«Μπλακ άουτ» στην Πολεοδομία Χανίων με 600 οικοδομικές άδειες σε αναμονή! Πώς σχεδιάζει ο Δήμος να λύσει το πρόβλημα

μπλακ-άουτ-στην-πολεοδομία-χανίων-μ-1310281

Στους τρεις ορόφους της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων είναι εγκλωβισμένη όλη η οικοδομική δραστηριότητα και εν τέλει η αναπτυξιακή πορεία του νομού Χανίων. Με 600 άδειες σε αναμονή, το πρόβλημα εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες ενώ σε πρώτη φάση, ο Δήμος Χανίων δρομολογεί την άμεση πρόσληψη -μέχρι το τέλος του χρόνου- 12 ιδιωτών μηχανικών με στόχο να βοηθήσουν ώστε να ξεμπλοκάρει η κατάσταση.

Για το πρόβλημα, μίλησε στο ZARPA RADIO 89,6 και στην Φανή Νικηφοράκη, ο Γιάννης Βόρδος, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών νομού Χανίων

«Σίγουρα υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αυτό αποτυπώνεται κυρίως σε κάποιες από τις υπηρεσίες που υπάρχει όντως μεγάλο πρόβλημα, για παράδειγμα υπάρχει μόνο ένας μηχανολόγος , ένας που ελέγχει το ρεύμα, ένα άτομο στο αρχείο, επομένως αυτά είναι δεδομένα.

Το πρόβλημα όμως δεν δημιουργείται από τα τμήματα αυτά. Τις καθυστερήσεις τις δημιουργεί αποκλειστικά το τοπογραφικό και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Ο έλεγχος αυτός γίνεται από δύο συναδέλφους ενώ η πολεοδομία έχει 7 τοπογράφους και 2 πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι συνεπικουρούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600 άδειες σε αναμονή. » εξήγησε και προσέθεσε: «Έχω κάνει πρόταση πριν από 20 μέρες περίπου, βλέποντας το πρόβλημα, να γίνουν εσωτερικές μεταγραφές είτε από άλλη υπηρεσία είτε από την ίδια την υπηρεσία του Δήμου. Επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο θα μπορούσαν να μεταφερθούν ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα»

«Είναι απερίγραπτο αυτό που βιώνουμε» είπε χαρακτηριστικά: 

«Η Πολεοδομία βέβαια εξυπηρετεί όλο το νομό Κανονικά θα έπρεπε οι άλλοι Δήμοι και ο Πλατανιάς και ο Αποκόρωνας όπου υπάρχει τεράστια οικοδομική δραστηριότητα, να αναπτύξουν τις δικές τους υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να ξεμπλοκάρει ο Δήμος Χανίων».

Όπως έκανε γνωστό, χθες έγινε μια συνάντηση για να προσληφθούν ιδιώτες μηχανικοί ενώ την άλλη Τετάρτη θα γίνει μια συνάντηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο «για να δούμε τι μπορεί να γίνει και αν υπάρχει φως στο τούνελ.».

Όπως σημείωσε ωστόσο, «στο τοπογραφικό, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο έλεγχος είναι επιεικώς απαράδεκτος με την έννοια ότι οι παρατηρήσεις που δίνονται είναι εξωπραγματικές, μπορεί να μην αφορούν την ουσία αλλά να ζητούν ας πούμε να αλλάξει η γραμματοσειρά, παρατηρήσεις του στυλ, βάλε μου τις παρατηρήσεις πάνω από την υπογραφή και όχι από κάτω. Παρατηρήσεις που δεν έχουν καμία ουσία» ενώ κληθείς να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο σχολίασε:

«Δεν ξέρω πραγματικά αν φοβούνται ή αν πραγματικά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα για να πάνε σε άλλη υπηρεσία… Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ελέγξουν πάνω από 1 άδεια την ημέρα!»

Μάλιστα, ο κ. Βόρδος τόνισε πως οι μηχανικοί δέχονται μεγάλη πίεση από τους πελάτες τους: «Ως σύλλογος πολιτικών μηχανικών γίνονται προσπάθειες να το λύσουμε ήπια αλλά δεν σας κρύβω ότι πολλοί πελάτες έχουν ζητήσει συνδρομή δικηγόρου και δεν αποκλείεται να φτάσουμε και στα Δικαστήρια».

Κλείνοντας ανέφερε πως «η μόνη ελπίδα αυτή τη στιγμή είναι η πρόσληψη ιδιωτών και ελπίζω να μην τους πάρουν με τα γενικά κριτήρια αλλά με τα ειδικά, ώστε να έχουν εμπειρία στην έκδοση οικοδομικών αδειών»

Έρχονται προσλήψεις

Αμέσως μετά, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την Υπηρεσία Δόμησης, Νίκος Χαζηράκης ανέφερε πως «οι υπάλληλοι πραγματικά υπερβάλλουν εαυτόν για να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα όλης της Π.Ε. Χανίων γιατί η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων εξυπηρετεί όλους τους Δήμους του νομού.

Το τμήμα αυτό στελεχώνεται από δύο άτομα στο τοπογραφικό και δύο άτομα στις αρχιτεκτονικές άδειες και δύο άτομα στον έλεγχο των φορολογικών.

Δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης άλλου υπαλλήλου ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τοπογραφικού. Αυτό και γιατί ο υπάλληλος αυτός δεν θα έχει εξοικείωση με το αντικείμενο αλλά και επειδή όλα τα τμήματα είναι επιβαρυμένα. Υπάρχει καθυστέρηση σε όλα τα αιτήματα της πολεοδομίας γιατί οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι» τόνισε, εξηγώντας πως

«πριν δύο χρόνια όταν αναλάβαμε μας ανακοίνωσαν 3 θέσεις μηχανικών για την πολεοδομία οι οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα από το ΑΣΕΠ. Φέτος, μας ανακοίνωσαν άλλες πέντε αλλά είναι μόνο ανακοινώσεις»

«Ευτυχώς βρέθηκε μια πατέντα μέσα από έναν ενδιάμεσο φορέα του Δημοσίου και είμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ώστε να προσληφθούν 12 άτομα. Αυτοί θα είναι Χανιώτες μηχανικοί που θα  στελεχώσουν την υπηρεσία,  θα είναι τοπογράφοι μηχανικοί και θα έχουν δυνατότητα υπογραφής από την αρχή. Θα είναι αρχικά με ορισμένου χρόνου αλλά με δυνατότητα ανανέωσης.

Ευελπιστούμε μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν γίνει οι προσλήψεις» σχολίασε.

Για το θέμα της αναποτελεσματικότητας της υπηρεσίας που θέτουν οι μηχανικοί, εκτίμησε πως η υποστελέχωση αποτελεί το 70% του προβλήματος. «Αυτά που ανέφερε ο κ. Βόρδος για τις περιπτώσεις που θα πουν άλλαξέ μου την υπογραφή ή άλλαξέ μου τη γραμματοσειρά, είναι ανάμεσα σε άλλες παρατηρήσεις, δεν είναι αυτά που καθυστερούν τις άδειες.

Ακόμα και αυτές οι παραξενιές θα εξομαλυνθούν με το επιπλέον προσωπικό αφού αν εσύ αλλάξεις ας πούμε τη γραμματοσειρά και ο υπάλληλος τη δει την επόμενη μέρα, τότε λύνεται».

Ακόμα απέδωσε αυτές τις δυσλειτουργίες,  στο γεγονός ότι «υπάρχουν πολλοί νόμοι και πολλές διατάξεις που είναι διφορούμενοι γιατί ένας υπάλληλος που βάζει την υπογραφή του θέλει να είναι σίγουρος ότι όλα είναι σωστά. Εμείς για να ξεπεράσουμε κάποιες διφορούμενες διατάξεις κάνουμε εσωτερικές οδηγίες, παίρνουν την ευθύνη οι προϊστάμενοι, ενεργούμε πάντα υπέρ του πολίτη»

Ο κ. Χαζηράκης, τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα προβλήματα είναι γνωστά σε εμάς, το παλεύουμε και προσπαθούμε, γιατί πραγματικά είναι το ψωμί των μηχανικών, το ψωμί των πολιτών. Στα Χανιά οικοδομική δραστηριότητα και τουρισμός είναι ένα, δεδομένου ότι οι εξοχικές κατοικίες αποφέρουν εισόδημα.

Τέλος, εκτίμησε ότι μετά την ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό «θα αρχίσει να δουλεύει το σύστημα».

zarpaenews.gr

 

4 thoughts on “«Μπλακ άουτ» στην Πολεοδομία Χανίων με 600 οικοδομικές άδειες σε αναμονή! Πώς σχεδιάζει ο Δήμος να λύσει το πρόβλημα

  1. «Έργον δ’ ουδέν όνειδος, αεργίη δε τ’ όνειδος.» Ως απλοί πολίτες: «Ανήρ έννους τα καινά τοις πάλαι τεκμαίρεται.» Συνεπώς, όλα κρίνονται και θα κριθούν, εκ του αποτελέσματος.

  2. Ο δήμαρχος χανιων διατηρώντας τον συγκεκριμενο αντιδήμαρχο στη θέση του έκρινε ότι όλα βαίνουν καλώς.ταυτοχρονα έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι το τεε, τον σύλλογο μηχανικών και εκατοντάδες Χανιώτες.
    Η έλλειψη προσωπικού υπάρχει παντού, σε όλες τις υπηρεσίες για έλλειψη προσωπικού μιλάνε.Ειναι ο καλύτερος τρόπος να καλυφθεί η πλήρης ανικανότητα και η διάλυση της πολεοδομιας Χανίων επί θητείας του συγκεκριμένου.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ.

    1. Οι Χανιώτες δημότες έχουμε εμπειρία από την παροχή υπηρεσιών της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Τότε, εσείς κύριοι και κυρίες, -που προσωποποιείτε το κώλυμα στη νυν δημοτική αρχή- για ποιο λόγο δεν προβήκατε κατά το παρελθόν σε δικές σας ενέργειες, ούτως ώστε να εξομαλύνετε τη λειτουργία της υπηρεσίας; Άλλωστε, εφόσον δηλώνετε δυσαρεστημένοι, έχετε επίσης την επιλογή ν` ασχοληθείτε ενεργά κι εσείς με τα «κοινά», ώστε να τα διευθετήσετε όλα άμεσα και καλύτερα (;). Η κρίση προκύπτει από τα έργα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook