Μύκονος: Διπλό φιάσκο για ληστές και… ιδιοκτήτη – Το ρολόι των 200.000 ευρώ που ήταν «σούπερ κλώνος»

μύκονος-διπλό-φιάσκο-για-ληστές-και-ι-1243545

Η αρπαγή ενός συλλεκτικού ρολογιού Richard Mille, αξίας 200.000 ευρώ, από ένα βραχίονα γαλλοαλγερινής συμμορίας στη Μύκονο εξελίχθηκε σε… φιάσκο.

Για πέντε χρόνια ο Ελβετός επιχειρηματίας φορούσε το πανάκριβο κομμάτι που του είχε δωρίσει ο αγαπημένος του φίλος, αγνοώντας ότι το ρολόι που φιγουράριζε στον καρπό του ήταν κλώνος και ότι το γνήσιο το κράτησε για την πάρτη του ο κολλητός του. Οι τέσσερις ληστές με τα Dsquared, που υποδύονταν τους φραγκάτους τουρίστες στο Νησί των Ανέμων, όχι μόνο δεν έκαναν τη μεγάλη μπάζα, όπως πίστευαν, έχοντας αρπάξει το μοναδικό -στον κόσμο- κομμάτι, αλλά αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να πληρώσουν 2.000 ευρώ αποζημίωση στο θύμα και 5.000 ευρώ χρηματική εγγύηση για να μην προφυλακιστούν μετά τη σύλληψή τους.

Τελικά, η μόνη κερδισμένη είναι η Αστυνομία της Μυκόνου που κατάφερε χρησιμοποιώντας το υλικό από κάμερες να ταυτοποιήσει την παγκοσμίου φήμης συμμορία με τα πολλά πλοκάμια, που εκτείνονται σε Γαλλία, Πορτογαλία, Τυνησία, Τουρκία και Ελλάδα, αρπάζοντας συλλεκτικά ρολόγια χιλιάδων ευρώ από τα χέρια των πάμπλουτων κατόχων τους. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, οι τέσσερις συλληφθέντες για την αρπαγή του ρολογιού-κλώνου είχαν ταξιδέψει και στις 20 του περασμένου Μαΐου αυθημερόν στη Μύκονο προκειμένου να συνδράμουν επιχειρησιακά άλλο κλιμάκιο της ίδιας συμμορίας που είχε βουτήξει από Ελληνα επιχειρηματία ένα πανάκριβο ρολόι Patek Philippe, αξίας 130.000 ευρώ, αφού πρώτα του επιτέθηκαν και τον έσπασαν στο ξύλο σε κεντρικό σημείο του νησιού.

Ο σούπερ κλώνος

Ο Ντανιέλ Φ. είναι ένας πλούσιος Ελβετός που θέλησε να έρθει μόνος του για μία εβδομάδα στη Μύκονο. Τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριστερό του καρπό φόραγε ένα ρολόι Richard Mille των 200.000 ευρώ, δώρο από τον κολλητό του. Στα 63 του χρόνια ο ίδιος έζησε στο Νησί των Ανέμων τον τρόμο από τη διεθνή σπείρα των χρυσοδάκτυλων, αλλά και σοκ από την αποκάλυψη για κάτι που υπερηφανευόταν.

«Βρίσκομαι στη Μύκονο για διακοπές. Το βράδυ της 18ης Ιουνίου, γύρω στη 1.20, ενώ περπατούσα μόνος μου από τη Χώρα προς την κεντρική πύλη εξόδου επί της οδού Πολυκανδριώτη στον πεζόδρομο, με προσέγγισαν από πίσω δύο άτομα και χωρίς να μου μιλήσουν, ο ένας εξ αυτών μου έπιασε το χέρι και αφαίρεσε βιαίως το ρολόι που φορούσα, μάρκας Richard Mille και αξίας 200.000, πριν προλάβω να αντιδράσω και αμέσως τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Πηλλακίου.

»Ο δράστης που μου το άρπαξε ήταν ψηλός, περίπου 1.85, μεγαλόσωμος, γυμνασμένος με λευκή επιδερμίδα, κοντά καστανά ή μαύρα μαλλιά και φορούσε μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι και μαύρο παντελόνι. Ο δεύτερος φορούσε παρόμοια ρούχα αλλά ήταν πιο κοντός, 1.75. Πιθανολογώ ότι με ακολουθούσαν από το κέντρο όπου βρισκόμουν. Θέλω να αναφέρω ότι το ρολόι ήταν δώρο και δεν θυμάμαι τον σειριακό του αριθμό», ανέφερε στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς, μία ώρα μετά την επίθεση που δέχτηκε από τη γαλλοαλγερινή συμμορία.

Οι αστυνομικοί της Μυκόνου έπρεπε να κινηθούν άμεσα προκειμένου να εντοπίσουν τους ληστές ενός μοναδικού ρολογιού, προτού προλάβουν να την κοπανήσουν από το νησί. Ωστόσο ένα 24ωρο αργότερα ο Ντανιέλ Φ., που έχει φύγει από τη Μύκονο, πηγαίνει στην Ασφάλεια στο Λαύριο και δίνει μια νέα κατάθεση που αλλάζει τα δεδομένα.

Οπως είπε, «στην αρχική μου κατάθεση είχα δηλώσει ότι το ρολόι που μου αφαίρεσαν οι δράστες ήταν μάρκας Richard Mille. Δεν είναι όμως γνήσιο αλλά ακριβές αντίγραφο και η αξία του δεν είναι 200.000 ευρώ αλλά 2.000 ευρώ. Δεν γνώριζα ότι δεν ήταν γνήσιο εξαρχής διότι ήταν δώρο από έναν φίλο μου, ο οποίος αφού επικοινώνησα σήμερα μαζί του, μου γνωστοποίησε την πραγματική του αξία».

Μάλιστα έδωσε και το mail που του έστειλε ο φίλος του από την Αμερική, στο οποίο αναφέρει ότι δεν πρόκειται για γνήσιο ρολόι αλλά ούτε και «μαϊμού», καθώς είναι super clone watch (σούπερ κλώνος), δηλαδή πιστό αντίγραφο. Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, σε τέτοιου είδους πανάκριβα ρολόγια οι οίκοι, μαζί με το original ρολόι των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δίνουν στον αγοραστή και έναν σούπερ κλώνο. Δηλαδή, ένα πιστό αντίγραφο του οποίου η αξία ανέρχεται σε 2.000-3.000 ευρώ προκειμένου να μπορεί να το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση, για παράδειγμα στην παραλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αμερικανός φίλος του Ελβετού αγόρασε το μοναδικό πανάκριβο ρολόι, το οποίο κράτησε για τον εαυτό του, δωρίζοντας τον κλώνο στον φίλο του. Φυσικά χωρίς να του πει ποτέ την πικρή αλήθεια!

Πανάκριβο ρολόι της διάσημης φίρμας Richard Mille με τιμή 200.000 ευρώ. Ενα αντίστοιχο έβαλαν στο μάτι οι Γαλλοαλγερινοί κακοποιοί στη Μύκονο, αλλά τους βγήκε απλώς αντίγραφό του αυθεντικού

Η συμμορία

Η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου κινήθηκε άμεσα. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, «συστήθηκαν ειδικές ομάδες για την ταυτοποίηση, τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της ίδιας ημέρας αναζητήθηκε διαθέσιμο καταγραφέν βιντεοληπτικό υλικό από κλειστά κυκλώματα επιτήρησης καταστημάτων παρακείμενων στο σημείο τέλεσης της ληστείας.

Από ενδελεχή μελέτη, παρατήρηση και επεξεργασία των βίντεο, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι ακολουθούσαν τον παθόντα κινούμενοι ανά ζευγάρι, εκ των οποίων οι Amine S. και Farid N. ακολουθούσαν τον Ελβετό σε πολύ κοντινή απόσταση, αναζητώντας την κατάλληλη στιγμή ώστε να του αφαιρέσουν το ρολόι, ενώ η Fahim L. και Mohamed C. ακολουθούσαν σε απόσταση 20 μέτρων εκτελώντας χρέη τσιλιαδόρου, καθώς επικοινωνούσαν με νεύματα μεταξύ τους ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από περαστικούς ή αστυνομικούς, αλλά και να τους συνδράμουν σε πιθανή σθεναρή αντίδραση του παθόντα».

Λίγες ώρες αργότερα οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν στο κέντρο της Μυκόνου και να τους συλλάβουν. Μάλιστα βρήκαν τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την ημέρα στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να το παίζουν χλιδάτοι τουρίστες φορούσαν επώνυμα ρούχα, όπως βερμούδες και μπλούζες Dsquared και καπέλα Karl Lagerfeld.

Οπως αναφέρεται στη σελίδα 6 του διαβιβαστικού της Ασφάλειας Μυκόνου, «εκτιμάται βάσιμα ότι οι κατηγορούμενοι ανήκουν σε διεθνή σπείρα, τα μέλη της οποίας μεταβαίνουν σε τουριστικά μέρη με σκοπό τον εντοπισμό και την αφαίρεση ρολογιών πολυτελείας από ανυποψίαστους τουρίστες-θύματα και ακολούθως την άμεση αναχώρησή τους από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ανάκτηση και εξαγωγή όλων των δεδομένων από τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω εφαρμογών, μηνύματα και άλλο υλικό που εμπεριέχονται στα κατασχεθέντα κινητά τηλέφωνα».

Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας. Στη φωτογραφία πάνω διακρίνεται ο 63χρονος Ελβετός και πίσω οι τέσσερις χρυσοδάκτυλοι να τον ακολουθούν και τελικά να του αποσπούν το ρολόι

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Κωνσταντίνος Δοκιμάκης τονίζει στο protothema.gr πως «από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα από τους εντολείς μου ότι κρατούνται και κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα της δικογραφίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος ο παθών, αν και δεν αναγνώρισε κανέναν από τους δύο δράστες που είχαν συλληφθεί, κατέθεσε στην Αστυνομία ότι το ρολόι του δεν ήταν αυθεντικό και άρα δεν ήταν μεγάλης αξίας. Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο ίδιος προσδιόρισε την αξία στα 2.000 ευρώ. Αμέσως, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Ποινικός Κώδικας, ήρθαμε σε επαφή με το θύμα και αφού εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας σε αυτό που του συνέβη, του εξηγήσαμε τη δυνατότητα που μας δίνει η ελληνική ποινική νομοθεσία. Δηλαδή, να τον αποζημιώσουμε για τη δηλωθείσα από αυτόν αξία της ζημιάς του. Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση ήρθαμε σε συμφωνία και το θύμα αποζημιώθηκε πλήρως και ολοσχερώς. Στη συνέχεια δήλωσε τη συμφωνία αυτή στον εισαγγελέα, καθώς και την πλήρη και εντελή του ικανοποίηση. Ετσι, οι δύο εντολείς μου, στους οποίους δεν βρέθηκαν κλοπιμαία, αφέθησαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εγγυοδοσίας».

Το email προς το Αστυνομικό Τμήμα της Μυκόνου με το οποίο ο Ελβετός επιχειρηματίας ενημερώνει ότι το ρολόι που εκλάπη δεν είναι αυθεντικό αλλά ακριβές αντίγραφό του

protothema.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook