Μπορείς να κάνεις πλάκα στην τηλεόραση με τη σεξουαλική παρενόχληση;

μπορείς-να-κάνεις-πλάκα-στην-τηλεόρασ-950501

Μια 20χρονη φοιτήτρια δέχεται σεξουαλική παρενόχληση ενώ διαβάζει στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την επομένη, σε ένα τηλεοπτικό πάνελ οι παρουσιαστές, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες βρίσκουν προφανώς ότι αυτό έχει πάρα πολύ πλάκα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: ένας νεαρός φοιτητής αυνανίστηκε δημοσίως μέσα στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και εκσπερμάτωσε στην πλάτη μιας φοιτήτριας η οποία διάβαζε χωρίς να τον έχει φυσικά αντιληφθεί. Για το περιστατικό έγινε καταγγελία και ο νεαρός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Οπως δήλωσε μάλιστα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Η κοπέλα η οποία άθελά της έπεσε θύμα του θα είναι τουλάχιστον σοκαρισμένη όπως θα ήταν οποιοσδήποτε από εμάς στη θέση της. Δεν αναλογίζομαι καν τις άλλες συνέπειες: την καθημερινότητά της στην σχολή, την αναστάτωση που την απέσπασε από τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί, τις σπουδές της. Ομως προβλήματα αντίστοιχα, θα αντιμετωπίσει στο εξής και ο “δράστης” (το να συνεχίσεις να φοιτάς σε ένα πανεπιστημιακό campus όπου όλοι γνωρίζουν την πράξη σου, είναι ένα από αυτά).

Το ρεπορτάζ παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Μεσημέρι με το Γιώργο Λιάγκα”, όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δημοσιογράφου Φρίξου Δρακοντίδη να μεταδώσει τις πληροφορίες, οι συντελεστές στο πλατό έμοιαζαν να το βρίσκουν εξαιρετικά αστείο. Διακωμώδησαν την κατάσταση φθάνοντας μάλιστα μέχρι και σε αναπαράσταση του περιστατικού με έναν άνθρωπο της παραγωγής να πλησιάζει κυρία του πάνελ και να την τρομάζει βρέχοντας την πλάτη της.

Δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε. Γίνεται οι άνθρωποι με δημόσιο βήμα να γελούν με μια είδηση σεξουαλικής επίθεσης; Κι αν οι άνδρες παρουσιαστές έχουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να δείξουν αλληλεγγύη στις γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση, οι γυναίκες έστω δεν θα έπρεπε να το κάνουν; Δυστυχώς, οι τρεις κυρίες του πάνελ, όχι μόνο δεν καταδίκασαν το ίδιο το περιστατικό και τον τρόπο που πήγε να το παρουσιάσει ο κεντρικός παρουσιαστής, αλλά έκαναν αστεία ίδια ή και χειρότερα από τον ίδιο.

“Έσταζε το ταβάνι;” αναρωτήθηκε η μία κυρία του πάνελ. Δε γελάσαμε.”Υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δυο;” μπαίνει στο παιχνίδι και μία ακόμη κυρία για να πουλήσει πνεύμα. “Έπεσε ο καφές του από πίσω και την πιτσίλισε;” είπε ένας άλλος κύριος που βρίσκεται στο τραπέζι. Πάλι δε γελάσαμε. “Ε την πιτσίλισε” χασκογέλασε ο παρουσιαστής. Ολοι τους ήταν πρόθυμοι να χλευάσουν μια κοπέλα η οποία υπήρξε θύμα ενός διαταραγμένου ατόμου κάνοντας ελαφρά έως χυδαία σχόλια για ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης το οποίο πιθανότατα θα τη στοιχειώνει για πάντα. Πόσο χιουμορ γυμνασιακού επιπέδου επιτρέπεται σε ένα live πάνελ;

«Αυτός ολοκλήρωσε, εμείς δεν ολοκληρώσαμε» είπε στο τέλος, ο Γιώργος Λιάγκας. Εσείς μπορεί να μην ολοκληρώσατε και ευτυχώς, εμείς όμως τελειώσαμε με τέτοιες συμπεριφορές.

Έλενα Φακου – marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook