Μπορεί η βαφή μαλλιών να προκαλέσει τριχόπτωση;

μπορεί-η-βαφή-μαλλιών-να-προκαλέσει-τρ-1698682

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαφή μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση μακροπρόθεσμα στην υγεία των μαλλιών, αλλά μπορεί να ενοχοποιηθεί για την τριχόπτωση;

Εάν βάφετε τακτικά τα μαλλιά σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε ή μπορεί ακόμη και να είναι θαμπά μετά από λίγο ή αδύναμα.

Μπορεί η βαφή μαλλιών να προκαλέσει τριχόπτωση;

Ναι, η βαφή μαλλιών μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, αλλά τίποτα μόνιμο. Η βαφή μαλλιών επηρεάζει μόνο τον άξονα της τρίχας, όχι τους θύλακες που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της ανάπτυξής της.

Η διαδικασία βαφής μπορεί να ταλαιπωρεί τα μαλλιά και οι τρίχες να σπάνε πιο γρήγορα, ειδικά σε όσους δεν τα περιποιούνται μέχρι την επόμενη βαφή.

Ποια είναι η αιτία της τριχόπτωσης μετά τη βαφή;

Η βαφή μαλλιών δεν ευθύνεται για τη μόνιμη τριχόπτωση, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των μαλλιών. Το υπερβολικό χτένισμα ή το χτένισμα προς τα πίσω που χρησιμοποιείται για τον χειρισμό των μαλλιών – ειδικά για θεραπείες μαλλιών balayage, μπορεί να παρατείνει τον κύκλο αποβολής της τρίχας, γνωστός και ως κύκλος τελογόνων.

Οι μόνιμες βαφές μαλλιών, όπως τα λευκαντικά που χρησιμοποιούνται για να ανοίγουν την απόχρωση ή να φωτίζουν τα μαλλιά, περιέχουν επίσης υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα συστατικό που καταστρέφει τον άξονα της τρίχας. Αν και το μόνιμο χρώμα των μαλλιών δεν επηρεάζει την ανάπτυξη νέων μαλλιών ούτε μειώνει τη φάση ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο της τρίχας.

Πώς συνδέονται η βαφή μαλλιών και η τριχόπτωση; Πιθανές Παρενέργειες

Αν και η βαφή μαλλιών δεν πρέπει να προκαλεί μόνιμη βλάβη ή σημαντική απώλεια μαλλιών, οι βαφές μαλλιών, ειδικά αυτές που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, μπορεί να προκαλέσουν αραίωση μαλλιών και ακόμη και αυξημένη τριχόπτωση.

1. Αλλεργία

Το PPD (παραφαινυλενοδιαμίνη), ένα κοινό πρόσθετο σε πολλές βαφές μαλλιών, ήταν, σε ένα σημείο, η αιτία τόσων πολλών αλλεργικών αντιδράσεων και απαγορεύτηκε από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία. Αλλά η εύρεση εναλλακτικής λύσης αποδείχθηκε τόσο δύσκολη που πλέον επιτρέπεται στις περισσότερες βαφές μαλλιών στην αγορά.

Μια αλλεργική αντίδραση στο PPD μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία προκαλεί κνησμό και απολέπιση, αλλά συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Επειδή η υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι απαραίτητη για τη σταθερή ανάπτυξη των μαλλιών και τη γενική υγεία των μαλλιών, η χρήση προϊόντων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της ανάπτυξης και αυξημένη τριχόπτωση.

2. Κατεστραμμένα τριχοθυλάκια

Αν και η ίδια η βαφή δεν ευθύνεται για την καταστροφή των τριχοθυλακίων – τα οποία βρίσκονται κάτω από ένα προστατευτικό στρώμα σμήγματος – άλλες πτυχές της διαδικασίας βαφής μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του τραύματος προκαλείται από το υπερβολικό βούρτσισμα, το χτένισμα και το πίσω χτένισμα, που συνήθως εμπλέκονται στη διαδικασία βαφής μαλλιών. Ο χειρισμός μπορεί να χαλαρώσει τα μαλλιά, να βλάψει τους θύλακες και να αυξήσει την τριχόπτωση.

Η δερματίτιδα εξ επαφής, που προκαλείται από αλλεργικές αντιδράσεις στη βαφή μαλλιών, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, επηρεάζοντας τα θυλάκια και την επακόλουθη τριχοφυΐα.

3. Αυξημένο πορώδες μαλλιών

Το πορώδες των μαλλιών αναφέρεται στην ικανότητα της τρίχας να απορροφά και να διατηρεί την υγρασία και επηρεάζεται άμεσα από τη διαδικασία της βαφής.

Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε τα μαλλιά σας να είναι κάπου στη μέση όσον αφορά το πορώδες. Τα μη πορώδη μαλλιά προσπαθούν να απορροφήσουν την υγρασία, ενώ τα πορώδη μαλλιά προσπαθούν να διατηρήσουν την υγρασία.

Οι βαφές μαλλιών, ειδικά αυτές που περιέχουν λευκαντικά, αυξάνουν το πορώδες των μαλλιών. Για το λόγο αυτό, είναι δύσκολο για τα βαμμένα μαλλιά να διατηρήσουν την υγρασία. Τα ξηρά μαλλιά χάνουν μεγάλο μέρος της ελαστικότητάς τους, αφήνοντάς τα ευάλωτα στο σπάσιμο που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

4. Εξασθένηση του στελέχους της τρίχας

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η βαφή μαλλιών μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση είναι να βλάψει τους άξονες των μαλλιών, οι οποίοι έχουν μόνιμη οξειδωτική βλάβη όταν χρησιμοποιούνται συχνά μόνιμες βαφές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η χρωστική ουσία, το τμήμα της τρίχας που καθορίζει το χρώμα, βρίσκεται στο εσωτερικό στρώμα του άξονα. Για να το «ανυψώσει» ή να το φωτίσει, το υπεροξείδιο του υδρογόνου πρέπει να διεισδύσει στο εξωτερικό στρώμα του στελέχους της τρίχας και να διασπάσει τα λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα μαλλιά από τη φθορά.

Καθώς τα μαλλιά είναι πιο ευάλωτα στο εξωτερικό στρες, γίνεται πιο εύκολο για τους άξονες της τρίχας να σπάσουν, οδηγώντας σε ανεπιθύμητο σπάσιμο και απώλεια μαλλιών.

5. Σπάσιμο τρίχας

Όλες οι προηγούμενες παρενέργειες της βαφής μαλλιών συμβάλλουν στον παράγοντα που ευθύνεται περισσότερο για την απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τη βαφή – το σπάσιμο της τρίχας.

Αυτό συμβαίνει συνήθως συμβαίνει προς το τέλος των τριχών. Τα μαλλιά λόγω της βλάβης γίνονται ξηρά, εύθραυστα και χάνουν την ελαστικότητά τους.

Όταν αντιμετωπίζετε έντονο σπάσιμο της τρίχας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας φαίνεται να μη μακραίνουν, αναφέρει το healthreporter.com. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα είτε να δώσετε στα μαλλιά σας ένα διάλειμμα από το βαφή ή να αρχίσετε θεραπεία ενδυνάμωσης και θρέψης για τα μαλλιά σας.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook