Μπορεί ο Μητσοτάκης να θέλει μια «γαλάζια Κρήτη» τα δεδομένα όμως φαίνεται πως είναι άλλα

μπορεί-ο-μητσοτάκης-να-θέλει-μια-γαλά-1619492

Η «μάχη της Κρήτης» για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να αφήσει την προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης για την τελευταία, κρίσιμη εβδομάδα, πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου, είναι απολύτως ενδεικτική της σημασίας που δίνει η ΝΔ στο αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες.

Άλλωστε, το γεγονός ότι το πάλαι ποτέ παραδοσιακό «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ και στα μεταγενέστερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνει τη «μάχη της Κρήτης» ακόμα πιο σημαντική για τα επιτελεία και των τριών κομμάτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε την ανατροπή, με την απόφασή του να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του με συγκέντρωση, όχι στην Αθήνα, αλλά στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 19 Μαΐου, δύο μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, καθώς ευελπιστεί να ισχυροποιήσει περαιτέρω την δύναμη του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης.

Σε αυτό προσβλέπει και η ΝΔ πολλά. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε ανάλογη αγωνία με τη Χαριλάου Τρικούπη και στην Πειραιώς» λένε γαλάζια στελέχη που επιβεβαιώνουν ότι η αναμολόγητη επιθυμία της κυβερνητικής παράταξης είναι να πετύχει τον στόχο του ο κ. Ανδρουλάκης και να αποσπάσει σημαντικό μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων στο Ηράκλειο που από τον Ιούνιο του 2012 και μετά, μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «μάχη» της Κρήτης

Παρά τις συνεχείς αναφορές του Κ. Μητσοτάκη σε μία «Κρήτη γαλάζια», η ΝΔ, φαίνεται όχι μόνο να μην αυξάνει τα ποσοστά της, αλλά να καταγράφει δημοσκοπική μείωση και στους τέσσερις. Μάλιστα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται συμμετρική μείωση των ποσοστών τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστοιχη αύξηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και μικρότερη του ΚΚΕ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται, όπως είναι φυσικό, στην πολυεδρική περιφέρεια Ηρακλείου, όπου η κατανομή των εδρών δεν αναμένεται να αλλάξει ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής, και στην τετραεδρική περιφέρεια των Χανίων, όπου στις προηγούμενες εκλογές οι έδρες κατανεμήθηκαν με αναλογία 3 προς 1 υπέρ της ΝΔ παρότι δεν είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Η πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθιστά σημαντική την πιθανότητα εκλογής δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενός βουλευτή της ΝΔ και ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί, θα μεταβάλει σημαντικά την ανθρωπογεωγραφία της συγκεκριμένης τετραεδρικής.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη και οι νεοεισερχόμενοι Σέβη Βολουδάκη (χήρα του εκλιπόντος ) και ο Αλ. Μαρκογιαννάκης, ιδιαίτερα η πρώτη και ο τελευταίος, φαίνεται να δίνουν καθημερινή μάχη για την πρωτιά.

Στις διεδρικές του Ρεθύμνου και του Λασιθίου, το ενδιαφέρον είναι μικρότερο, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξουν από έναν βουλευτή σε κάθε περιφέρεια.

ieidiseis.gr

One thought on “Μπορεί ο Μητσοτάκης να θέλει μια «γαλάζια Κρήτη» τα δεδομένα όμως φαίνεται πως είναι άλλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook