Μπορούμε να χάσουμε κιλά ακόμη και τα Χριστούγεννα!

μπορούμε-να-χάσουμε-κιλά-ακόμη-και-τα-χ-970828

Σύμφωνα με τη μελέτη «Winter Weight Watch», μια δοκιμή που αποσκοπούσε να αποτρέψει τους συμμετέχοντες να πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μερικές συμβουλές και τεχνικές αρκούν για να αποφευχθούν οι καταχρήσεις φαγητού και ποτού και έτσι, όχι μόνο να γλιτώσουμε τα κιλά των γιορτών αλλά ακόμη και να χάσουμε βάρος!

Στη μελέτη, που διεξήχθη το 2016 και το 2017 από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και του Λάφμπορο και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στη British Medical Journal (BMJ), συμμετείχαν 272 εθελοντές, ηλικίας 18-44 ετών. Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν τυχαία είτε σε ομάδα «παρέμβασης» είτε σε ομάδα «σύγκρισης» και ζυγίζονταν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κάθε έτους και στη συνέχεια, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Όσοι βρίσκονταν στην πρώτη ομάδα (παρέμβασης), κλήθηκαν να ζυγίζονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, αλλά ιδανικά κάθε μέρα και να τηρούν αρχείο για το βάρος τους, ώστε να βοηθούνται στην παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής και ποτού. Επίσης, τους δόθηκαν 10 συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους, μαζί με μια λίστα με τη σωματική δραστηριότητα που χρειάζονταν για να κάψουν τις θερμίδες που προσλάμβαναν από τα δημοφιλή τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα.

Για παράδειγμα, χρειάζονται 21 λεπτά σωματική άσκησης για να καούν οι θερμίδες μιας τάρτας με φρούτα και 33 λεπτά βάδισμα για να καταναλώσει κάποιος θερμίδες από ένα μικρό ποτήρι ζεστό κρασί.

Αντίθετα, όσοι βρίσκονταν στη δεύτερη ομάδα (σύγκρισης) έλαβαν μόνο ένα σύντομο ενημερωτικό φυλλάδιο για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που δεν περιλάμβανε διατροφικές συμβουλές.

Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες στην ομάδα σύγκρισης πήραν κάποιο βάρος κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης δεν έβαλαν κιλά. Μάλιστα, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα παρέμβασης είχαν στο τέλος της έρευνας βάρος κατά μέσο όρο 0,49 κιλά λιγότερο από τα μέλη της ομάδας σύγκρισης.

Αν θέλετε μπορείτε και εσείς να ακολουθήσετε το παράδειγμα τους τις φετινές γιορτές, ακολουθώντας τις 10 συμβουλές διαχείρισης βάρους, που δόθηκαν στην ομάδα παρέμβασης:

* Πάντα να τρώτε την ίδια ώρα της ημέρας (είτε τρώτε δύο φορές είτε πέντε φορές την ημέρα)

* Να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα

* Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα

* Αν μπορείτε επιλέξτε υγιεινά σνακ

* Μην τρώτε σνακ μπροστά από την τηλεόραση

* Προσέξτε τα κρυμμένα σάκχαρα και λιπαρά στις τροφές

* Κάθε μέρα προσπαθήστε να σηκώνεστε για 10 λεπτά κάθε ώρα

* Μην τρώτε πολύ μεγάλες μερίδες

* Αποφύγετε τους χυμούς και τα ποτά που περιέχουν θερμίδες και ζάχαρη

* Να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook