Μπερδεμένοι στα δίχτυα της εφορίας

μπερδεμένοι-στα-δίχτυα-της-εφορίας-1052753

Πριν από λίγες μέρες με σταμάτησε στον δρόμο ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας από αυτούς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα εξ αιτίας της πανδημίας και άρχισε να μου απαριθμεί τους φόρους που πρέπει να πληρώσει αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Όπως μου είπε ήδη είχε μια ρύθμιση για δυο χρόνια όπου κάθε μήνα πλήρωνε 600 ευρώ. Σε 12 η 24 δόσεις θα μπουν και τα ποσά που δεν πλήρωσε καθώς η κυβέρνηση ανέστειλε τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για 6 μήνες λόγω της πανδημίας . Παράλληλα έρχεται και το ραβασάκι με την εφορία για το 2019, ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά τα μηνιαία έξοδα για να λειτουργήσει η επιχείρηση του , πέρα από τους μισθούς των εργαζομένων .

Κάνοντας ένα πρόχειρο υπολογισμό κατέληξε ότι χρειάζεται για όλα αυτά πάνω από 2000 ευρώ το μήνα και όπως μου είπε είναι ζήτημα αν μετά την καραντίνα στο ταμείο του μπαίνουν 800 ευρώ το μήνα.

Ο κύριος που μου μιλούσε έμοιαζε πραγματικά απελπισμένος αφού πίσω από αυτόν βρίσκεται μια οικογένεια με παιδιά στο Γυμνάσιου και το Λύκειο και δύο υπάλληλοι με τις οικογένειες τους. Βρισκόταν σε πραγματικό αδιέξοδο καθώς μπροστά του δεν έβλεπε καμία λύση , παρά μόνο ίσως να κλείσει την επιχείρηση του.

«Ακούμε συνέχεια για τα 32 δις που θα μας δώσει η Κομισιόν αλλά απ ότι καταλαβαίνουμε στην πραγματική οικονομία δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ μου είπε . Ακούμε συνέχεια για επενδύσεις και για μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη και στην πραγματικότητα ξεχνούν όλους εμάς που στηρίζουμε την οικονομία. Εάν δεν κάνουν μεγαλύτερες διευκόλυνσης για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας στην εφορία, θα πεινάσουμε . Κανείς δεν θα μπορέσει να πληρώσει τα ποσά που χρωστάει . Και η συνέχεια είναι γνωστή. Θα κλείσουν οι λογαριασμοί , δεν θα μπορούμε να πάρουμε φορολογική ενημερότητα και άρα με μαθηματική ακρίβεια θα αναγκαστούμε να κλείσουμε την επιχείρηση .»

Μου σχολίασε μάλιστα και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Βουλή λέγοντας μου ότι είναι πραγματική κοροϊδία αφού η υποτιθέμενη αύξηση των δόσεων …είναι αυτή που ισχύει τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τα όσα σπουδαία και σημαντικά ανακοινώνει κάθε τόσο ο πρωθυπουργός για την οικονομία με βάση τα χρήματα που θα πάρει η χώρα από την Κομισιόν , λίγα έχουν ακουστεί για το πώς θα διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αποπληρωμή της εφορίας . Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζονται να μην συζητούν τις περισσότερες δόσεις καθώς λένε ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν στην χώρα.

Προφανώς στην κυβέρνηση νομίζουν ότι ως δια μαγείας η οικονομική κανονικότητα θα επιστρέψει στη χώρα . Και προφανώς μιλούν για κάποιο θαύμα . Γιατί αλλιώς δεν βγαίνει η εξίσωση που έχει να κάνει με πολίτες ανέργους ή σε αναστολή που πληρώνονται με 530 ευρώ , μαγαζιά που κάνουν το ένα τρίτο του κανονικού τους τζίρου και τον τουρισμό στα τάρταρα.

Εκτός και αν ξέρουν κάτι άλλο εκεί στην κυβέρνηση που καλό είναι να μας το πουν….

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook