Να τι συμβαίνει όταν τρώτε τυρί πριν τον ύπνο

να-τι-συμβαίνει-όταν-τρώτε-τυρί-πριν-το-1315200

Πολλά έχουν γραφτεί για το τι είναι χρήσιμο να κάνουμε πριν τον ύπνο, ώστε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλύτερα. Τα αιθέρια έλαια, το διάβασμα και ο διαλογισμός είναι μερικές μόνο επιλογές.

Γίνεται επίσης πολύς λόγος για το τι να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Σύμφωνα με το Sleep Foundation οι ενήλικες ηλικίας 26-64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ οι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8-10 ώρες κάθε βράδυ. Από την άλλη μεριά η μακροχρόνια αυπνία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία, ενώ ακόμα και μια νύχτα απώλειας ύπνου μπορεί να έχει σωματικό και ψυχικό αντίκτυπο στο σώμα, αυξάνοντας τα επίπεδα στρες και άγχους.

Το τι τρώτε πριν πέσετε στο κρεβάτι έχει επίσης αντίκτυπο στον ύπνο. Έτσι για να διασφαλίσετε ότι θα κοιμάστε σωστά και χωρίς διακοπές είναι σημαντικό να καταναλώσετε το τελευταίο σας γεύμα 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο, ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.

Επίσης υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να έχουν διεγερτική επίδραση, με αποτέλεσμα εάν τα καταναλώσετε λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Ένα από αυτά είναι και το τυρί.

Συνολικά, η ποιότητα του ύπνου σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο τυριού που θα αποφασίσετε να τσιμπολογήσετε. Συγκεκριμένα τα παλαιωμένα τυριά μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε τυραμίνη, μια ένωση που ωθεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει διεγερτικές ορμόνες του στρες.

Παραδείγματα αυτών των τυριών περιλαμβάνουν το μπρι και το μπλε τυρί.

Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε τυραμίνη εξαρτάται από τον τρόπο προετοιμασίας της τροφής, από τη ζύμωση ή την ωρίμανση.

Από την άλλη μεριά εάν καταναλώσετε τυρί cottage μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο λόγω των επιπέδων της τρυπτοφάνης. Αυτό το αμινοξύ προωθεί την απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει, ότι είναι μία ουσία, η οποία μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων ή αλλιώς των νευρώνων του εγκεφάλου.

Μια από τις πολλές δράσεις της σεροτονίνης είναι ότι θεωρείται πρόδρομος της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τον ύπνο και τον κιρκάδιο ρυθμό.

Μια τελευταία σημείωση: Αν έχετε ακούσει φήμες ότι το τυρί μπορεί να επηρεάσει τους εφιάλτες, θα χαρείτε να μάθετε ότι έχει αποδειχθεί ότι είναι ακριβώς αυτό, μια φήμη. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι όσοι καταναλώσουν τυρί πριν κοιμηθούν θα δουν άσκημα όνειρα.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook