουμε ενισχύσει πλήρως απο πρίν τις υγειονομικές μονάδες του νομού.

Τώρα είναι η στιγμή που δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τώρα είναι η ώρα της διεκδίκησης. Δεχόμαστε μονίμως σαν κλάδος μέτρα οικονομικής πίεσης άμεσα και έμμεσα σχεδόν μια δεκαετία συνεχώς. Παλεύουμε για την επιβίωση των μαγαζιών και των οικογενειών μας. Ούτε βήμα πίσω από τα πάγια αιτήματα επιβίωσης του κλάδου και των

αυταπασχολούμενων συνολικά.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

Καλούμε και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία αυτοαπασχολουμένων και επαγγελματοβιοτεχνών στις 3/6 να ενώσουμε την φωνή μας! Όλοι στην κεντρική συγκέντρωση στην Πλατεία της δημοτικής Αγοράς στις 20:00 μ.μ !!

Διεκδικούμε τα κοινά μας αιτήματα :

– Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιου Νοσοκομείου Χανίων αλλά και των πρωτοβάθμιων Κ.Υ. σε υλικοτεχνική υποδομή, υγειονομικό προσωπικό, (για παράδειγμα από τις 35 απαιτούμενες ΜΕΘ έχουμε 10 στα Χανιά) για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

– Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα’ ρθουν να τους πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.

– Απαλλαγή των α/α και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.

– Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τέλος του χρόνου. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. – Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τέλους του χρόνου. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας

– Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

– Απαλλαγή όλων των α/α και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.

– Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 40% του ενοικίου επαγγελματικού χώρου μέχρι τέλους του 2020

– Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.

– Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ:

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 6% και 13%

– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook