Νέες αμφιβολίες για άρση μέτρων την 1η Μαρτίου – Συναγερμός για νοσοκομεία και ΜΕΘ

νέες-αμφιβολίες-για-άρση-μέτρων-την-1η-μ-1129671

Έντονος προβληματισμός από τα κρούσματα κορονοϊού και την κατάσταση στις ΜΕΘ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης άφησε χθες να εννοηθεί ότι δεν θα απαιτηθεί παράταση του lockdown και ότι την 1η Μαρτίου θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο.

Mπορεί η «Μήδεια» να έστρεψε για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας από τον κορονοϊό, αλλά η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, «κοκκινίζοντας» ολοένα και περισσότερες περιοχές στη χώρα και πιέζοντας όλο και πιο ασφυκτικά το εθνικό σύστημα υγείας, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα.

Και η κυβέρνηση, αν και αισιοδοξεί όπως άφησε και χθες σαφώς να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ότι δεν θα απαιτηθεί παράταση του lockdown και ότι την 1η Μαρτίου θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, αρχίζει και ανησυχεί έντονα για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σήμερα, στις 10 το πρωί συνεδριάζει όπως κάθε Παρασκευή η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, έχοντας αυτή τη στιγμή, στο επίκεντρο της προσοχής της 13 περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Οι περιοχές αυτές είναι η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο. Σε όσες είναι ήδη «κόκκινες» τα αυστηρά μέτρα αναμένεται να συνεχιστούν ενώ σε όσες πρόκειται να «κοκκινίσουν» θα ισχύσουν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες της ίδιας κατηγορίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας. Με δεδομένο ότι τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, αυξάνεται σταθερά και σχεδόν καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών όσο και των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζει ιδιαίτερα κυβέρνηση και ειδικούς είναι ότι η αύξηση αυτή καταγράφεται κατά την περίοδο που έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown σε Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα και άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής την Τετάρτη νοσηλεύονταν 204 ασθενείς με COVID-19 και είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ζήτησε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων «Αττικόν», «Θριάσιο», Νίκαιας, «Τζάνειο», «λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που δημιουργείται εξαιτίας της πανδημίας και της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία της Αττικής το αμέσως προσεχές διάστημα», την ανάπτυξη –μέσα σε 24 ώρες– 15 κλινών εντατικής COVID στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Θριάσιο», με τη μετακίνηση προσωπικού, ακόμα και εις βάρος των γενικών κλινών εντατικής.

Ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο κλεισίματος κλινών γενικών ΜΕΘ προκειμένου να υποστηρίξει το προσωπικό τα σοβαρά περιστατικά COVID-19, ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας το άφησε ανοικτό. Άλλωστε, είναι μέσα στα βήματα που προβλέπονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί για να μην υπάρξει στην Αττική ή αλλού επανάληψη όσων συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο.

Πάντως, αρκετοί από τους ειδικούς εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο της μερικής έστω επιστροφής στην κανονικότητα στην Αττική από τις αρχές Μαρτίου και τονίζουν ότι οι αποφάσεις δεν μπορεί να ληφθούν νωρίτερα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook