Νέα μελέτη καταρρίπτει τον μύθο των 10.000 βημάτων: Πόσα πρέπει να κάνουμε καθημερινά

νέα-μελέτη-καταρρίπτει-τον-μύθο-των-10-000-β-1232907

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Γη, ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Εδώ και αρκετά χρόνια βέβαια, το περπάτημα του έχει μειωθεί αισθητά. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως ανακάλυψε οχήματα, τα οποία μπορούν να τον μεταφέρουν από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα. Με λίγα λόγια, λοιπόν, πλέον περπατάμε πολύ λιγότερο.

Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει – όπως είναι λογικό – και την υγεία μας, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το περπάτημα. Πόσα όμως βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά; Mέχρι τώρα αυτό που γνωρίζαμε ήταν πως 10.000 βήματα είναι ο ιδανικός αριθμός. Ο συγκεκριμένος αριθμός μάλιστα έχει «περαστεί» και σε πολλά smartphones, τα οποία μετράνε κάθε μέρα πόσο περπατάμε κι αν φτάσαμε τον στόχο μας.

Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, ο ελάχιστος αριθμός βημάτων που πρέπει να γίνονται ανά ημέρα είναι τα 3.967 εάν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 2.337 εάν θέλουμε να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτή θα λέγαμε πως είναι η βάση. Τα οφέλη για την υγεία μας βέβαια μπορεί να αυξηθούν αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε ακόμη περισσότερα βήματα καθημερινά. Η συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία πήραν μέρος συνολικά 226.889 άτομα, έδωσε στοιχεία για το γνωστό «όσο περισσότερο περπατάς, τόσο το καλύτερο για την υγεία σου».

Έτσι, αν λάβουμε υπόψη τα ευρήματα των επιστημόνων ο κίνδυνος προσβολής οποιουδήποτε τύπου ασθένειας μειώνεται κατά 15% για κάθε 1.000 βήματα την ημέρα και για όσους σχετίζονται με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία υπάρχει μείωση της τάξεως του 7% για κάθε 500.

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Maciej Banach, καθηγητή Καρδιολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ (Πολωνία), ανακάλυψε ότι αυτά τα οφέλη για το σώμα είναι ακόμη μεγαλύτερα αν κάνουμε 20.000 βήματα την ημέρα. Ο Banach το κάνει απλό: «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο το καλύτερο».

gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook