NASA: Σπουδαία ανακάλυψη για το James Webb – Εντόπισε νερό γύρω από μυστηριώδη κομήτη

nasa-σπουδαία-ανακάλυψη-για-το-james-webb-εντόπι-1693145

Ακόμα μία σημαντική ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, καθώς εντόπισε νερό γύρω από έναν σπάνιο κομήτη που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Δία και του Άρη.

Τα νέα δεδομένα του James Webb αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι υδρατμοί είναι παρόντες γύρω από έναν κομήτη στην κύρια ζώνη του ηλιακού μας συστήματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από το όργανο NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) του Webb, το οποίο μπορεί να μετρήσει το εγγύς υπέρυθρο φάσμα περισσότερων από 100 αντικειμένων ταυτόχρονα.

Τα αποτελέσματα από τον κομήτη 238P/Read, έδειξαν «μια ευδιάκριτη κορυφή» από ένα σύννεφο υδρατμών που τον περιβάλλε στην περιοχή του φάσματος που σχετίζεται με το νερό, υποδεικνύοντας ότι αυτό υπάρχει γύρω από τον κομήτη.

Αυτό προκύπτει από το λιώσιμο των πάγων, καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον ήλιο στην τροχιά του.

Η παρουσία νερού σε έναν κομήτη τόσο κοντά στη Γη είναι άνευ προηγουμένου και υποστηρίζει τη θεωρία ότι το νερό μεταφέρθηκε στη Γη από κομήτες νωρίς στην ιστορία του πλανήτη μας, σύμφωνα με το Space.com.

Η ανακάλυψη αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της NASA και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Ο εμποτισμένος με νερό κόσμος μας, γεμάτος ζωή και μοναδικός στο σύμπαν από όσο γνωρίζουμε, είναι κάτι σαν μυστήριο – δεν είμαστε σίγουροι πώς έφτασε όλο αυτό το νερό εδώ», είπε η συγγραφέας Stefanie Milam από το Goddard Space Flight Center της NASA.

«Η κατανόηση της ιστορίας της διανομής του νερού στο ηλιακό σύστημα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε άλλα πλανητικά συστήματα και αν θα μπορούσαν να είναι καθ’ οδόν για να φιλοξενήσουν έναν πλανήτη σαν τη Γη».

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, οι κομήτες αποτελούνται από πάγο, σκόνη και βραχώδες υλικό και διαφέρουν από τους αστεροειδείς, οι οποίοι αποτελούνται από μέταλλα και βραχώδες υλικό.

Όταν ένας κομήτης πλησιάζει τον ήλιο, η περιεκτικότητά του σε πάγο και σκόνη αρχίζει να εξατμίζεται (γνωστή ως εξάχνωση) που του δίνει μια χαρακτηριστική ουρά και ένα θολό ή θολό φωτοστέφανο, γνωστό ως «κώμα». Οι αστεροειδείς δεν το κάνουν αυτό λόγω της έλλειψης πάγου.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook