Ναοί και μοναστήρια σε όλη την Κρήτη αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο

ναοί-και-μοναστήρια-σε-όλη-την-κρήτη-αφ-779022

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό

Ο  ναός Αγίου Νικολάου, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Νέας Αλικαρνασσού και η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 1920, ώσπου το 1954 λειτούργησε για πρώτη φορά.

Ο συγκεκριμένος ναός δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της Αλικαρνασσού, που εγκαταστάθηκαν από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας μετά τον διωγμό.

Οι πρόσφυγες ήταν φτωχοί και κοινωνικά αδύναμοι αλλά έχτισαν σε ξύλινη μορφή τον ναό του Αγίου Νικολάου του προστάτη των ναυτικών για να τους θυμίζει την πατρίδα τους, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ο ναός άρχισε να παίρνει την σημερινή μορφή που ξέρουμε.

Μονή Αγίου Νικολάου Ζαρού

Η μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην έξοδο του πανέμορφου Φαραγγιού του Γάφαρη (ή του Ρούβα), περίπου 48χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και 3χλμ βόρεια του Ζαρού. Είναι κτισμένο στο σημείο που το 1994 μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε μεγάλο μέρος του πανέμορφου δάσους του φαραγγιού.

Το μοναστήρι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο από το Ζαρό, αλλά επίσης βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι του φαραγγιού (20’ βόρεια της Λίμνης του Ζαρού). Δυστυχώς, η αρχιτεκτονική της μονής είναι μοντέρνα και αποτελεί κάκιστη παραφωνία στο τοπίο. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη είναι ο παλιός μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα με τεχνοτροπία της Παλαιολόγειας περιόδου και ο αναστηλωμένος ναός της Αγίας Παρασκευής.Η μονή αρχικά λειτουργούσε ως μετόχι της Μονής Βαρσαμόνερου. Παλαιότερα είχε εγκαταλειφθεί, αλλά πλέον λειτουργεί ως μονή Παλαιοημερολογιτών, οι οποίοι έκτισαν έναν τεράστιο ναό που δυστυχώς αλλοιώνει την ιστορικότητα της μονής και το φυσικό περιβάλλον. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα οικοδομήματα (κελιά, βοηθητικοί χώροι, κλπ) κι αυτά αποτελούν τσιμεντοεκτρώματα.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Ευθυμίου, με τοιχογραφίες και μια επιγραφή του 1438.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στις Αρχάνες 

Η εκκλησία που δεσπόζει στις συνοικίες ψηλά στις Επάνω Αρχάνες είναι ο δίκλιτος ναός του Αγίου Νικολάου που εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Είναι κτισμένος το 1857 με ένα συνδυασμό τεχνοτροπιών που εμπνέονται από Ενετικά και Οθωμανικά στοιχεία.

Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου του Μαζιώτη στο χωριό Μάζα Αποκορώνου

Ο ναός του 13(4) ου αιώνα εναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος και στο δάπεδο του βρίσκεται θαμμένος ο Ιωάννης Παγωμένος, γνωστός κρητικός ζωγράφος της εποχής που είχε τοιχογραφήσει τόσο το συγκεκριμένο ναό καθώς και πολλούς άλλους στην περιοχή.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού, (που) διατηρείται σε σχετικά (πολύ) καλή κατάσταση, (είναι έργο του Ιωάννη Παγωμένου και χρονολογείται με επιγραφή στα 1325 με πολλές εικόνες (παραστάσεις χαμηλά) όρθιων Αγίων και τον Χριστό τον «Φωτοδότη» (ανάμεσα στην Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο και πολλές σκηνές από το βίο του Αγίου Νικολάου.) να ξεχωρίζει.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια Χανίων

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου είναι χριστιανικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται στη πλατεία της Σπλάντζιας των Χανίων. Χτίστηκε γύρω στα 1320 ως καθολικό μονής από την αδελφότητα της Μονής του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών του Χάνδακα. Αρχιτεκτονικά ακολουθεί τον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Στις ενετικές απεικονίσεις της μονής διακρίνεται ο ναός με το ψηλό κωδωνοστάσιο και διπλή στοά στη βόρεια πλευρά, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα.

Μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Οθωμανούς, το 1645, μετατράπηκε σε τζαμί (Χιουγκάρ Τζαμισί – Τζαμί του Ηγεμόνα), οπότε και ανεγέρθηκε στη ΝΔ γωνία εντυπωσιακός μιναρές με δύο εξώστες. Ήταν το κεντρικό τζαμί της πόλης. Ο μιναρές του κατασκευάστηκε στη νότια πλευρά του ναού, ενώ στα δυτικά του υπήρχε διώροφο κτίριο το οποίο κατεδαφίστηκε αργότερα. Ο μιναρές μαζί με το κωνικό του μεταλλικό στέγαστρο επενδυμένο με φύλλα μολύβδου είχε ύψος 40 μέτρα και ήταν ο ψηλότερος στην πόλη, ενώ σήμερα φτάνει σε ύψος περίπου 34 μέτρα, χωρίς όμως το κωνικό στέγαστρο.

Το 1918 μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Τη δεκαετία του 1950 κατασκευάστηκε στη βορεινή πλευρά του ναό σύγχρονο καμπαναριό. Σήμερα είναι ο ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Γεωργιούπολη ΧανίωνΤο κατάλευκο εκκλησάκι που βρίσκεται χτισμένο πάνω σε μικρή βραχονησίδα καταμεσής της θάλασσας και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο – τον προστάτη των ναυτικών, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Γεωργιούπολης.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στον Όρμο Αγίου Νικολάου

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται, στο μικρό όρμο όπου προσάραζαν τα πλοία κατά την βυζαντινή και ενετική περίοδο. Πρόκειται για έναν πανάρχαιο Ναό με τρούλο, έναν από τους ελάχιστους της Πρωτοβυζαντινής Περιόδου που σώζονται στην Κρήτη, με εντυπωσιακή αψίδα στο ιερό. Χτίστηκε πριν την αραβική κτήση γι’ αυτό και οι αρχικές τοιχογραφίες του 8ου-9ου αιώνα,δηλαδή της Περιόδου της Εικονομαχίας, είναι «ανεικονικές». Το 14ο αι. ανακαινίστηκε και μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών καλύφθηκαν με νέες.

Ο Ναός έχει μεγάλη αξία ως ένα από τα λίγα δείγματα πρωτοβυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη, αφού δεν έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές από την αρχική του μορφή και είναι αυτός που έδωσε το όνομα του στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στους Αρμένους ΧανίωνΟ ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κοντά στο μικρό οικισμό Κυριακοσέλια, στους πρόποδες ενός λόφου, πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το ομώνυμο πρωτοβυζαντινό φρούριο, που ελέγχει τον κύριο οδικό άξονα προς τα δυτικά και την είσοδο στον κόλπο της Σούδας. Κατά το διάστημα 1230-36 οι ντόπιοι επαναστάτες υπό την ηγεσία ντόπιων “αρχοντορωμαίων”με τη συνεπικουρία των στρατευμάτων της αυτοκρατορίας της Νίκαιας Ιωάννη Βατάτζη, εγκαταστάθηκαν στο φρούριο. Αναχώρησαν μετά από συνθήκη από το λιμάνι της Σούδας. Την εποχή εκείνη έγιναν εκτεταμένες επεμβάσεις στο ναό και η τοιχογράφησή του, σύμφωνα με το μελετητή του

Μ. Μπορμπουδάκη.

Ο ναός χτίστηκε περί τον 11ο αιώνα ως μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, πιθανώς με τρουλοκαμάρα, όπως προκύπτει από τα αρχικά παράθυρα στα πλευρικά τυφλά αψιδώματα. Αρχαϊκά στοιχεία όπως η μεγάλη ημικυλινδρική αψία με το ισοϋψές τρίλοβο παράθυρο, η χρήση ζωνών από πλίνθο, σε συνδυασμό με κοινή τοιχοποιία, συνυπάρχουν με σύγχρονα, όπως η πλαστική διαμόρφωση των όψεων με τυφλά αψιδώματα, που φτάνουν από την πρωτεύουσα μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους άραβες. Κατά τον 13ο αιώνα ο ναός υπέστη εκτεταμένες μετατροπές, όπως η υπερύψωση των πλαγίων κεραιών, η απόδοση στη στέγαση σταυροειδούς μορφής και η προσθήκη ενός εξαιρετικά ραδινού τρούλου. Στις αρχές του 20ού αιώνα κατεδαφίστηκε ο δυτικός τοίχος και προστέθηκε μονόχωρη επέκταση.

πηγές: cretabeaches,gr, Κρήτη Πόλεις και χωριά, orthodoxcrete.com, ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook