NASA: Το Perseverance κατάφερε να συλλέξει δείγμα από τα πετρώματα του Άρη

nasa-το-perseverance-κατάφερε-να-συλλέξει-δείγμα-από-1277184

Δείγμα από πετρώματα του Άρη κατάφερε να συλλέξει το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες. Η συλλογή του δείγματος έγινε με τη δεύτερη προσπάθεια, μετά την πρώτη αποτυχία του περασμένου μήνα.

Πλέον, εάν επιβεβαιωθεί ότι η απόπειρα ήταν πράγματι επιτυχημένη, όπως δείγνουν και οι πρώτες φωτογραφίες της τρύπας που διάνοιξε σε μεγάλη πέτρινη πλάκα, θα πρόκειται για το πρώτο πέτρινο δείγμα που συλλέγεται ρομποτικά σε πλανήτη και θα σταλεί στη Γη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η NASA ανέφερε ότι πράγματι, οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν ένα δείγμα, ωστόσο ο φωτισμός είναι κακός, οπότε περιμένουν κι άλλες, καλύτερες φωτογραφίες που θα τους επιβεβαιώσει την ποιότητα του δείγματος.

Το ρόβερ είχε προσεδαφιστεί τον Φεβρουάριο στον κρατήρα Jezero. Στην περιοχή πριν δισεκατομμύρια χρόνια πιθανολογείται ότι βρισκόταν μία λίμνη κι ένα δέλτα ποταμού. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανάλυση των δειγμάτων θα τους οδηγήσει σε ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Το ρόβερ, που διαθέτει ρομποτικό βραχίονα μήκους 2,1 μέτρων με τρυπάνι στην άκρη, έχει διανύσει πάνω από δύο χιλιόμετρα, έως να βρεθεί σε βράχο που ονομάζεται «Ροσέτ» απ΄ όπου απέσπασε κομμάτι με μήκος ένα δάκτυλο. Αμέσως το τοποθέτησε σε σωλήνα από τιτάνιο. Πριν σφραγιστεί ο κύλινδος το ρόβερ θα φωτογραφίσει εκ νέου το περιεχόμενο και θα το στείλει στη Γη, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα γίνει σκόνη, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη απόπειρα.

Το ρόβερ θα συνεχίσει την πορεία του, με το ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity της NASA, βάρους μόλις 1,8 κιλών, να ανιχνεύει τον δρόμο.

Το Perseverance διαθέτει συνολικά 43 κυλίνδρους αποθήκευσης δειγμάτων (διαστάσεων 1,3 επί 6 εκατοστών το καθένα). Η NASA ευελπιστεί ότι θα γεμίσουν τουλάχιστον οι 20 από αυτούς. Κάποια στιγμή, το ρόβερ θα εναποθέσει όλα αυτά τα δείγματα των αρειανών πετρωμάτων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του Άρη, από όπου μετά από μερικά χρόνια, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, ένα άλλο ρόβερ θα προσεδαφιστεί στον πλανήτη για να τα περισυλλέξει και να τα μεταφέρει σε πύραυλο, προκειμένου να φτάσουν στη Γη. Η επιχείρηση αναμένεται την επόμενη δεκαετία, ως προϊόν διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook