Νέα μέτρα και σκέψεις για υποχρεωτικό τεστ μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

νέα-μέτρα-και-σκέψεις-για-υποχρεωτικό-1321252

Νέα μέτρα, ακόμη και lockdown, επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας.

Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, σε εφιάλτη για την Ευρώπη εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα, που δεν ξεπερνούν εκείνα μιας απλής γρίπης.

Στην Ελλάδα οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως οι πολίτες δεν πήραν τα δωρεάν self test προ των εορτών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν τώρα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το OPEN, χαμηλή ήταν η προσέλευση των πολιτών στην παραλαβή των δωρεάν self test που δικαιούνται -ένα πριν τα Χριστούγεννα κι ένα μετά τις γιορτές – προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικά κρούσματα.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η σκέψη επιστροφής των εκδρομέων με υποχρεωτικό τεστ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί ποιοι θα υπόκεινται στην υποχρέωση να υποβληθούν σε εξέταση και σε ποιες περιπτώσεις.

Στην ανάγκη διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη, δεδομένης και της μετάλλαξης Όμικρον.

«Eίναι 70 φορές περισσότερο μεταδοτική από τη Δέλτα. Τα συμπτώματα είναι απλά σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από τη Νότιο Αφρική. Δεν έχουμε πολλές νοσηλείες σε νοσοκομεία, κάτι που είναι θετικό. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή αυτές τις ημέρες που υπάρχει κινητικότητα. Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι λίγα προς το παρόν αλλά το επόμενο δίμηνο να ξέρετε ότι θα κυριαρχήσει και θα έχουμε να διαχειριστούμε την Όμικρον» δήλωσε στον Alpha.

«Γι’ αυτό αυτές τις μέρες, η επαφή που θα έχουμε με οικογένειες μεταξύ φίλων και συγγενών για φαγητό, καλό είναι χωρίς να χρειάζεται να βγαίνει ο καθένας και να λέει μέτρα να κάνουμε ένα rapid test. Έτσι θα υπάρχει σεβασμός και ασφάλεια στις οικογένειες που θα επισκεφθούμε και θα είμαστε μαζί ως παρέα για φαγητό και για να περάσουμε μαζί τις μέρες αυτές. Είναι δύσκολες μέρες, δεν είναι εύκολες. Ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμός ο ένας προς στον άλλων χρησιμοποιώντας τα τεστ. Είναι αυτή τη στιγμή η μόνη σωτηρία για να μπορούμε να κινηθούμε τις γιορτές και ότι είναι μέρες διαφορετικές από τις προηγούμενες», συμπλήρωσε.

Νέα μέτρα και lockdown

Όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα – μέχρι και γενικό lockdown επέβαλε η Ολλανδία – εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας.

«Παράθυρο» για νέα μέτρα άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλείσει καμία άλλη παρέμβαση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για διενέργεια μοριακού τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες πριν από την είσοδό τους στη χώρα – ανεξαρτήτως εμβολιασμού – σημειώνοντας πως «κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα, ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί».

«Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει», επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί νέα μέτρα στην κυβέρνηση, ενδεχομένως ακόμη και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ προ ημερών, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, δήλωσε ότι υπάρχουν σενάρια τα οποία βρίσκονται στο «τραπέζι» των ειδικών. Ανάμεσα σε αυτά, είναι η αυξημένη ιχνηλάτηση, οι αυξημένοι έλεγχοι για παραβιάσεις των ισχυόντων μέτρων κατά του νέου κορονοϊού, καθώς και οι αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι για τη νόσο Covid-19 ανά την ελληνική επικράτεια.

Εν τω μεταξύ, μια πρώτη γεύση από τα νέα μέτρα που έρχονται έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σήμερα ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα μέτρα ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα, ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι από τις 19 Δεκεμβρίου, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

«Έρχεται τσουνάμι θανάτων λόγω της Όμικρον – Κλείσιμο τώρα»

Παρά την επιμονή της κυβέρνησης να μην πάει σε γενικό lockdown σε καμία περίπτωση, υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν το συγκεκριμένο μέτρο ως τη μόνη λύση.

Συγκεκριμένα, «τσουνάμι» θανάτων, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε «κλείσιμο», προβλέπει ο γιατρός – ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας «ότι το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο» και πρόσθεσε ότι όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.

«Ο κοινός πολίτης δεν καταλαβαίνει τι έρχεται. Υπάρχουν δύο καινούργιοι, φοβεροί ιοί και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει καλούς ειδικούς, η κυβέρνηση μπορεί να τους συμβουλευτεί και να βγάλει συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην Όμικρον, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι τους επηρεάζει όλους, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σημειώνοντας ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος έγραψε νέο ρεκόρ, ενώ κάθε μέρα μετρά περίπου 100 θανάτους.

«Αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων κι επειδή το ¼ των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες», προειδοποίησε ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας πως «τα ελληνικά νοσοκομεία αντέχουν 400-500 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου πότε θα τα ‘παίξουν’ οι γιατροί», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως παρατηρηθούν και προβλήματα εφοδιασμού, όπως για παράδειγμα να μην υπάρχουν αρκετά rapid test ή άλλα υλικά.

«Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία πριν τις γιορτές να κοπούν τα κρούσματα, ώστε μετά να μην υπάρχει ανάγκη για lockdown διαρκείας», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Στο Λονδίνο, επίκεντρο της νέας παραλλαγής, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 34% την Τρίτη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων της ταχέως μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον αυξήθηκε ραγδαία σε σχεδόν 25.000 και ο συνολικός αριθμός των αναφερθέντων θανάτων σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με αυτήν μέχρι στιγμής είναι επτά, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές υγείας.

Οι θάνατοι μολυσμένων με Όμικρον αυξήθηκαν σε επτά στις 16 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν που είχε καταγράψει η Υπηρεσία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει πάλι», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Αννόβερο.

Εκτίμησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις θα μπορούσε να συγκρατήσει τους θανάτους για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν η έξαρση του ιού εξαλείψει αυτό το πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας ότι μια δύσκολη περίοδος στο εγγύς μέλλον είναι αναπόφευκτη.

Στη Γαλλία, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της Όμικρον, ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, αυτό το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μη συνωστίζονται ούτε στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και να υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό, πριν πραγματοποιήσουν κάποια επίσκεψη.

Πηγή: ieidiseis.gr

One thought on “Νέα μέτρα και σκέψεις για υποχρεωτικό τεστ μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook