Νέα “γέφυρα” Κρήτης – Τελ – Αβίβ από την TUS Airways

νέα-γέφυρα-κρήτης-τελ-αβίβ-από-τ-1578152

Ανακάμπτει δυναμικά σε σχέση με το 2019 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” που βλέπει σταδιακά να πυκνώνουν τα δρομολόγια από και προς άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε η η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά την εκδήλωση, χθες, των νέων συνδέσεων της TUS Airways με την Αθήνα αλλά και την Κρήτη, η επιβατική κίνηση, με βάση τα πρώτα στοιχεία μέχρι και την 29η /11, για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου φαίνεται να σπάει το φράγμα των 20 εκατ. και να διαμορφώνεται σε 21,1 εκατομμύρια.

Όπως είπε σε σχέση με το 2019, η ψαλίδα ως προς τη συνολική κίνηση για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο -11,65% καθώς κύρια αιτία για την υστέρηση αυτή είναι οι πρώτοι μήνες του έτους. Σε επίπεδο πτήσεων η εικόνα είναι καλύτερη, αφού η πτώση σε σύγκριση με το 2019 είναι περιορισμένη, στο -6% περίπου, ποσοστό που αποδεικνύει την προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών να επανέλθουν στην κανονικότητα, προσθέτοντας δρομολόγια.

Σε μηνιαία βάση, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βρίσκεται στο -4% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, με την κίνηση εσωτερικού να σημειώνει θετικό πρόσημο, εν αντιθέσει με τη διεθνή κίνηση που υπολείπεται ακόμη συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Πάντως, με βάση και την κίνηση στο φίνις του έτους, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις για το 2023, η προοπτική για τη νέα χρονιά είναι ενθαρρυντική. Άλλωστε πολλές αεροπορικές εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να εντάξουν περισσότερες πτήσεις προς την Αθήνα σε σχέση με το 2022, έχοντας μεγάLη διαθεσιμότητα αεροσκαφών. Κι όλα αυτα παρά το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση. «Προβληματιζόμαστε όλοι για τη ζήτηση που αφορά το αεροπορικό ταξίδι. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τη ζήτηση. Από τον Οκτώβριο αναμενόταν ύφεση σε επίπεδο ζήτησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, είναι σε καλά επίπεδα και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας», είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Η TUS Airways

Στο φόντο αυτό η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κύπρου, που εκτελεί προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις με 5 αεροσκάφη Airbus A320, συνδέοντας την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με προορισμούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αναπτύσσεται δυναμικά στην Ελλαδική αγορά.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας TUS Airways που θα συνδέσουν την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκκινήσει και το δρομολόγιο Ηράκλειο – Λάρνακα. Όπως είπε, μάλιστα, η Κική Χάιδα, Marketing Director της TUS Airways, στο θερινό πρόγραμμα της εταιρείας θα προστεθούν κι άλλοι ελληνικοί προορισμοί. Τον χειμώνα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η TUS θα συνδέει επίσης το Τελ Αβίβ με τη Λάρνακα και το Ντίσελντορφ.

Σε ό,τι αφορά το θερινό πρόγραμμα της TUS, η α’ φάση ανάπτυξης περιλαμβάνει δρομολόγια προς 3 ελληνικούς προορισμούς, την Αθήνα, το Ηράκλειο και την Πρέβεζα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα εκτελεί πτήσεις από τη Λάρνακα προς το Ηράκλειο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ, καθώς και από την Πάφο προς το Τελ Αβίβ. Παράλληλα, θα πραγματοποιεί δρομολόγια από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Αθήνα, την Πρέβεζα, το Ηράκλειο Κρήτης και το Ντίσελντορφ.

«Η TUS αναμένεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του θερινού προγράμματός της να προσθέσει κι άλλουςπροορισμούς στην Ελλάδα», επεσήμανε στη σχετική συνέντευξη Τύπου η Κ. Χάιδα, υπογραμμίζοντας ότι τη φετινή τουριστική σεζόν η εταιρεία «πέταξε» σε 5 ελληνικούς προορισμούς, με τα δρομολόγια να διαρκούν μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, χάρη στην ισχυρή ζήτηση. «Η εταιρεία κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να αναπτυχθεί σημαντικά και να προσθέσει 4 Airbus στον στόλο της. Στόχος μας είναι να εντάξουμε νέα δρομολόγια προς δημοφιλείς προορισμούς από την Κύπρο και το Ισραήλ», προσέθεσε. Άφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθεί μελλοντικά και το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Τελ Αβίβ στο πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ τόνισε ότι το θερινό δρομολόγιο Τελ Αβίβ – Πρέβεζα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο στις αγορές της Κύπρου και του Ισραήλ.

Για τα Χανιά, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ταξίδι αλλά κι επενδύσεις από Ισραηλινούυς η TUS δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης καθώς ήδη εκεί δραστηριοποιείται η Ryanair με πτήσεις από και προς Τελ Αβιβ.

Το Ισραήλ

Τη σημασία της ισραηλινής αγοράς για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για την Ελλάδα εν γένει ανέδειξε από την πλευρά της, με αφορμή την έναρξη πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών λέγοντας ότι :«Η αγορά του Ισραήλ είναι η 11η μεγαλύτερη διεθνής αγορά για την Αθήνα και συμπεριλαμβάνεται στις 20 κορυφαίες για το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Είναι η 3ηκαλύτερη αγορά από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης και βρίσκεται στο συν 111% σε επίπεδο κίνησης σε σχέση με το 2019. Το Ισραήλ γίνεται μια σημαντική διεθνής αγορά για την Αθήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι καθώς αρέσκονται σε νυχτερινή διασκέδαση έχουν έντονη διάθεση για ταξίδι στην Αθήνα και στην Ελλάδα, όπου βέβαια αναζητούν και ορεινούς προορισμούς.

Σύμφωνα, δε, με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022, για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή αγορά, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την TUS Airways, κατέλαβε την 8ηθέση βάσει διεθνών αφίξεων και την 7η σε επίπεδο ανάπτυξης, καθιστώντας τη μια «πολύ δυνατή αγορά» για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ενδεικτικό της δυναμικής της συγκεκριμένης αγοράς είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας – Ισραήλ από το 2014 σημειώνει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, από σχεδόν 100 χιλιάδες ταξιδιώτες το 2004, σήμερα έχει ξεπεράσει τους 500 χιλιάδες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της μετά την πανδημία. «Μέχρι σήμερα η επιβατική κίνηση από και προς το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 (508 χιλιάδες), βρίσκεται στις 515 χιλιάδες, με άνοδο 1,4%,και σημειώνει νέο ρεκόρ.

Ως προς το προφίλ των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Ελλάδα, το 86% ταξιδεύει για αναψυχή και το 9% για επαγγελματικούς λόγους. Οι Ισραηλινοί είναι υψηλής δαπάνης ταξιδιώτες και ξοδεύουν περίπου 102 ευρώ στα καταστήματα που βρίσκονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Προγραμματίζουν το ταξίδι τους 41 ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης, με τη μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα μας να διαμορφώνεται στις 9 ημέρες.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook