Νέες αποκαλύψεις “φωτιά” για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας

νέες-αποκαλύψεις-φωτιά-για-τους-θα-1402620

Στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου στην Πάτρα, αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Λέων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου και αποκάλυψε ότι για την μικρή Ίριδα “υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πλέον για το αίτιο και τον μηχανισμό του θανάτου”.

Όπως σημειώνει, στην ιατροδικαστική έκθεση του βρέφους “υπάρχει περιγραφή ακόμα και ασφυκτικών κηλίδων”, κάτι που, όπως εκτιμά, “δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλη αιτία θανάτου”, κάνοντας λόγο για “ασφυκτικό θάνατο”.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στη Μαλένα, εκφράζει την εκτίμησή του ότι “και εκεί θα οδηγηθούμε με ασφάλεια.

Το είδος του θανάτου θα είναι κι εκεί, εγκληματική ενέργεια”. Ο Γρηγόρης Λέων, τονίζει παράλληλα ότι μετά την εξιχνίαση των τριών θανάτων, που προέχει, “θα πρέπει να αναζητηθούν προφανώς αστοχίες και όχι μόνο, και προσώπων αλλά και πρωτοκόλλων και μηχανισμών, γιατί σίγουρα στη συγκεκριμένη υπόθεση κάτι δεν πήγε καλά και νομίζω είναι ολοφάνερο”.

Τι είπε για τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας

Αναλυτικά, αναφερόμενος στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας και τον εντοπισμό της κεταμίνης, ο Γρηγόρης Λέων τόνισε πως “αυτό που μπορώ να σας πω, με αυτά που έχουν ακουστεί, είναι ότι πρώτον η κεταμίνη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτέλεσε την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας. Και κατά δεύτερο λόγο, η κεταμίνη είναι μία ουσία, η δράση της οποίας ξεκινά από τρία λεπτά και το ανώτερο της δράσης της είναι τα 20 λεπτά…”.

Σχετικά με την καταγραφή της ώρας θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας, είπε: “Πρέπει να διευκρινίσουμε και αυτό θα διευκρινιστεί και από τους θεράποντες ιατρούς, ότι είναι άλλο η δηλούμενη ώρα θανάτου, δηλαδή η ώρα θανάτου που τελικά οι γιατροί εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια και άλλη η στιγμή που σταματά η καρδιακή λειτουργία και οι γιατροί αρχίζουν ουσιαστικά τις προσπάθειες ανάνηψης, οι οποίες σταματούν με τη δηλούμενη ώρα θανάτου.

Πρέπει να δούμε το πότε έγινε το επεισόδιο, πότε ουσιαστικά το παιδάκι υπέστη την ανακοπή και στη συνέχεια να δούμε τη δηλούμενη ώρα θανάτου, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κυρίως έχει σημασία το ότι ανιχνεύτηκε η ουσία. Και μας ενδιαφέρει περισσότερο το πότε έγινε -εφόσον έγινε- ανακοπή και εκεί θα πρέπει να πάμε πίσω τον χρόνο 20 λεπτά περίπου για να δούμε το πότε έγινε η χορήγηση”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν άλλες ουσίες που δόθηκαν στο παιδί και δεν καταγράφονται στην ιατροδικαστική έκθεση, ο Γρηγόρης Λέων απάντησε: “Ό,τι ουσία μπαίνει σε έναν ζώντα οργανισμό, θα πρέπει να εμφανίζεται στα βιολογικά του υγρά.

Εάν προφανώς μία ουσία έχει μπει μεταθανατίως και δεν μπορεί λόγω της παύσης των λειτουργιών του σώματος να μεταβολιστεί, προφανώς και δεν θα την βρούμε σε όλα τα βιολογικά υγρά. Νομίζω είναι ξεκάθαρο”.

Οι ασφυκτικές κηλίδες στους πνεύμονες της Ίριδας – Κανένα περιθώριο για άλλη αιτία θανάτου

“Όσον αφορά την ίριδα, νομίζω ότι υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πλέον για το αίτιο και τον μηχανισμό του θανάτου. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι όποιος μελετάει περισσότερο την ιατροδικαστική έκθεση του βρέφους, όλο και περισσότερο πείθεται γι’ αυτό.

Στους πνεύμονες, για παράδειγμα, υπάρχει περιγραφή ακόμα και ασφυκτικών κηλίδων. Κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για άλλη αιτία θανάτου…”, τόνισε ο Γρηγόρης Λέων.

Σε σχόλιο, “δηλαδή κάποιος έπνιξε το παιδάκι;”, είπε: “προφανώς το πανάκι και τα τραύματα στο στόμα του σημαίνει ακριβώς τη διαδικασία, η οποία φτάσαμε στον ασφυκτικό θάνατο”.

Για την Μαλένα: Το είδος του θανάτου θα είναι κι εκεί, εγκληματική ενέργεια

“Για την Μαλένα, εκεί έχουμε εμπειρότατους ιατροδικαστές με επικεφαλής τον προϊστάμενο, τον κύριο Καρακούκη.

Πρέπει να πω ότι παρότι είναι πιο δύσκολο περιστατικό σε σύγκριση με την Ίριδα, είμαι βέβαιος ότι σε συνδυασμό με τον φάκελο τον ιατρικό του παιδιού, με τις καταθέσεις των γιατρών, αλλά και με τα ευρήματα που υπάρχουν ιδίως από την παθαλογοανατομική έκθεση, και εκεί θα οδηγηθούμε με ασφάλεια. Το είδος του θανάτου θα είναι κι εκεί, εγκληματική ενέργεια”, υπογράμμισε.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πήγε καλά

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση γιατί όλα αυτά δεν έγιναν αντιληπτά σε πρώτο χρόνο, όταν έφυγαν τα παιδιά ώστε να προληφθούν και οι επόμενοι θάνατοι, είπε:

“Κατά τη γνώμη μου προέχει η εξιχνίαση και των τριών θανάτων, δηλαδή να έχουμε σαφή αίτια και σαφείς μηχανισμούς. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναζητηθούν προφανώς αστοχίες και όχι μόνο, και προσώπων αλλά και πρωτοκόλλων και μηχανισμών, γιατί σίγουρα στη συγκεκριμένη υπόθεση κάτι δεν πήγε καλά και νομίζω είναι ολοφάνερο”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook