Μπισκοτοκέικ από αλεύρι ντίνκελ με φρούτα και σαντιγί

μπισκοτοκέικ-από-αλεύρι-ντίνκελ-με-φρ-1509250

Στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής η μελάσα από ρόδι κυριαρχεί. Μπορείς να το βρεις έτοιμο ή να το φτιάξεις μόνη σου συμπυκνώνοντας χυμό ροδιού ώσπου να γίνει μια γλυκόξινη σάλτσα. Μπορείς επίσης να την αντικαταστήσεις με πετιμέζι από ρόδι.

Οι χρήσεις της πολλές: Μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες σε παγωτό, γιαούρτι και κέικ, αλλά και στη βρόμη σου. Πρόσθεσέ την επίσης σε ντιπ, κρέατα (ταιριάζει εξαιρετικά με το μπιφτέκι!) και λαχανικά και θα τους χαρίσεις πλούσιες γευστικές νότες που θα ξετρελάνουν όσους τα δοκιμάσουν. Παρακάτω θα βρεις μια από τις συνταγές στην οποία μπορείς την προσθέσεις, shortcakes από αλεύρι ντίνκελ με μελάσα και φράουλες ή όποιο άλλο φρούτο προτιμάς.

Shortcakes από αλεύρι ντίνκελ με μελάσα και φράουλες:

Μερίδες: 4, Συνολικός χρόνος: 35 λεπτά

Υλικά:

  • 2 φλ. αλεύρι ντίνκελ
  • 2 κ.σ. νιφάδες βρόμης
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. κρύο ανάλατο βούτυρο σε κύβους
  • 1/4 φλ. γάλα καρύδας, στερεοποιημένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3/4 φλ. ξινόγαλα συν λίγο παραπάνω για άλειμμα
  • 4 φλ. φράουλες σε φέτες
  • 2 κ.σ. μελάσα ροδιού
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 230°C.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι, τη βρόμη, 2 κ.σ. ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Πρόσθεσε το βούτυρο και το λάδι καρύδας.
  • Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή σύρμα χτύπα τα υλικά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν άμμος και να έχουν σχεδόν διαλυθεί τα στερεά υλικά.
  • Πρόσθεσε το ξινόγαλα και ανακάτεψε γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια ζύμη που να μπορείς να πλάσεις.
  • Στρώσε στο τραπέζι ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Βάλε στα χέρια σου λίγο αλεύρι και σχημάτισε δίσκους ζύμης πάχους 4-5 εκ.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι, κόψε στρογγυλά μπισκότα (διάμετρος 5-7 εκ.) και αράδιασέ τα, χωρίς να τα κολλήσεις μεταξύ τους, σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντι- κολλητικό χαρτί.
  • Πλάσε ξανά τη ζύμη που έχει μείνει και επανάλαβε τη διαδικασία με τα κουπ πατ μέχρι να τελειώσει.
  • Άλειψε τα μπισκότα με λίγο ξινόγαλα και πασπάλισέ τα με το υπόλοιπο 1 κ.σ. ζάχαρη.
  • Ψήσε για 12-15 λεπτά – όταν τα νιώθεις ελαστικά στο άγγιγμα και έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα, θα είναι έτοιμα.
  • Αν θέλεις να τα αποθηκεύσεις, άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς και φύλαξέ τα σε μισοσκεπασμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 1 ημέρα ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
  • Ανακάτεψε τις φράουλες με τη μελάσα και το χυμό λεμονιού.
  • Άφησέ τες στην άκρη να μουλιάσουν για 5-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους.
  • Για να σερβίρεις, κόψε τα shortcakes οριζόντια στη μέση και γέμισέ τα με τις φράουλες, τη χτυπημένη κρέμα ή γιαούρτι και κλείσε απαλά με το επάνω μισό.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook