Μπουκίτσες κοτόπουλου τηγανητές σε πίτα
Ένα από τα πιο παραδοσιακά καθημερινά αρμένικα φαγητά, που τυλίγεται σε πίτα lavash ή παρόμοια πίτα της προτίμησής μας.
Υλικά
Μερίδες: 5-6
- 1.500 γρ. φιλέτα κοτόπουλου, ανάμεικτα από στήθος και μπούτι, σε κομμάτια 1 εκ.
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη μαρινάδα
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή λουίζα ή εστραγκόν ή λεμονοθύμαρο (με ελαφρές διαφορές μεταξύ τους στο τελικό αποτέλεσμα), καλά τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας κάρι
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή ανάμεικτη με καυτερή
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- περίπου 300 γρ. γιαούρτι
- 300 γρ. ντοματίνια, ψιλοκομμένα
- 4-6 πίτες lavash (σε καταστήματα με ποντιακά, αρμένικα ή ρωσικά προϊόντα)
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρμένικο ταντούνι: Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ όλα τα υλικά της μαρινάδας, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ξανά, καλά.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο σε 3-4 δόσεις ή περισσότερες (αν το βάλουμε όλο, θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και το κοτόπουλο θα βράσει αντί να τηγανιστεί) και τηγανίζουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα κομμάτια να πάρουν παντού χρυσαφένιο χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα
- Ζεσταίνουμε τις πίτες lavash για λίγα λεπτά, για να μαλακώσουν.
- Μοιράζουμε το κοτόπουλο και τα ντοματίνια στις πίτες και τις τυλίγουμε σε ρολό.
- Ρίχνουμε από πάνω γιαούρτι κατά βούληση και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό.
gastronomos.gr