Νέες γεωτρήσεις στις πηγές Αγυιάς μέσα από συνεργασία ΔΕΥΑΧ – Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

νέες-γεωτρήσεις-στις-πηγές-αγυιάς-μέσ-1300689

Την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ  Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ΔΕΥΑ Χανίων για την υλοποίηση της πράξης «Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς» ανακοίνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Υπεγράφη σήμερα στα Χανιά η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, εκπροσωπούμενη από τη Συντονίστρια κα Μαρία Κοζυράκη, και της ΔΕΥΑ Χανίων, εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας κα Χρυσή Χατζηδάκη, για την εκπόνηση του έργου «Υδρογεωλογική – Διαχειριστική μελέτη για την αναρρύθμιση των καρστικών πηγών Αγυιάς».

Η χρηματοδότηση είναι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με επιλέξιμο προϋπολογισμό 128.500,00 ευρώ, και αναφέρεται στο μέτρο Μ13Σ0803 «Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρρύθμισης της πηγής Αγυιάς» του Διαχειριστικού Σχεδίου ΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης (ΦΕΚ Β΄ 4666/2017).

Σκοπός της συγκεκριμένης πράξης είναι η εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου αναρρύθμισης των πηγών Αγυιάς Χανίων. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει σύστημα παρακολούθησης του υδροφορέα και κοινοποίηση των δεδομένων σε διαδικτυακή εφαρμογή, σχέδιο αντλήσεων αξιοποίησης του υδροφορέα – πρόγραμμα αντλήσεων, σενάρια λειτουργίας γεωτρήσεων βραχυπρόθεσμα (ετήσια) και μεσοπρόθεσμα (10ετίας), περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας της λίμνης Αγυιάς καθώς και ανάπτυξη συστήματος λήψης αποφάσεων για πιθανά συμβάντα. Το σχέδιο του έργου θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικότερα, με την ολοκλήρωση της ειδικής υδρογεωλογικής – διαχειριστικής μελέτης για την αναρρύθμιση των πηγών της Αγυιάς, θα υπολογιστούν οι επιπτώσεις των πρόσθετων αντλήσεων, θα καθοριστούν οι αντλούμενες ποσότητες, θα χωροθετηθούν οι νέες γεωτρήσεις και θα προσδιοριστούν τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία της λίμνης Αγυιάς.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα λάβει υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις ως προς τη στάθμη της λίμνης, οι οποίες αποσκοπούν στην απρόσκοπτη λειτουργία της ως ταμιευτήρα αλλά και ως σημαντικό οικοσύστημα και οι οποίες βασίζονται στα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της συσσώρευσης φερτών υλικών στον πυθμένα της λίμνης, που εκπονήθηκε το 2017, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο μελετητή, μετά την πραγματοποίηση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook