Νέα Σμύρνη: Αστυνομικός τραβάει όπλο; H στιγμή σε βίντεο

νέα-σμύρνη-αστυνομικός-τραβάει-όπλο-h-1189398

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών στα social media για τα νέα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη, κατά τη διάρκεια ή στον απόηχο των επεισοδίων στην περιοχή, το απόγευμα της Τρίτης (9/3), μετά την κινητοποίηση φορέων και συλλογικοτήτων για τον ξυλοδαρμό πολίτη την περασμένη Κυριακή.

Ανάμεσα στο υλικό που δημοσιοποιούν διαδηλωτές αλλά και κάτοικοι της περιοχής, περιλαμβάνεται και το καρέ της κεντρικής φωτογραφίας, όπου αστυνομικός σε μηχανή – της ομάδας ΔΡΑΣΗ εικάζεται – να έχει τραβήξει όπλο, το οποίο στρέφει μπροστά του, εικόνα που δεν έχει κάνει την εμφάνισή της σε αντίστοιχη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τον Δεκέμβριο του 2008.

Δείτε στο παρακάτω post το σχετικό στιγμιότυπο, στο 1.37:

Την επιθετική διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στους συγκεντρωμένους, αποτυπώνει και το ακόλουθο βίντεο, όπου αστυνομικός ακούγεται να παροτρύνει «να τους σκοτώσουμε», σε αντίποινα για τον τραυματισμό συναδέλφού τους και ενώ ο ασύρματος είναι ανοιχτός.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ομάδα αστυνομικών, διακρίνεται να εισβάλει σε κατάστημα της περιοχής και να χτυπάει τουλάχιστον έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε αυτό. Ο πολίτης δέχεται χτυπήματα ενώ είναι ακινητοποιημένος στο πάτωμα, εικόνα που επαναλαμβάνεται όταν τον βγάζουν έξω, στο πεζοδρόμιο.

Σε άλλο βίντεο, δεκάδες αστυνομικοί ορμούν εναντίον πολίτη. Μία δεύτερη ανάρτηση, η οποία εικάζεται πως αποτελεί κοντινότερη λήψη για το ίδιο συμβάν, δείχνει πως θύμα αυτής της επίθεσης είναι νεαρή κοπέλα.

Σε μία έκτη ανάρτηση που έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ομάδα αστυνομικών φαίνεται να έχει ακινητοποιήσει έναν νεαρό, σε σημείο μακριά από φώτα ή κάμερες, όπου, όπως καταγγέλλεται, τον «τουλούμιασαν στο ξύλο». Στην ίδια λήψη ακούγονται διαμαρτυρίες από κατοίκους για τη μεταχείριση του εν λόγω ατόμου αλλά και γενικότερα για την έντονη αστυνομική παρουσία στο σημείο.

Ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία επίσης αναπαραήχθησαν στο Twitter και αλλού, ανέδειξαν και αυτά περιστατικά αναίτιας αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, όπως το ακόλουθο, όπου αστυνομικός χαστουκίζει γυναίκα η οποία φέρεται να τον ρωτά για την προσαγωγή ή σύλληψη πολίτη.

Κατά πληροφορίες, επιθετική συμπεριφορά αντιμετώπισαν, κατά περιπτώσεις, και δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ, οι οποίοι κάλυπταν την πορεία και τα επεισόδια.

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ., όπως και το Υπουργείο Προστασίας, δεν έχουν σχολιάσει κανένα από τα παραπάνω περιστατικά, μέχρι στιγμής. Η επίσημη ενημέρωση, νωρίτερα την Τρίτη, περιορίστηκε σε μία ανακοίνωση για τους αριθμούς της πορείας, για τις συλλήψεις και για τον τραυματισμό αστυνομικών:

«Την 18.00 ώρα σήμερα (Τρίτη 9 Μαρτίου 2021), μετά από κάλεσμα διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων και Συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (5.000) περίπου ατόμων, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Την 18.45 ώρα, (3.000) άτομα περίπου από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν πορεία μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης.

Πλησιάζοντας τον αστυνομικό φραγμό προ του Τμήματος, ομάδα (400) περίπου ατόμων που προηγείτο της πορείας, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας στα χέρια τους μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνογόνα, καδρόνια, μπετόβεργες και άλλα αντικείμενα ανέπτυξε ταχύτητα και επιτέθηκε με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων τους απέκρουσε.

Στη συνέχεια οι επιτιθέμενοι χωρίσθηκαν σε ομάδες και συνέχισαν επιθέσεις με πρωτοφανή σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, προκαλώντας παράλληλα φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να απαντήσουν με λελογισμένη χρήση δακρυγόνων λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής και με ρίψεις νερού.

Υπάρχουν (3) τουλάχιστον τραυματίες αστυνομικοί.

Πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμή (10) συλλήψεις.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση».

Σημειώνεται πως ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη διακομίσθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αστυνομικός τραυματίστηκε μεν σοβαρά έχει όμως τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν διατρέχει κίνδυνο. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίες, αλλά ελαφρά.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης μετέβησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας των ανδρών που τραυματίστηκαν.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook