Νέα απεργία – αποχή από την αξιολόγηση κήρυξε η ΕΛΜΕ Χανίων

νέα-απεργία-αποχή-από-την-αξιολόγηση-985113
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε νέα απεργία – αποχή από την αξιολόγηση προχωρά η ΕΛΜΕ Χανίων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην οποία περιγράφει τις «ενέργειες – βήματα για την υλοποίηση της απόφασης του σωματείου για κήρυξη απεργίας αποχής από τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων».

Αναλυτικότερα:

Η ΕΛΜΕ Χανίων με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στις 21/10, προχώρησε στην υλοποίηση της απόφασής της για κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021.

Με βάση τα παραπάνω, ενημερώνουμε τις/τους συναδέλφισσες/φους:

1. Την Πέμπτη 4/11 επιδόθηκε το πρώτο εξώδικο με το οποίο απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ να συναντηθεί με τα εκπαιδευτικά σωματεία ώστε να ακουστούν τα αιτήματα του κλάδου και η εκφρασμένη βούληση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση. Με αυτό γνωστοποιούσαμε πως μετά την πάροδο 2 εργάσιμων ημερών, τη Δευτέρα 8/11, θα επιδοθούν στο Υπουργείο Παιδείας και στο Ελληνικό Δημόσιο τα εξώδικα γνωστοποίησης της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας επίσημα την κήρυξή της.

2. Η απεργία αποχή της ΕΛΜΕ αποτελεί νέα απεργία αποχή, με νέο περιεχόμενο και αιτήματα από αυτά που υπήρχαν στο εξώδικο της ΟΛΜΕ και κατά κανέναν τρόπο δεν αποτελεί συνέχεια της απεργίας της ΟΛΜΕ που κηρύχθηκε παράνομη. Αυτό επιλέχθηκε ακριβώς για να μην μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα τα εκπαιδευτικά σωματεία για συνέχιση της απεργίας της ΟΛΜΕ και να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν.

3. Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/φους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή. Συγκεκριμένα:

– Υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του σωματείου μας (σας αποστέλλεται συνημμένα), για τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Στη συνέχεια καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

– Αποστέλλεται αντίγραφο της δήλωσης με τις υπογραφές στο σύλλογο, για την ενημέρωση του σωματείου μας.

Υπενθυμίζουμε ότι:

1. Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή της ΕΛΜΕ καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση.

2. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο απαιτείται οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες (50%+1) στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δε συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α. Επομένως, δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.»

3. Σε περίπτωση που οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες δε συμμετέχουν στην απεργία αποχή και προχωρήσουν σε υποχρεωτικό ορισμό των εκπαιδευτικών σε ομάδες, οι συνάδελφοι/ισσες που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία αποχή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρέχουν το «έργο» της αξιολόγησης – επεξεργασία του δείκτη κλπ.

4. Εάν σε κάποιο σχολείο έχει προχωρήσει η ανάθεση και συγκρότηση ομάδων εργασίας και δεικτών, οι συνάδελφοι/ισσες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν να συμμετέχουν στην νέα απεργία αποχή του σωματείου και να ΜΗΝ έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το «έργο» που τους έχει ανατεθεί. Τους/τις καλούμε να προσχωρήσουν τώρα στην απεργία αποχή.

5. Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Τέλος, επειδή ενημερωνόμαστε ότι έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημολογίας που διαρρέει ότι υπάρχει περίπτωση χρηματικών προστίμων στα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή, ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν τις απεργίες της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ παράνομες προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα μόνο στην περίπτωση που: οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίσουν την ίδια απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές έχουν δυνατότητα να κηρύξουν ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ χωρίς συνέπειες. Γι’ αυτό μπορούν οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής.

– Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα αφορούν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι τα μέλη. Αυτό – πέρα από το ότι προβλέπεται ρητά στις δικαστικές αποφάσεις – αποτελεί και την εμπειρία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και ποτέ δεν παραβιάστηκε τουλάχιστον μετά τη χούντα.

zarpanews.gr

One thought on “Νέα απεργία – αποχή από την αξιολόγηση κήρυξε η ΕΛΜΕ Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook