Μπουκάλι με ονόματα υπέρ υγείας για την Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη βρέθηκε… στη Λιβύη | Photos

μπουκάλι-με-ονόματα-υπέρ-υγείας-για-τη-1803819

Στη Λιβύη «ταξίδεψε» ένα μπουκάλι το οποίο περιχείχε ευχές υπέρ υγείας, με σκοπό να φτάσει στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη.

Το συγκεκριμένο μπουκάλι, το οποίο περιείχε ένα χαρτί στο οποίο έγραφαν ονόματα προκειμένου να μηνμονευθούν υπέρ υγείας, βρέθηκε σε ακτές της Λιβύης, από έναν άνδρα ο οποίος μέσω της ομάδας στο Facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, ζήτησε να μάθει τι γράφει το συγκεκριμένο χαρτί, ενώ μέσα σε αυτό βρήκε και ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.

Τα μέλη της ομάδας έσπευσαν να απαντήσουν στον άνδρα, εξηγώντας του γιατί το μπουκάλι βρέθηκε στη θάλασσα, τι γράφει το χαρτί, και εξηγώντας του το έθιμο που θέλει τους πιστούς να ρίχνουν μπουκάλια στη θάλασσα με την ελπίδα να καταλήξουν στην Ιερά Μονή.

Το έθιμο να κλείνεις μέσα σε ένα μπουκάλι ένα τάμα και να το ρίχνεις στη θάλασσα με προορισμό τη Μονή, είναι ιδιαίτερα γνωστό και ξεκινά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστοί – απ’ όλο τον κόσμο – έστελναν κι εξακολουθούν να στέλνουν με τον τρόπο αυτό μέσα σε γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, γράφοντας πάντα στο εσωτερικό του μπουκαλιού τη διεύθυνση, το όνομα, την παράκλησή τους προς τον Άγιο.

Στη συνέχεια πηγαίνουν στη θάλασσα και προσεύχονται να στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη να το οδηγήσει ο ίδιος στο Μοναστήρι του στη Σύμη. Και λένε πως το μπουκάλι με τη βοήθεια του Αρχάγγελου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα φτάσει στον τελικό του προορισμό, τη Μονή. Άλλωστε, όποιος επισκεφτεί τον Πανορμίτη, θα δει τα αφιερώματα που ταξίδεψαν προς την Ιερά Μονή από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων. Η Μονή βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου και είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα μέσα σε άφθονο πράσινο.

Χρονολογείται, τουλάχιστον, από τον 15ο αιώνα ενώ την προσοχή σίγουρα τραβά, το επιβλητικό και όμορφο καμπαναριό, ρυθμού μπαρόκ-ροκοκό του 1905-1911, που μιμείται το ανάλογο της Μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook