Νέα μέτρα: Πάμε για μίνι lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας;

νέα-μέτρα-πάμε-για-μίνι-lockdown-με-απαγόρευσ-1178563

Σοκ και δέος προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς ο καλπασμός της πανδημίας και οι προβλέψεις, βάση μαθηματικών τύπων, ότι συντομότερα απ ό,τι αναμενόταν, τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να προσεγγίσουν ακόμα και τις 10.000.

Η αγωνία έχει χτυπήσει ταβάνι και όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις, ήδη γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την αναχαίτιση της πανδημίας με νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική και εισηγούνται, με τρόπο μάλλον πιεστικό, την επαναφορά μέτρων που συνόδευαν τα lockdowns των προηγούμενων κυμάτων, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση, την ολική επαναφορά της καραντίνας.

«Οι μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες εστίες διασποράς εμφανίζονται τις νυχτερινές ώρες, σε μπάρ και χώρους αναψυχής, όπου συνοδεία ποτού και μουσικής, η κατάσταση ξεφεύγει» τονίζει στο iEidiseis.gr μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Κατά το ίδιο στέλεχος, η πρόταση που είναι στο τραπέζι – και για πρώτη φορά μετά από μήνες εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση – είναι η επιστροφή της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 01.00 έως τις 07.00 το πρωί, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Κάτι που είναι προφανές ότι θα επιφέρει και κλείσιμο της εστίασης τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα αλλά είναι προφανές ότι η κατηγορηματικότητα με την οποία αποκλειόταν οποιοδήποτε μέτρο θα προσομοιάζει με lockdown έχει υποχωρήσει υπό το βάρος της απειλής να υπάρξει εκατόμβη νεκρών και τρομακτικές πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις συντονισμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξή του. Είναι επίσης προφανές ότι αυτό το βήμα προς τα πίσω, δεν θα είναι το μόνο, αν η ορμή του νέου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ανακοπεί.

Άλλωστε, η πρώτη μετατόπιση έγινε χθες, με μπροστάρη τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία, κατόπιν προτροπής του Μεγάρου Μαξίμου, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», ζητώντας από τους ανεμβολίαστους πιστούς να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν την είσοδό τους στις εκκλησίες.

Φυσικά στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Έχει, ωστόσο, ισχυρό συμβολισμό, διότι συνιστά ξεκάθαρη αναγνώριση του προβλήματος και εντός «του οίκου του Θεού» από την Εκκλησία και κατά συνέπεια αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς το ανεμβολίαστο ποίμνιο να σπεύσουν προς εμβολιασμό.

Είχε και μία παράπλευρη απώλεια, βεβαίως, καθώς «άδειασε» ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, που σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που απηύθυνε προ διημέρου νέα προτροπή προς την Εκκλησία να ασκήσει την επιρροή της στην κοινωνία, ξιφουλκούσαν επί ώρες στα τηλεοπτικά παράθυρα γιατί δεν πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ οι ανεμβολίαστοι πιστοί πριν εισέλθουν στους ναούς.

Στη μεγάλη εικόνα, ωστόσο, κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν σημαντική τη χθεσινή εξέλιξη στα πλαίσια των γενικότερων προσπαθειών που καταβάλλονται για την αναχαίτιση της πανδημίας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook