«Μύρισαν εκλογές» υπουργοί και βουλευτές – Οι ημερομηνίες που «κυκλώνονται»

μύρισαν-εκλογές-υπουργοί-και-βουλε-1551905
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Από την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης «μύρισε εκλογές» στην ατμόσφαιρα, υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βρίσκονται σε ύψιστη εγρήγορση και προετοιμάζονται πυρετωδώς για κάθε ενδεχόμενο.

Άλλωστε, πέραν του πρωθυπουργού «χρησμού», όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν ότι οι προεκλογικές μηχανές έχουν δουλεύουν ήδη στο «κόκκινο». Περιοδείες του κ. Μητσοτάκη και κορυφαίων υπουργών, καθημερινές και εβδομαδιαίες αναρτήσεις του πρωθυπουργού στα κοινωνικά δίκτυα για την προβολή του κυβερνητικού έργου, επιβεβαιώνουν ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να λειτουργεί αντίστροφα.

Η κρίσιμη ερώτηση, βεβαίως, την οποία δεν έχει απαντήσει ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είναι σε ποια σελίδα του ημερολογίου θα «κάτσει η μπίλια».

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στην αιχμή των συζητήσεων βρίσκεται το σενάριο να στηθούν οι κάλπες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και πάντως, το αργότερο στην αρχή της άνοιξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει και «κυκλώνονται» ημερομηνίες. Μια πρώτη πιθανή ημερομηνία για την πρώτη κάλπη είναι η 26η Φεβρουαρίου.

Πάσχα και Πανελλαδικές

Αυτό το σενάριο, αν συνδυαστεί με τη χθεσινή αυτονόητη απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη ότι αν οι εκλογές γίνουν πριν από την 1η Μαρτίου θα γίνουν με την παλιά απογραφή και όχι με τη νέα, λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αφού η νέα απογραφή φέρνει μαζί της αλλαγές εδρών σε αρκετές περιφέρειες και ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό σε αρκετούς βουλευτές. Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τοποθετείται στις 9 Απριλίου. Δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

Ένα άλλο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική στις 9 Απριλίου και η δεύτερη στις 21 Μαΐου, πριν δηλαδή, ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Και βεβαίως, ψηλά στις συζητήσεις είναι και οι εισηγήσεις για εκλογές στα τέλη του Ιανουαρίου, με προκήρυξή τους την τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου, που θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Δεν θεωρείται, ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο, αν και τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο παράγοντας εκλογές στην Τουρκία

Προσώρας, το μόνο στο οποίο «πατούν» γερά τα παραπάνω σενάρια, είναι στη βούληση της κυβέρνησης, να αποφευχθεί μία πολύμηνη ακυβερνησία σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, και με την Τουρκία να διάγει και αυτή προεκλογική περίοδο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της.

Το τελευταίο, άλλωστε, δηλαδή ο χρόνος διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών, είναι ένα ακόμα στοιχείο που συνυπολογίζει το κυβερνητικό επιτελείο.

«Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών με την Morgan Stanley.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook