Μύρισαν εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Σφοδρή αντιπαράθεση και τελικά… συμφωνία για τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων

μύρισαν-εκλογές-στο-δημοτικό-συμβούλ-0

Ομόφωνα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων τις τροποποιήσεις στον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων, στην συνεδρίαση της Τρίτης και μετά από δύο ώρες συζήτησης που εξελίχθηκε σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των παρατάξεων με έντονο άρωμα εκλογών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χανίων, «δεν πρόκειται για αλλαγή φιλοσοφίας του κανονισμού που είναι η προσβασιμότητα και η διατήρηση της αισθητικής της πόλης αλλά για μικρές αλλαγές σε σημεία που έχουν εντοπιστεί ώστε να αποκατασταθούν ορισμένες αδικίες».

Οι βασικές αλλαγές

Μετά την τροποποίηση, το ελάχιστο πλάτος παραχώρησης στην Παλιά Πόλη πέφτει στο 1 μέτρο από 1,20 που ίσχυε, γίνεται σαφές πως οι γλάστρες, ζαρντινιέρες κλπ, απαγορεύονται, όταν χρησιμοποιούνται για οριοθέτηση κοινόχρηστου χώρου. Επιτρέπεται αντίθετα η τοποθέτησή τους στις προσόψεις των καταστημάτων και με μέγιστο μέγεθος έως 0,5 μέτρα. Ακόμα, από τα 3 μέτρα στα 3,5 ορίζεται ο ελάχιστος χώρος που πρέπει να μένει ελεύθερος στους πεζοδρόμους για την κίνηση των οχημάτων. Παράλληλα, ο παραχωρούμενος χώρος δεν πρέπει να ξεπερνά σε έκταση το 50% του συνολικού.

Αντιπαράθεση με «άρωμα» εκλογών

Τον κανονισμό συνολικά αμφισβήτησε η Νάνσυ Αγγελάκη, σχολιάζοντας πως δεν έχει διορθώσει τίποτα στο θέμα της κατάληψης δημόσιου χώρου ενώ αντίθετα έχει δημιουργήσει αδικίες. «Θα στηρίξουμε την σημερινή τροποποίηση, παρόλο που δεν θεωρούμε ότι διορθώνει τα λάθη που έχουν γίνει» τόνισε και ζήτησε το θέμα να ανοίξει ξανά με την κατάρτιση ενός νέου κανονισμού που θα εξασφαλίζει την ισονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άρης Παπαδογιάννης, τόνισε πως θα στηρίξει την τροποποίηση ωστόσο η νέα δημοτική Αρχή θα πρέπει να διαβουλευτεί από την αρχή με όλους τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους τους ώστε το αποτέλεσμα να είναι δίκαιο για αυτούς.

Και οι δύο παρατάξεις, κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή για αδυναμία εφαρμογής του κανονισμού προβλέποντας ότι και ο νέος κανονισμός θα μείνει ανεφάρμοστος ενώ έκαναν λόγο για προεκλογική κίνηση του Δημάρχου να φέρει προς ψήφιση την τροποποίηση λίγο πριν τις εκλογές.

«Υποστηρίζετε τον αχταρμά που είχαμε πριν» σχολίασε, απαντώντας, ο Τάσος Βάμβουκας, κατηγορώντας τους ότι μιλούν με γενικότητες για να «χαϊδεύουν» αυτιά και αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα. «Ο κανονισμός είναι μια τομή για τον Δήμο μας. Έως τώρα, είχαμε μόνο έναν αχταρμά, μια συρραφή αποφάσεων που δεν αποτελούσαν ενιαίο κανονισμό. Πλέον, ρυθμίζονται πού καλά τα ζητήματα της προσβασιμότητας και της επιχειρηματικότητας με έναν τρόπο που ταιριάζει με την φυσιογνωμία της πόλης» συμπλήρωσε.

«Το δίλημμα είναι εάν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε κανονισμό» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Σαρρής. «Από κει και πέρα, προφανώς ο κανονισμός είναι κάτι ζωντανό που υπόκειται σε αλλαγές και τροποποιήσεις.» τόνισε, σημειώνοντας πως «το θέμα είναι αν είμαστε αποφασισμένοι να τον εφαρμόσουμε ή εάν όποιος τον εφαρμόσει θα καταλήξει να είναι πάλι το κορόιδο».

«Η θέση μας είναι ότι κανονισμός χρειάζεται» τόνισε ο Νίκος Παπαντωνάκης. «Θα στηρίξουμε την τροποποίηση και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τον αγώνα για βελτιώσεις ώστε να εξυπηρετούνται και οι ανάγκες των επιχειρηματιών και της προσβασιμότητας» συμπλήρωσε.

«Νωρίτερα υπήρχε ένα άναρχο μπάχαλο» σχολίασε  ο Σεραφείμ Ρίζος. «Προσπαθήσατε να βάλετε μία τάξη αλλά υπήρξαν πολλές αδικίας. Εμείς θα απέχουμε διότι έχουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη για τον δημόσιο χώρο» συνέχισε.

«Σίγουρα δεν είναι ο τέλειος κανονισμός. Βάζει όμως κάποιους κανόνες και είναι απαραίτητο να υπάρχει.» τόνισε ο Γιάννης Μαράκης, επισημαίνοντας πως λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η ΟΕΒΕ νομού Χανίων, ο Σύλλογος Εστίασης και ο Σύλλογος Εμπόρων και Επιχειρηματιών της Παλιάς Πόλης.

zarpanews.gr

One thought on “Μύρισαν εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Σφοδρή αντιπαράθεση και τελικά… συμφωνία για τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων

  1. με τα αυτοκινητα ΙΧ που βολταρουν ανενοχλητα στο λιμανι, απογευμα Σαββατο που ολοι κανουμε τη βολτα μας θα κανετε τιποτα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook