Νέα πρόκληση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Η τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες

νέα-πρόκληση-για-το-πανεπιστήμιο-κρήτ-1651422

Μια νέα πρόκληση για το πανεπιστήμιο Κρήτης που παράλληλα αποτελεί και «στοίχημα» για το μέλλον της ακαδημαϊκής έρευνας, χαρακτηρίζεται το καινοτόμο πρόγραμμα «Τάλως», που αφορά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο ωδείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου το Κέντρο Αριστείας για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, που θα διευκολύνει το έργο των ακαδημαϊκών.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θετικές επιστήμες, στο εξής όμως και οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, θα μπορούν να την αξιοποιήσουν ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την ακαδημαϊκή τους έρευνα.

Αυτό θα επιτευχθεί στο πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω του προγράμματος «Τάλως», που είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πάρα πολλές εφαρμογές, καθώς είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο. Βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά μας, ακόμα και στις δικές μας ανθρωπιστικές επιστήμες. Διευκολύνει πάρα πολύ την έρευνα, αλλά και αντίστροφα. Οι ειδικοί των ανθρωπιστικών επιστημών μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως είναι τα θέματα ηθικής. Η AI, λοιπόν, πρέπει να γίνει ανθρωποκεντρική. Οπότε και οι επιστήμονες των ανθρωπιστικών σπουδών έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Είναι μια διπλή σχέση, και εμείς θα πάρουμε, αλλά και θα δώσουμε», σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του πανεπιστήμιου Κρήτης, Μελίνα Ταμιωλάκη.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα ιδρυθεί το επόμενο διάστημα στην Φιλοσοφική σχολή της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, το Κέντρο Αριστείας για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, όπου τις εργασίες του θα διευθύνουν ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Χριστόφ Ρος από το πανεπιστήμιο της Σαβοΐας της Γαλλίας και ο καθηγητής Ερα Τσερ από το τμήμα φιλολογίας του πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου θα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του πανεπιστήμιου Κρήτης, Μελίνα Ταμιωλάκη.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει την έρευνα σε συγκεκριμένα πεδία ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση πολλών εφαρμογών.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του προγράμματος έγινε στο κατάμεστο -από φοιτητές και ακαδημαϊκούς- ωδείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook