ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου: «Εξαιρετικά ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης…»

νε-συριζα-ρεθύμνου-εξαιρετικά-ανησυ-879865

Συνεδρίασε στο Ρέθυμνο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή του βουλευτή Ρεθύμνου, Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, του Θοδωρή Δουλουμπέκη, μέλους της Γραμματείας της Προοδευτικής Συμμαχίας, του Γιώργου Βλαστού, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστή της ΝΕ Ρεθύμνου και του Μανώλη Αυγενάκη, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ανέδειξαν πρώτο κόμμα στο νομό Ρεθύμνου (και σε 3 από τους 5 Δήμους της Π.Ε.) στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με ποσοστό 36,99% και 17.223 ψήφους (με 1.118 ψήφους παραπάνω και 1,14% λιγότερο από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015), αλλά και το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος, που έδωσαν με πείσμα και αυταπάρνηση έναν μεγάλο, συλλογικό και σκληρό αγώνα.

Η ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ τιμά την εμπιστοσύνη των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, που συνεπάγεται και μια τεράστια ευθύνη στην νέα πολιτική περίοδο. Ευθύνη ώστε να υπερασπιστούμε όλα όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και για να ανοίξουμε νέους δρόμους για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

Η ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε και αποδέχθηκε ομόφωνα τις κατευθύνσεις της απόφασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ της 13/7/2019 για τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για τον ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες:

Η ΝΔ, όπως αυτή διαμορφώθηκε και μετεξελίχθηκε την τελευταία οκταετία, αποτελεί ένα υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. Η νέα αυτή πολιτική της ταυτότητα αντανακλάται με σαφήνεια στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που, στην πραγματικότητα, επαναφέρει στο προσκήνιο το πολιτικό προσωπικό της περιόδου Σαμαρά, υπό την καθοδήγηση μιας ακραία νεοφιλελεύθερης τεχνοκρατικής ηγετικής ομάδας που συγκροτείται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και του ΣΕΒ, ακροδεξιών και ακραίων νεοφιλελεύθερων, δεν προμηνύει τίποτα θετικό για το επόμενο διάστημα, και αναδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής της ΝΔ με την οικονομική εξουσία και ατομικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ η υπουργοποίηση δικαστικού που αφυπηρέτησε πριν από μόλις 10 μέρες, έρχεται σε πλήρη ανακολουθία με όσα η ΝΔ και ο πρόεδρός της καταλόγιζαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ανησυχητικά:

Ο πολιτικός ρεβανσισμός και ο αυταρχισμός δίνουν τον τόνο, με τις εκκαθαρίσεις των «αντιφρονούντων» στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού  στον τομέα των δικαιωμάτων, οι υποχωρήσεις είναι δραματικές. Με την μετατροπή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπερυπουργείο, συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες και της μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και του σωφρονιστικού συστήματος  ο ΣΕΒ θέτει την ατζέντα της διακυβέρνησης ήδη από το πρώτο εικοσιτετράωρο, και ήδη τίθενται σε διακινδύνευση οι κατακτήσεις της προηγούμενης τετραετίας, σε ότι αφορά την ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η έρευνα δέχεται τεράστιο πλήγμα, με την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων , οι υπουργοί απαξιώνουν σκόπιμα την δημόσια κοινωνική ασφάλιση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας,  ρυθμίσεις προστασίας και στήριξης των αδυνάτων ακυρώνονται,  γίνονται τα πρώτα αλλά εξόχως προκλητικά βήματα για τον έλεγχο της ελληνικής δικαιοσύνης,  έχει τεθεί ως προτεραιότητα η απαξίωση της ΔΕΗ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της

Εξάλλου, οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις μετατίθενται στο βάθος της τετραετίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εύστοχα και με ακρίβεια προβλέψει, ενώ η περίφημη διαπραγμάτευση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επί της οποίας στηρίχτηκε ολόκληρο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, κατέρρευσε ήδη, τρεις μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της προηγούμενης τετραετίας στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, χωρίς όμως να μείνει στάσιμος προγραμματικά. Η μαχητική, προγραμματική, κοινωνική αντιπολίτευση προϋποθέτει τον εμπλουτισμό των επεξεργασιών του κόμματος, με βάση την εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας και την συγκρότηση ενός συμπαγούς, προοδευτικού και αριστερού προγράμματος που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων και στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική συνθήκη στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια (ρόλος του κράτους, κλιματική αλλαγή, εργασιακά δικαιώματα στη συνθήκη της 4ης τεχνολογικής επανάστασης).

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υποστείλει τις σημαίες των ιδεών και των αξιών του, έχει υποχρέωση και εντολή να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση και να εκκινήσει τις διαδικασίες για ένα πραγματικό άνοιγμα στους πολίτες που τον στήριξαν, ώστε να μπορέσει να αντιστοιχήσει την πολιτική επιρροή του με τα οργανωμένα του μέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να οργανώσει τη συζήτηση και να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποκτήσει οργανικές σχέσεις με την ελληνική κοινωνία, τους θεσμούς της, τους φορείς εκπροσώπησής της. Στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους, αλλά και τα διαρκώς μετασχηματιζόμενα κινήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, τα κινήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, ώστε να αποτελέσει αυτός τον νέο φορέα εκπροσώπησης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και στρωμάτων.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο νομό, η ΝΕ Ρεθύμνου αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο ανοιχτών πολιτικών εκδηλώσεων, την Παρασκευή 26/7/2019 στο Ρέθυμνο και την Δευτέρα 29/7/2019 στα Ανώγεια.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook