Νέα αναβολή Μητσοτάκη στα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία – Τι φοβάται ο πρωθυπουργός

νέα-αναβολή-μητσοτάκη-στα-μνημόνια-με-1150654

Στις καλένδες της ΝΔ παραπέμπει εκ νέου η κυβέρνηση την ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε η κα Πελώνη λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά το τετ α τετ που είχε στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, εξήρε την «πατριωτική και επωφελή» Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι συμφωνίες θα έρθουν προς κύρωση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του με αφορμή την συνέντευξη του κ. Ζάεφ στην Αυγή και τη σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, επανέφερε το θέμα της ψηφοφορίας των τριών μνημονίων «τώρα που τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών»: «Περιμένουμε να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην Αυγή, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν».

Στη συνέντευξη του στην Αυγή ο κ. Ζάεφ εξήρε τις καλές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα τρία μνημόνια συνεργασίας που εκκρεμούν θα επικυρωθούν πολύ σύντομα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ζήτημα που προφανώς θα θέσει και στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους.

«Πονοκέφαλος» Μητσοτάκη οι διαρροές

Η νέα άρνηση της κυβέρνησης να επικυρώσει τις διμερείς συμφωνίες, επιβεβαιώνει πως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην επίμαχη συνάντηση βρίσκεται στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας με φόντο την ψήφιση των τριών μνημονίων.

Η Κουμουνδούρου επιμένει να επενδύει στη δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή για προφανείς λόγους: Η σχετική ψηφοφορία αποτελεί ένα πολύ δύσκολο κρας τεστ για το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένων τόσο του προεκλογικού «ανένδοτου» για την «προδοσία» όσο και των ήδη εκπεφρασμένων αντιδράσεων από το εσωτερικό της ΝΔ.

Ως γνωστόν, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες όταν έρθουν στο Κοινοβούλιο.

Από άλλη αφετηρία και ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, έχει διαρρεύσει πως προσανατολίζεται να απόσχει από την ψηφοφορία. Και όπως είναι φυσικό, μία τέτοια ψηφοφορία προκαλεί νευρικό κλονισμό στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στα συλλαλητήρια και τώρα καλούνται να επικυρώσουν με την ψήφο τους την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο δυσεπίλυτο γρίφο των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία – αλλά και του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια – αποδίδεται εξάλλου και η απροθυμία της κυβέρνησης, όπως επαναβεβαιώθηκε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων – να επανέλθουν σε πλήρη απαρτία οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, την ώρα που ανοίγει το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως αυτό γίνεται, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά στην κανονικότητα των ονομαστικών ψηφοφοριών που αποτελεί το μεγάλο κίνδυνο για τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει να απόσχει από τις ονομαστικές «έως ότου αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική κανονικότητα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook