Μπορείς να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου;

μπορείς-να-παραμείνεις-φίλη-με-τον-πρώ-1473570

Το ότι χωρίζεις από κάποιον δεν σημαίνει ότι σταματάς να τον αγαπάς. Μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αποφάσισες να βάλεις τέλος στην ερωτική σχέση, ωστόσο μπορεί να νιώθεις πως αυτό τον άνθρωπο θέλεις να τον κρατήσεις στη ζωή σου. Άραγε, μπορείς να γίνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου ή μιλάμε για μία ουτοπική κατάσταση;

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Alyssa Roberts, πράγματι υπάρχει τρόπος να διατηρήσει μία φιλική σχέση με έναν πρώην, αρκεί να έχεις λάβει τα μέτρα σου, γνωρίζοντας ακριβώς πώς έχει η κατάσταση. Για την ίδια οφείλεις να θέσεις κάποιες πολύ σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου, για να καταλάβεις αν αυτή η φιλία είναι κάτι που χρειάζεσαι στη ζωή σου και αν αυτό που έχεις στο μυαλό, το κάνεις για τους σωστούς λόγους.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις

Γιατί θέλεις να κρατήσεις αυτή τη σχέση;

Αν νιώθεις πως αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός και επιθυμείς να τον κρατήσεις στη ζωή σου, ακόμα κι αν σε ερωτικό επίπεδο δεν σας βγήκε, τότε μπορείς με έναν υγιή τρόπο να το καταφέρεις. Αρκεί φυσικά να είναι σύμφωνος και ο άλλος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά σου, γνωρίζοντας πως αυτή η νέα πλατωνική σχέση θα είναι διαφορετική. Στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμα συναισθήματα που δεν έχεις αντιμετωπίσει και απωθημένα ή πιστεύεις πως αυτός είναι ένας τρόπος να τα ξαναβρείτε, τότε βγάλε το από το μυαλό σου την πιθανότητα της φιλίας γιατί η κατάληξη δεν θα είναι καλή.

Είσαι συναισθηματική προετοιμασμένη για αυτή την αλλαγή;

Το να το λες στη θεωρία είναι εύκολο, ωστόσο μπορείς στην πραγματικότητα να διατηρήσεις μία φιλική σχέση με κάποιον που πριν από λίγο καιρό ίσως πίστευες πως ήταν το άλλο σου μισό; Είσαι εντάξει με το να ακούς ιστορίες για άλλες συντρόφους ή σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι; Έχεις προχωρήσει αληθινά ή σκέφτεσαι ακόμα τη διαμάχη που είχατε πριν από λίγους μήνες; Οφείλεις να είσαι προετοιμασμένη για αυτά που θα ακολουθήσουν, τα οποία αν δεν έχεις ξεπεράσει, καλύτερα να μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία.

Το γνωρίζει η τωρινή σου σχέση;

Αν πράγματι έχει τελειώσει για εσένα η προηγούμενη σχέση σου, με αποτέλεσμα να έχεις προχωρήσει σε νέα, ωστόσο σκέφτεσαι να κρατήσεις επαφή με τον πρώην σύντροφό σου, καλό είναι να το γνωρίζει ο τωρινός. «Είναι σημαντικό να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής για την επιθυμία σου να διατηρήσεις μία φιλία με τον πρώην σου αν είσαι σε νέα σχέση», εξηγεί η ειδικός. Μήπως διστάζεις να το εξομολογηθείς γιατί έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου;

Πώς θα γίνει εφικτή η φιλία με τον πρώην;

Αφού λοιπόν θέσεις τα παραπάνω ερωτήματα στον εαυτό σου και συνειδητοποιήσεις πως θέλεις να το κάνεις για τους σωστούς λόγους, τότε πρέπει να βάλεις κάποια όρια και να προσέξεις τις ισορροπίες της νέας αυτής μορφής της σχέσης σας.

1. Όρια: Για την ειδικό είναι πολύ σημαντικό να τεθούν όρια από νωρίς, ώστε να μην δώσεις τη λάθος εντύπωση, δείχνοντας παράλληλα ποιες είναι και ποιες όχι οι επιτρεπτές συμπεριφορές μεταξύ σας.

2. Χρόνος: Φυσικά δεν θα σου βγει από τη μία μέρα στην άλλη γιατί πιθανώς να υπάρχει αμηχανία ανάμεσά σας. Πάρε τον χρόνο σου και σιγά σιγά δες πώς θα κυλήσει η νέα αυτή η σχέση.

3. Παρελθόν και παρόν: Προσπάθησε να ξεχάσεις παλαιότερα συναισθήματα και τσακωμούς και να ξεκινήσεις μια ολοκαίνουρια σχέση με τον πρώην σύντροφό σου, η οποία θα είναι επικεντρωμένη στα πλατωνικά συναισθήματα. Παράλληλα, επειδή υπάρχει οικειότητα μεταξύ σας, οι κινήσεις τρυφερότητας που άλλες φορές σήμαιναν κάτι διαφορετικό ενδέχεται να δώσουν το λάθος μήνυμα. Γι’ αυτό καλύτερα να δημιουργήσετε καινούριες συνήθειες που δεν θα είναι αντιληπτές ως ερωτικές.

4. Υποστήριξη: Μπορεί ο πρώην σύντροφός σου να παραμένει στο πλευρό σου όποτε τον χρειαστείς, αν για παράδειγμα έχεις ένα πρόβλημα και χρειάζεσαι συναισθηματική υποστήριξη, ωστόσο καλύτερα να απευθύνεσαι και σε άλλους φίλους, ώστε να μην επιστρέψεις χωρίς να το καταλάβεις στην προτεραία κατάσταση.

5. Επανεκτίμηση: Στη νέα αυτή σχέση οφείλεις να κάνεις μία επανεξέταση για να βεβαιωθείς αν πράγματι η φιλία αυτή λειτουργεί ή τελικά δημιουργεί προβλήματα. Όπως εξελισσόμαστε ως άνθρωποι, το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Αν συνειδητοποιήσεις εν τέλει πως τα δεδομένα άλλαξαν, τότε οφείλεις να το πεις.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook