«Μύρισε εκλογές» – Ο Μητσοτάκης ψάχνει άρον – άρον ημερομηνία για κάλπες

μύρισε-εκλογές-ο-μητσοτάκης-ψάχνε-1575425

Οι εκλογές… μύρισαν κατά τον κ. Μητσοτάκη, με τις υποκλοπές να αποτελούν τον επιταχυντή της κυβερνητικής φθοράς

Εικόνα ετοιμότητας για εκλογές ανά πάσα στιγμή φιλοτεχνεί εντέχνως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, χωρίς αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε βεβαιότητα ότι οι κάλπες θα στηθούν σε χειμωνιάτικο σκηνικό.

Όπως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, παραδέχθηκε πρόσφατα, δεν έχει αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών. Ούτε τον χρόνο διεξαγωγής τους, θα πρόσθετε ένας ουδέτερος παρατηρητής που αντιλαμβάνεται ότι οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από μία σειρά κρίσιμες παραμέτρους: Από την εξέλιξη του σκανδάλου των υποκλοπών, παρά τις εμφανείς προσπάθειες να περάσει σε δεύτερη μοίρα, μέχρι την οικονομία και τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Για τους συνομιλητές του, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν παραγνωρίζει ωστόσο, τους πιθανούς κινδύνους που ελοχεύουν τους επόμενους μήνες, όπως και τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων για την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και για τη δική του εικόνα.

«Παίρνει κεφάλι» ο Τσίπρας

Στο Μέγαρο Μαξίμου, για παράδειγμα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου – και παρά τις εντυπωσιακές διαφορές που εμφανίζουν ορισμένες εξ αυτών – για πρώτη φορά από την εκλογική νίκη της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας «παίρνει κεφάλι», έστω και μικρό, έναντι του κ. Μητσοτάκη, στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα ζητήματα διαφάνειας. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και η υπόθεση Πάτση, άρχισε να αφήνει αποτύπωμα στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι, όπως εκτιμούν έμπειρα στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων, κυβερνητικά στελέχη, ότι μπορεί από μόνο του το σκάνδαλο των υποκλοπών – με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντα – δεν είναι ικανό να μεταβάλει δραματικά τις πολιτικές ισορροπίες, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής για την κυβερνητική φθορά, παράλληλα με την ακρίβεια και άλλα προβλήματα.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ωστόσο, τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει όχι μόνο κρίσιμες απώλειες από τον κεντρώο χώρο, που στις προηγούμενες εκλογές διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκλογική νίκη του Κ. Μητσοτάκη και θα δυσχεράνει περαιτέρω τον στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά πιθανόν θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην αναζήτηση συμμάχων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

«Μύρισαν εκλογές»

Μέσα σε αυτό το θολό σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς, προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Ο πρωθυπουργός έριξε χθες στην ατμόσφαιρα μία …εσάνς προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι «μύρισαν εκλογές» κατά την περιοδεία του στην Καλλιθέα, ενώ θέτει πλέον σε εβδομαδιαία εφαρμογή τη διαδικτυακή ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ταυτοχρόνως, πυκνώνει τις περιοδείες του ανά την επικράτεια, ενώ στην αιχμή του δόρατός του έχει τη μεσαία τάξη, η οποία παραδοσιακά κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τους νέους, ηλικίας από 17-34 ετών, οι οποίοι παραμένουν σε ανησυχητικό ποσοστό μακριά από τη ΝΔ.

Η εμφάνισή του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού το Σάββατο, στην τηλεόραση του Alpha, είναι προφανές ότι εντάσσεται στις προσπάθειες του πρωθυπουργού να προσεγγίσει το δυσπρόσιτο κοινό των νέων, αλλά και τις γυναίκες

Και έπονται, κι άλλες τέτοιες εμφανίσεις.

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

One thought on “«Μύρισε εκλογές» – Ο Μητσοτάκης ψάχνει άρον – άρον ημερομηνία για κάλπες

  1. ΕΛΑ ΑΛΕΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΩΣΕΣ ΠΟΛΥ!
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΣΩΣΕ ΜΑΣ ΛΙΓΟ!
    ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΘΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ, ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ, ΤΑ ΞΕΧΑΣΑΝΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ. Α
    Ν ΔΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙΣ ΟΤΙ
    ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ, ΑΔΕΡΦΕ ΒΓΗΚΕΣ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook